Kaveh Rashidi til Kulturrådets årskonferanse
- Jeg nekter å akseptere at jeg ikke er nordmann, sier lege, forfatter og samfunnsdebattant Kaveh Rashidi. Som barn av iranske innvandrere har han flere ganger kjent rasisme og utenforskap på kroppen. I oktober deltar han på Kulturrådets årskonferanse.
- Ensomhet, isolasjon og utenforskap er en stor utfordring i dagens samfunn, sier Kaveh Rashidi. Det fører til store kostnader både i helsesektoren og for den enkelte person, men det kan også føre til hat og ekstremisme.
Kulturrådets årskonferanse finner sted i Trondheim 22. oktober, og har i år utenforskap som tema. Der skal Ravidi delta i en samtale om utenforskap og utestengelse sammen med psykologiprofessor Fanny Duckert.
– Kunst og kultur kan spille en sentral rolle i kampen mot utenforskap, sier Rashidi. – Det er et viktig tema Kulturrådet skal ta for seg denne høsten, og jeg er glad for å kunne bidra.
Meld deg på årskonferansen her
Skremt av hatet
12. august i år opplevde Kaveh Rashidi rasisme på åpen gate i Oslo. Det kom ikke som noen overraskelse på Rashidi selv. Overraskelsen kom først da han tvitret om hendelsen.
– Det var utrolig mye hat i kommentarene jeg fikk på Twitter, sier Rashidi. – Å lese alle disse meldingene og kjenne på det hatet skremte meg virkelig ,og jeg er bekymret for hvordan unge folk på nettet oppfatter dette. Jeg er redd for at alt dette hatet kan føre til ekstreme handlinger.
Samtidig ble Twitter-meldingen sett av 100 000 mennesker, og mer enn to tusen mennesker hadde enten klikket på hjertesymbolet, retvitret meldingen eller på annen måte sendt positive tilbakemeldinger til Rashidi.
«Jeg tenker at kjærligheten vant idag, jeg,» tvitret han. «Sorry, rasisme.»
Rashidi skrev også en kronikk i Aftenposten om opplevelsen.
Aktiv samfunnsdebattant
Kaveh Rashidi er lege, forfatter og universitetslektor ved Universitetet i Oslo der han selv har gjennomført medisinsk embetseksamen. Han er også styremedlem i Amathea og i faggruppen for medisinsk uforklarlige plager i Legeforeningen. Han spesialiserer seg i allmennmedisin med grenspesialisering i psykiatri.
Kaveh er en aktiv samfunnsdebattant med jevnlige opptredener i aviser, radio/podkasts og ikke minst live på scenen. Hans hjertesaker er folkehelse, psykisk helse, kvinnehelse, evidensbasert medisin, døden og sosiale ulikheter i helse - og som allmennlege har han bred og dyp forståelse for det norske helsevesenet.
Han er kanskje mest kjent som lege på TV2-programmet Helsekontrollen, eller som forfatter av boka Manus om Anus sammen med Jonas Kinge Bergland. Hans neste bok "Kanskje du er frisk" er forventet å bli utgitt våren 2020.