Endringer i kulturnæringsordningen
Lunch Atop a Skyscraper. Foto: Mike Stimpson (mikestimpson.com)
Kulturdepartementet vurderer videre organisering og innretning av kulturnæringssatsingen.
Som en del av regjeringens satsing på kultur og næring har Kulturrådet siden 2013 forvaltet tilskuddsordningen til kulturnæringer. Ordningen ble evaluert i 2015, og som en oppfølging av denne evalueringen har Kulturdepartementet bedt Norsk kulturråd om å gi innspill til hvordan satsingen på kulturnæringer skal videreføres i 2016. Det er derfor usikkert hvordan organiseringen og innretningen blir i 2016.
Om Kulturrådets arbeid med kulturnæringer
- Om regjeringens handlingsplan "Fra gründer til kulturbedrift"
- Kulturrådets rolle og oppgaver
- Kontaktinformasjon
Om handlingsplanen Fra Gründer til kulturbedrift
En målsetting for regjeringens kulturløft er at det også skal gi grunnlag for lønnsom næringsutvikling i kulturnæringene. Regjeringen har derfor utarbeidet en handlingsplan for kulturnæringene, Fra "Gründer til kulturbedrift". Tre departementer, Kulturdepartementet, Nærings- og handelsdepartementet og Kommunal- og regionaldepartementet, står sammen om planen som ble lansert før sommeren.
Målet er regjeringen med planen skal bidra til:
- økt verdiskaping og eksport i kulturnæringene
- at flere aktører i kulturnæringene skal kunne leve av egen virksomhet
- flere attraktive lokalsamfunn og steder for innbyggere, arbeidskraft og bedrifter i hele landet
Planen ser på derfor på utviklingstrekk i kulturnæringene, hvilke rammevilkår og virkemidler som kan bidra til å øke verdiskapingen, og hvordan kommuner, byer og regioner kan satse på kultur for å utvikle attraktive lokalsamfunn for innbyggere og næringsliv.
Planen er konkret ved at den lister opp en lang rekke tiltak – i alt 33. (Se side 136 i "Fra gründer til kulturbedrift"). Økt kompetanse, stimuleringstiltak, bedre rammevilkår og bedre samarbeid på tvers av sektorer er sentrale stikkord.
Handlingsplanen "Fra gründer til kulturbedrift"
Bransjeråd for kulturnæringene
En rekke andre sektorer hatt bransjeråd over lengre tid. Regjeringen har med denne planen nedsatt et eget bransjeråd for kulturnæringene. Deres rolle er å drøfte felles problemstillinger og politikkutforming på området i møte med ministrene i de tre departementet. Bransjerådet har 16 medlemmer, blant dem Arnfinn Bjerkestrand, nestleder i Kulturrådet.
Les mer informasjon om bransjerådet.
Kulturrådets rolle og oppgaver
Kulturrådet er tildelt en viktig rolle i oppfølgingen av handlingsplanen. Sentralt står samarbeidet med Innovasjon Norge for å skape et mer helhetlig system for støtte til kulturnæringene.
Verdiskapingsprogram
Innovasjon Norge og Kulturrådet har utarbeidet et felles verdiskapingsprogram med fire ulike tiltak. Et program som søker å svare på utfordringene fra rapporten "To mål – to midler. Økt kunnskap om virkemidlene for kulturnæringene" (2010). Rapporten er en vurdering av støtteordninger i Innovasjon Norge og Kulturrådet.
Utfordringene som ble identifisert var:
- Kompetanseutfordringen: En av de største utfordringene for mange kunstnere og kulturentrepenører er mangel på kommersiell og administrativ kompetanse (økonomistyring, budsjettering, ledelse og markedsføring)
- Holdningsutfordringen: De færreste innen kulturlivet identifiserer seg som entreprenører, bedrifter eller kommersielle aktører, de er først og fremst kunstnere og kulturfolk; fagmennesker.
- Fra-prosjekt-til-bedriftsutfordringen: Kulturfeltet er i stor grad prosjektbasert, det vil si at det er de kunstneriske prosjektene som er basis for produksjonen.
- Finansieringsutfordringen: Generelt oppleves det som et problem å få finansiert gode forretningsidéer innen kulturfeltet.
-
Frilansutfordringen: De fleste som driver innenfor er selvstendig næringsdrivende (enkeltpersonforetak), de er såkalte frilansere eller prosjektansatt og arbeider hjemmefra.
I rapporten ble det også påpekt et manglende samspill mellom Innovasjon Norge og Kulturrådets tiltak. Fravær av en sammenhengende tiltakskjede ble understreket.
Innovasjon Norge og Kulturrådets felles verdiskapingsprogram vektlegger:
- Kompetanseutvikling, gjennom kursing, nettverksbygging og erfaringsdeling.
- Å utvikle holdninger gjennom å legge verdiskapingsprogrammet så tett opp til kunstneres og kulturarbeideres praksis som mulig, og adressere både økonomisk og kunstnerisk verdiskaping
- Å stimulere til etablering av små bedrifter og profesjonalisere kunstnerstøtteleddet.
- En økonomisk støtteordning for aktører innenfor kunst- og kulturfeltet.
-
Etablering av gode nettverk og relasjoner, i tillegg til å stimulere til dannelse av produksjonsfellesskap og en profesjonalisering i bruken av ulike utøverstøtte-tjenester.
Planen har fire konkrete tiltak:
-
Økonomisk støtteordning for å styrke samlokaliseringer og nettverk, i regi av Kulturrådet.
Det er en ordning som administreres av fagadministrasjonen. Her finner du utlysningen av støtteordningen for kulturnæringer -
Kompetanseutviklingskurs, i regi av Innovasjon Norge
Tema for kurs: Tilgjengeliggjøring og arenautvikling, prisfastsetting, markedsføring, publikumsutvikling, nettverksbygging, mediekommunikasjon, økonomi og regnskap, kuratering, produksjon, turnevirksomhet, arrangementer, finansiering, støtteordninger, ansvar og forsikring, digitalisering, produktifisering - Mentortjeneste for kulturgründere, i regi av Innovasjon Norge
- Kommersielle bedriftsnettverk, i regi av Innovasjon Norge
Som oversikten viser har Innovasjon Norge og Kulturrådet et særskilt ansvar for sine tiltak, men institusjonene vil samarbeide om utvikling av de ulike aktivitetene. Det opprettes en egen styringsgruppe for verdiskapingsprogrammet.
Det er satt av 15 mill fra regjeringen til satsningen for 2013.
For mer konkret informasjon om tiltakene i regi av Innovasjon Norge, kontakt
Innovasjon Norge-kontoret i ditt fylke for råd og veiledning for ditt prosjekt.
Audun Pettersen er ansvarlig for verdiskapingsprogrammet hos Innovasjon Norge sentralt.
Statistikk om norsk musikkbransje
Som et tiltak for å styrke kunnskapsgrunnlaget om kulturnæringene har Kulturrådet fått i oppdrag å utvikle en bransjestatistikk for musikkbransjen. Formålet er å fastsette omfanget og den økonomiske verdien av bransjen. Oppdraget har vært satt ut på anbud, og det er inngått kontrakt med Rambøll Management Consulting.
Les mer om musikkbransjestatistikken.
Sammenheng med andre aktiviteter
Kulturrådet er opptatt av å se oppfølging av handlingsplanen i sammenheng med pågående aktiviteter vi er involvert i. Det gjelder eksisterende støtteordninger som Rom for kunst og utviklingstiltak i museer og arkiv, utredningsoppgaver og prosjekter som Kultur- og naturreise hvor vi har synliggjort muligheter og utfordringer knyttet til samarbeid mellom kultur og næring. Også internasjonalt står et tettere samarbeid mellom kultur og næring på dagsorden. Både i EUs nye kulturprogram Creative Europe 2014-2020 og i Nordisk Ministerråds strategi for det nordiske kultursamarbeidet 2013 – 2020 er det lagt stor vekt på tiltak for å stimulere kulturnæringer.