Tidsskriftet Vinduet om barnelitteraturen
'Hvem skal trøste Knøttet' er sannsynligvis min favorittroman, uttalte nylig en av mine venninner. Hvorpå noen straks kommenterte, 'favorittroman?'.
Barnebøker regnes med andre ord ikke som 'vanlig' litteratur, noe forfatter John Erik Riley bekrefter i et debattinnlegg i den nyeste utgaven av tidsskriftet Vinduet. Tidsskriftet tematiserer denne gangen barnelitteraturen og redaktør Audun Vinger skriver innledningsvis: "La oss håpe dette blir det siste temanummeret om barnelitteratur av Vinduet. Noensinne. En enkel programerklæring kan være at barnelitteratur fra nå av skal bli naturlig inkorporert i tidsskriftets spalter, og ikke bare være gjenstand for en velmenende utlufting sånn cirka hvert femtende år."
Det er spesielt billedbøker for barn som diskuteres i tidsskriftet, fra Magikon forlags utgivelser til Stian Holes bøker. I tillegg skriver forfattere og kulturpersonligheter som Gisken Armand, Christopher Nielsen og Tommy Olsson om sin egen lesning i barndoms- og tidlige ungdomsår, som spenner fra Mummitrollet til Roald Dahls skrekknoveller. Illustratør Harald Nordberg er intervjuet om nettopp den norske billedboka, og Kai Gjelseth skriver om å "Vokse opp til å bli barn igjen."
I sitt debattinnlegg kommer Riley med argumenter for en bedre og grundigere barne- og ungdomskulturkritikk i dagspressen, blant annet argumenterer han for at barne- og ungdomskultur ofte byr på sterke kunstopplevelser, også for voksne. På Kunstløftets nettverksmøte i juni diskuterte man fraværet av grundig kritikk av kunst rettet mot barn, noe også Riley problematiserer: "Man trenger selvfølgelig en kritikk som kan gi voksne (ofte sårt tiltrengt) veiledning i en tett skog av produkter. Barn og unge har også rett til sine egne synspunkter og valg, som ofte går på tvers av de voksnes velmente ønsker. Jeg tror likevel at behovet for en mer grundig kritikk er der, ikke av hensyn til barn, ungdom og voksne som atskilte grupper, men snarere av hensyn til debattkulturen: Hvordan vi, gjennom meningsutveksling, utformer og definerer samfunnet."
Kulturredaktørene i Aftenposten, Dagbladet og Klassekampen mener alle at Riley peker på noe viktig. Men hvorvidt Vingers programerklæring og Rileys argumenter følges opp, både av Vinduet og andre medier, gjenstår å se. Jeg lar Samlagets forlagssjef, Ragnfrid Trohaug få siste ordet her – fritt etter Majakovskij: "Berre den unge er vår tids ansikt. Sjå han i ansiktet, gå i augehøgde. Snakk med og no. Sjå det nye som finst der."
Anette Therese Pettersen, 24. juni 2009