Hopp til innhold
Kulturrådet

Faglig utvalg for etablerte scenekunstvirksomheter

Behandler søknader til tilskuddsordningen fri scenekunst - etablerte virksomheter

Publisert 31.01.2024
Sist endret 02.02.2024

Utvalget har bred faglig orientering og favner ulike erfaringer fra scenekunsten i Norge. Dette for å sikre god kompetanse om et mangfoldig scenekunstfelt som har vært i utvikling og endring over tid.

Leder

Per Ananiassen (f. 1964), Finnmark. Han er cand. philol. i Teatervitenskap fra Universitetet i Bergen. Etter studiene har han jobbet som teaterlærer ved Alta videregående skole, dramaturg på Trøndelag Teater i til sammen 9 år og som teatersjef fra 2008 til 2020 ved Teaterhuset Avant Garden (TAG) og Rosendal Teater. Han var sentral i etableringen og utbyggingen av det nye teatret i den tidligere kinoen, Rosendal Teater i Østbyen i Trondheim. I perioden 2008 – 2013 var Ananiassen kunstnerisk leder for barne- og ungdomsscenekunstfestivalen Den unge garde og mellom 2010 og 2020 for Bastard – Trondheim internasjonale scenekunstfestival. Begge festivalene var eid av TAG. Ananiassen har vært scenkunstkurator utenlands, og har sittet i scenekunstjuryer og diverse tverrfaglige kunstutvalg i Kulturrådet og Sør-Trøndelag fylke. Han har vært medlem av Heddakomiteen og vært leder for Norsk Teaterlederforum. Han er p.t. påtroppende teatersjef ved Det samiske nasjonalteatret Beaivváš hvor han overtar i august 2024.

Medlemmer

Gunn Hernes (1976), Utland. Utdannet kulturkonsulent ved HiT, arbeider som direktør for Nordens Hus på Færøyene i Torshavn. Hun arbeider med en bredde av kunstneriske uttrykk, i et kulturhus som har et lokalt og nordisk fokus. Hun har vært direktør siden 2018. Tidligere har hun arbeidet i offentlig forvaltning og som produsent og prosjektleder i scenekunstbransjen, med base i Bergen og Reykjavik.

Peder Horgen (f.1976), Agder. Kommer fra Tromøya ved Arendal. Horgen er utdannet danser fra Statens Balletthøgskole (2000), har jobbet frilans med en lang rekke koreografer/kompanier, og danset i et 30-talls produksjoner i mer enn 20 land. Det mangeårige arbeidet med impure company/Hooman Sharifi var toneangivende, og han jobbet også en periode i Carte Blanche. Årene 2006-2008 mottok Horgen arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend. Horgen var forbundsleder av Norske Dansekunstnere 2011-2017. Siden 2017 har Peder vært daglig leder i Scenekunst Sør, regionalt kompetansesenter for scenekunst med base i Kristiansand. Peder har erfaring fra en rekke styreverv i kulturfeltet, bl.a. FFUK, SKUDA, DI, DH, Riksscenen, Norwaco, DTS, NSP og Munken. Peder var rådsmedlem i Norsk Kulturråd og utvalgsleder for fagutvalg dans i 2020-2023.

Asta Busingye Lydersen (f. 1970), Oslo, er scenekunstner, kulturprodusent og skribent. Hun er medlem av den norskafrikanske kunstnerduoen Queendom som fikk Oslo Bys kunstnerpris for 2007. Som skuespiller har hun deltatt i oppsetninger ved Riksteatret, Hålogaland Teater, Oslo Nye Teater, Trøndelag Teater og Nordic Black Theatre, samt hatt gjesteroller i en rekke film- og TV-produksjoner. Utover det har hun blant annet jobbet som kommunikasjonsrådgiver og taleskriver i Kulturdepartementet, og næringsdrivende programleder på prisutdelinger, kulturarrangementer og fagseminarer. Asta Busingye Lydersen var nestleder i Norsk Kulturråd i 2009–2015 hvor hun ledet Scenekunstutvalget, og deretter Utvalg for barne- og ungdomskultur. Siden 2017 har hun vært styremedlem på Nationaltheatret og Humanistisk Fakultet ved Universitetet i Oslo, jurymedlem i Telenors Kulturpris og medlem av fagkomiteen i ArtEx, Talent Norge.

Åse Ryvarden (1964), Oslo. Ryvarden er direktør for Aschehoug Litteratur, som utgir skjønnlitteratur, sakprosa og bøker for barn og unge. Hun har lang erfaring fra ledelse av kultur- og kunnskapsmedarbeidere i privat og offentlig kultursektor, og har tidligere vært direktør for Riksteatret og for Det Norske Teatret. Hun kjenner scenekunstfeltet og de ulike aktørene godt, og har hatt tett kontakt med både utøvere og med organisasjonene innenfor feltet. Ryvarden er pt nestleder i styret i Trøndelag teater.

Varamedlemmer for scenekunstutvalgene

Janne Häger Eraker (f. 1980), Oslo. Utdannet danser og pedagog fra Codarts, Kunsthøgskolen i Rotterdam, og Dance Space i New York. Hun jobber som steppdanser i Sebastian Weber Dance Company (Leipzig), bandene Øy og One Small Step, og lager egne scenekunstprosjekter for både voksne og barn. Hun står også bak flere kompetansehevende tilbud for dansefeltet, som Dansens Haus; et arbeidsrom for dansekunstnere fra det frie feltet og improtreningen Stepperiet.

Jens Jeffry Trinidad (f.1987), Oslo. Norsk-filippinsk utøvende og skapende dansekunstner med bakgrunn fra X-Ray Ungdomskulturhus i Oslo, der han startet med hip-hop på slutten av 90-tallet. Har base i street- og club dance og har jobbet frilans innen scenekunst, TV og undervisning siden 2006. Ble tildelt treårig arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend i 2015 og 2021, og har vært ansatt i Skuespiller – og danseralliansen siden 2018. Har hatt styreverv i Proda og vært medlem i valgkomiteen for NODA, samt i ærespriskomiteen for Danseinformasjonen. Varamedlem for faglig utvalg for dans i 2022-2023.

Eva Pfitzenmaier (f. 1982), Bergen. Født og oppvokst i Tyskland, har studert jazz vokal på konservatoriet i Amsterdam, og er bosatt i Bergen siden 2008. Hun jobber mye sjangeroverskridende som vokalist, performer, komponist og tekstforfatter. Hun har skrevet bestillingsverk for YrrY Ensemble (Borealis 2020), kammerkoret GNEIS, koreograf Karen Eide Bøen, videokunstner Nora Adwan, og vokalist & performer Alwynne Pritchard. For tiden jobber hun med et bestillingsverk til pianist Else Olsen S. og musikk til en digital tegneserie av Fredrik Rysjedal. Egne scenekunstforestillinger omfatter ord/word/Wort & land/land/Land (BIT Teatergarasjen 2017), SONG (samarbeid med regissør & koreograf Maik Riebort, BIT Teatergarasjne & Tanzfabrik Berlin, 2019), Gåologi (samarbeid med komponist & performer Alwynne Pritchard, BIT Teatergarasjen 2022). Hun har gitt ut flere plater med prosjektene By The Waterhole, Krachmacher og Voice & Strings & Timpani. Medlem av faglig utvalg for teater i 2022-2023.

Harry Guttormsen (f. 1955) Østfold. Teaterregissør, dramaturg, regilinjen ved Statens Teaterhøgskole. Tidligere: fagansvarlig for film i Kulturtanken, leder av Norsk Dramatikkfestival, spillefilmkonsulent ved Norsk Filminstitutt, medlem av Ibsenjuryen. Medlem av faglig utvalg for scenekunst i 2014-2017.

Utvalget behandler søknader til: