Kamerabasert samtidskunst for ungdom
«Kamerabasert samtidskunst for unge» vektlegger en sentral uttrykksform innen samtidskunsten ved å utforske både video- film og fotokunst.
Publisert 06.04.2014
Sist endret 24.05.2018
Tidsrom: Januar - november 2013
Målgruppe: Ungdommer i alderen 14- 20 år som møtes i regi av den gratis kunstklubben UKAF (ung kunstarena Astrup Fearnley Museet).
Medvirkende: UKAFs ledere Tove Sørvåg og Helena Brodtkorb, Formidlingskoordinator ved Astrup Fearnley Museet Ida Sannes Hansen, kunstneren Marius Moldvær, kunstneren Hanne Rivrud Nansen, André Gali fra galiblogg og Stig Andresen fra Cinemateket.
Tema
UKAF (Ung Kunstarena Astrup Fearnley) er en kunstklubb for ungdom som ble etablert av kurator Hanne Beate Ueland i 2010. Prosjektet «Kamerabasert samtidskunst for unge» vektlegger en sentral uttrykksform innen samtidskunsten ved å utforske både video- film og fotokunst. Ungdommene fikk både en teoretisk innsikt samt praktisk erfaring ved å delta på to workshop ledet av profesjonelle kunstnere innen fotokunst og videokunst. De fikk også en kunsthistorisk plassering av feltet ved omvisning i fotografisamlingen til Astrup Fearnley Museet og separatutstillingen til Cindy Sherman. Vi holdt et kurs i fotoblogging av André Gali som har dokumentert Oslos kunstverden siden 2006 i galiblogg. Vi har i tillegg hatt to samarbeidsprosjekt med Cinemateket Ung hvor vi så på «Basquiat» av Julian Schabel og «Edvard Munch» av Peter Watkins 3. mars og 5. mai.
Gjennomføringer
Lørdag 19. januar: Er foto kunst? Omvisning i Astrup Fearnley Samlingen ledet av kunsthistorikerne Tove Sørvåg og Helena Brodtkorb.
Ungdommene ble kjent med hvordan samtidskunstnere bruker fotografiet på ulike måter, fra en konseptuell tilnærming slik sett hos Vibeke Tandberg i serien «Living together»(1996) til dokumenterende og utlevende slik sett hos Nan Goldin i serien «The Ballad of Sexual Dependency» (1980-86). Begreper som readymade og appropriasjon ble introdusert ved å bli kjent med kunstnere fra «the Pictures Generation» som Richard Prince og Louise Lawler.
Torsdag 7. februar: Besøk til Galleri Maria Veie.
Maria Veie snakket om sin profil som gallerist, samt hennes aktuelle utstilling med kunstneren Frodo Evers. Hun har flere foto- og videokunstnere i staben som f.eks. Christina Leithe.
Lørdag 16. mars kl. 12:00- 15:00: Foto-workshop med Marius Moldvær
Marius Moldvær er en fotokunstner med bakgrunn fra kunstakademiet i Bergen. Moldvær vektlegger akten å fotografere det tilfeldige og hverdagslige med ulike kameraer som polaroid, engangskamera til mer profesjonelle mellomformatskameraer. Moldvær lærte ungdommene grunnleggende begreper som lukketid og blender, samt demonstrerte dette med et medbrakt mellomformatskamera. Ungdommene komponerte «trashy stilleben» inspirert av Wolfgang Tillmans stileben som viser råtten frukt, avfall og rot. Dette er også tett relatert med stillebenets memento mori tematikk som peker mot livets forgjengelighet. Ungdommene arbeidet i grupper med lyssetting, og fotograferte med et mellomformatskamera utlånt av Moldvær for å få et høyoppløselig motiv. Flere benyttet også mobilkamera og delte bilder på sosiale medier.
Lørdag 20. April Videokunst og video-workshop ledet av kunstneren Hanne Rivrud Nansen.
Hanne Rivrud Nansen lager videokunst med utspring i performance, feminisme og det sanselige. Hun ledet en workshop hvor ungdommene fikk utrykke seg kreativt med mobilkameraer. Konseptet gikk ut på å filme en dagligdags situasjon som ungdommene benyttet som råvare til å redigere, klippe, zoome og bryte opp tiden i et redigeringsprogram. Denne dekonstruksjonen av et levende bilde er en viktig tematikk i Rivruds egen kunstproduksjon, slik sett i verket A visit during my absence (2005).
Lørdag 25. mai: Omvisning i utstillingen Cindy Sherman- Untitled Horrors med leder av formidlingsavdelingen Ida Sannes Hansen.
I mai åpnet utstillingen Untitled Horrors av den toneangivende kunstneren Cindy Sherman. Sherman iscenesetter seg selv til ulike karakterer og identiteter og tar bilde av seg selv med en selvutløser. Hun er dermed både fotograf og bildets motiv. Shermans kunst fremhever hvordan fotografiet brukes til å etablere stereotyper som kan påvirke vår identitetsskapelse. I etterkant introduserte Hansen en instagram konkurranse som gikk ut på å iscenesette en karakter eller en persona og hastage den #ukafsherman. Vinneren ble annonsert på sommerfesten uken etter, og fikk et nett med kataloger fra museet som premie.
Torsdag 6. juni Felles sommerfest med Plot/Oslo.
Stor fest i Kiefer- salen på Astrup Fearnley Museet med over 50 deltagende. De beste fotografiene fra workshopene ble vist som en slideshow, samt vinneren av fotokonkurransen ble annonsert. Samtidig ble skissene til nettsiden til Plot/Oslo presentert. Plot/Oslo er en kunstklubb for unge mellom 15- 25 år som er et samarbeid mellom Astrup Fearnley Museet, Nasjonalmuseet – Museet for samtidskunst og Kunstnernes Hus.
26. oktober: Workshop i kunstblogging ledet av Andre Gali (http://andregali.blogspot.no/)
Vår siste workshop ble ledet av den kjente kunstbloggeren Andrè Gali som drev Galiblogg fra 2006. I dag er han redaktør for kunstmagasinet Kunstforum.
Gali startet med et foredrag hvor han viste slides fra sine tidligere bloggsaker, og forklarte hvordan selve kunstscenen og menneskene ble like mye i fokus som kunstverkene. Etter foredraget dro de på åpningsfest på visningsrommet Lynx og tok bilder av Kjell Varvins verk samt mennesker som deltok. Bildene ble senere blogget på nettsiden www.ukaf.no.