- En gavepakke med kunnskap til mangfoldsarbeidet
- Kompetansen til minoritetskunstnere blir ofte usynlig, sier lederen for gruppen Critical Friends. Nå avsluttes prosjektet «Inkluderende kulturliv i Norden», og Kulturrådet tar fatt på et nytt og varig oppdrag om å øke mangfoldet i norsk kultursektor.
Fire hundre mennesker deltok denne uken på konferansen Nordic Dialogues, som avsluttet det treårige prosjektet «Inkluderende kulturliv i Norden». Prosjektet ble initiert forrige gang Norge hadde formannskapet i Nordisk ministerråd, og har vært ledet av Kulturrådet.
Ny kulturell kompetanse
En rekke rapporter ble lagt frem på den to dager lange konferansen, blant annet en tiltaksliste signert Critical Friends, en gruppe bestående av kunstnere med minoritetsbakgrunn fra de nordiske landene. Gruppen har vært ledet av norske Thomas Talawa Prestø fra Tabanka Dance Ensemble.
- Kunstnere med minoritetsbakgrunn har en kompetanse som er usynlig selv i de strukturene som gir dem tilskudd, sa han til konferansedeltakerne. – Vi har et enormt potensial i den kompetansen vi besitter som individer, og det er mange som har stått utenfor og banket på som nå kan løftes opp. Nå har dere fått en gavepakke med en enorm kunnskap som kan hentes inn i det videre arbeidet.
Etterlyser nye metoder
Critical Friends har foreslått en rekke tiltak for å øke mangfoldet i norsk og nordisk kultursektor. De etterlyser en handlingsplan som ser på alt fra utdanning, jobbmuligheter og tilgang til øvingsrom, og nasjonale målsetninger om representasjon for alle institusjoner og organisasjoner som mottar statlig støtte. De ønsker nye metoder for å måle og følge opp representativitet over hele kultursektoren, og ser det som viktig å anerkjenne flere typer kompetanse – som selvlæring, lærlingeordninger og utenlandske kunstutdanninger.
I tillegg til tiltakene fra Critical Friends ble det lansert en antologi med bidrag fra nordiske kunstnere og kulturforskere med minoritetsbakgrunn på konferansen. Det ble også lansert et kulturskolemanifest fra Kulturskolerådet, og en rapport og et sett med mangfoldsprinsipper fra Nordisk Forum for Interkultur.
Handler om å beholde kulturens kraft
Kulturminister Trine Skei Grande deltok også på konferansen. Tidligere i høst ga hun Kulturrådet oppdraget med å koordinere den nasjonale mangfoldssatsingen i kultursektoren. Konferansen markerer derfor både slutten på et prosjekt og starten på et nytt ansvar, sa hun.
- Hvis kunsten og kulturen skal beholde sin autoritet må den representere hele befolkningen, sa hun. – De kulturelle ytringene må gjenspeile hele landet, ellers mister de sin autoritet. Oppgaven med å representativitet i kulturlivet handler om å beholde kulturens kraft.
Kulturråd-direktør Kristin Danielsen var svært godt fornøyd med resultatene fra prosjektet, og med det nye oppdraget hun har fått fra kulturministeren. Innspillene fra Critical Friends og andre blir viktige når strategien videre skal legges, sa hun.
- Jeg er glad for at kulturministeren er så tydelig på betydningen av representativitet i kultursektoren, sa Danielsen. – Nå har vi en kunnskapsbase som vil bli en svært viktig ressurs for oss. Prosjektet har vært en suksess, ikke minst fordi vi har klart å gjøre dette om til et varig oppdrag. Dette arbeidet fortsetter uten tidsavgrensning, helt til vi ikke trenger dette lenger.
For Danielsen er mangfold en av grunnene til at hun selv gikk inn i kunstsektoren for mange år siden. – Mangfold er en forutsetning for kvalitet, sa hun. – Hvis du ser etter den beste kunsten, så må du lete overalt.