ROM
ROM er et organisert kaos av en forestilling. Akkurat slik vi opplever livet av og til. Gjennom musikk, teater, nysirkus, scenekamp, film og foto har vi forsket i ordet ROM i dets videste forstand.
Ditt og mitt rom. Vårt rom og deres. Det virkelige og det virtuelle rommet. Åpent rom. Rom som stenges. Er du ute eller inne? Kan mitt fengsel være ditt tilfluktsted? Eller hva om din link ut er meg?
I møtet mellom ungdom i Gaza og ungdom i Tromsø utvikler det seg en samtale om disse spørsmålene og et sterkt ytringsbehov, hvor mange stemmer melder seg. Hvem definerer egentlig det jeg kaller mitt rom? Det er ikke alt man er enig om. Det er ikke alt man forstår. Men stemmene er der. De er sterke, de er unge og de er viktige. Både de med og de uten ord. Se! Lytt!
"Ungdom har et sterkt behov for å uttrykke seg kunstnerisk – også på et profesjonelt nivå"; Denne påstanden var et av utgangspunktene for forestilliga ROM, og for samarbeidet mellom KULTeateret og KULTA Produksjoner. Den ene jobber med ungdom, den andre med profesjonelle aktører.
Det andre utgangspunktet var Vennskapsbyprosjektet mellom Tromsø Kommune og Gaza Kommune, der miljøene rundt KULTA har vært involvert. Deltakerne utvekslet idéer og kompetanse over internett, og satte seg som felles mål å bringe prosjektet fram til en helhetlig forestilling, sammen – umulig, eller likevel en mulighet?
Et forestillingsarbeide er et rom i seg selv, det er et helt hus, nei en by. Og i hvert hus i byen er det små rom inne i rom inne i rom. Vi har valgt en episodisk fortellermåte, hvor hvert avsnitt representerer et slikt eget rom. Ungdomstida er en rekke raske klipp – opplevelser, situasjoner, fragmenter, mysterier – som ikke helt forstås der og da, biter som skal samles til et helt voksenmenneske en gang. I Gaza som i Tromsø.
ROM hadde premiére i KULTA Black Box i Tromsø 17. mars 2010, og spilte til sammen 6 forestillinger frem til 21. mars. Forestillingen er filmet og lagt til norsk, engelsk og arabisk tekst. Den distribueres til venner i Gaza og Tromsø.
Forestillingen hadde 59 ungdommer på scenen, samt 4 profesjonelle aktører. Forestillingen ble produsert gjennom en profesjonell infrastruktur via KULTA Produksjoner, KULTeateret og KULTA/Tromsø Kommune. Samarbeidspart i Gaza; Tamer Institute/Voices, Nihal Afana, Gaza Kommune.
Regien var ved Bente Reibo
Mer info: