Vedtaksliste for søknader til 2. desember 2020
Tilbake til 2021 (Alle)Om søknadsrunden
Til denne runden kom det inn 14 søknader på ordningen. I tilsvarende runder i 2019 og 2020 kom det inn hhv 14 og 13 boksøknader. Etter kun syv søknader til den siste runden i 2020, ser søknadstallet på ordningen nå ut til å være tilbake på et normalt nivå. Det er vedtatt trykkestøtte til 11 av bokprosjektene.
Dette er for øvrig en støtteordning som genererer mange søknader fra hovedstaden, der også de fleste forlagene i Norge har sitt sete. Til gjengjeld skal ordningen iflg retningslinjene stimulere til utgivelse av bøker som er av nasjonal interesse. Dermed vil enhver utgivelse som får trykkestøtte i prinsippet ha et stort nedslagsfelt, og komme lesere over hele landet til gode. Søknadene med tilhørende manuskripter holder ofte høy kvalitet, og bøkenes relevans i en kulturvernkontekst er ofte tunga på vektskåla i retning av bevilgning fra Kulturrådet.
Den relativt høye kvaliteten på søknader og manuskripter munner i de fleste rundene ut i bevilgning til rundt halvparten av bøkene. Til denne første runden i 2021 var det spesielt mange sterke bokprosjekter, noe som munnet ut i trykkestøtte til hele X utgivelser. De X bokprosjektene som er blitt prioritert representerer en kombinasjon av følgende tre elementer: Sterk søknad, nasjonalt nedslagsfelt og solid faglig forankret manuskript. I tillegg utmerker bøkene seg med en tematisk orientering som har høy relevans i en kulturvernkontekst. Det gis her en kort omtale av det ene av bokprosjektene som fikk trykkestøtte:
Mathilde Sprovin: Kunstvæversker og arkitekter – kvinner i estetiske fag omkring 1900
Det er bevilget kr 30 000 til Dreyers forlag til trykking av Mathilde Sprovins bok «Kunstvæversker og arkitekter. Kvinner i estetiske fag omkring 1900». Utgivelsen omhandler Norges første kvinnelige arkitekter og kunstveversker. Samtlige av kvinnene var utdannet ved Tegneskolen i Christiania. Læreren deres var arkitekt Herman Major Schirmer (1845-1913), en moderne og progressiv skikkelse som løftet fram de kvinnelige elevene sine og støttet dem ut i arbeidslivet. Schirmer anbefalte at flere ble ansatt hos den internasjonalt anerkjente kunstveversken Frida Hansen (1855-1931).
Boka gir en grundig presentasjon av Tegneskolen i Christiania, av Herman Major Schirmer og Frida Hansen. Sammen utgjorde de navet for de kvinnelige estetikerne. Kvinnene etablerte vennskap, og de organiserte faglige fellesskap og foreninger. Boka løfter fram de kvinnelige estetikerne, og plasserer livene deres, kunsten og arkitekturen inn i en kulturell og samfunnshistorisk kontekst.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 14
Søknadssum: 1 572 849
Antall tildelinger: 11
Tildelingssum: 585 000
Prosess
Søknadsfrist: 02.12.2020 kl. 13:00
Vedtak i fagutvalg: 02.03.2021
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.12.2020 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt
-
Vedtak i rådsmøte: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Tittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|