Mål tid(en)
Forestillinger om måltidet som estetisk og kulturelt fenomen i vår tid.
Utstilling i Galleri Backer 12.-19. mars 2013
Åpning tirsdag 12. mars kl. 18.00
Det har aldri blitt skrevet flere bøker om mat, helse, kropp og livsstil.
Det har aldri vært flere som spiser for mye.
Det har aldri vært flere som spiser for lite.
Det har aldri vært flere måter å spise alene og sammen på som i vår tid.
Kunsten har alltid visualisert og iscenesatt mat og måltider for å fortelle om romantiske, ensommme, groteske og komiske livsformer, ideer og tema fra ulike liv, samfunn og familier.
Hva ville vi undersøke?
I dette har vi ønsket å undersøke, iscenesette og problematisere et utvalg 12-åringers ulike forestillinger om måltidet i vår tid. For å inkludere ulike kulturelle og sosiale forestillinger har vi sammen med elevene transformert det tradisjonelle, ideelle, romantiske, hyggelige måltidet til måltider som representerer friksjon, konflikt, ensomhet og konvensjonsbrudd. Dette er for å vise hvordan noe så dagligdags og allment som et måltid kan tolkes og uttrykkes på veldig mange forskjellige måter ved å bruke virkemidler og uttrykksformer fra et kunstspråk.
Hva har vi gjort?
Elevene har i interaktive workshoper iscenesatt, fotografert og skrevet tekster ut ifra inspirasjon fra billedkunst, foto og fortelling. Vi har sammen med elevene arbeidet med ulike uttrykksformer fra realistisk og konvensjonell kunst til et mer absurd og surrealistisk formspråk. Målet med workshopene har vært å undersøke og dokumentere hvordan fotografi og tekst (for eksempel oppskrifter, instruksjoner, menyer, intervju, lister, dialoger) og installasjoner knyttet til bordets språk, kan tematisere måltidet som sosialt og estetisk fenomen i vår tid.
Dette er et kollektivt prosjekt der alle elevene (på ulik måte) har deltatt med ideer, innspill, tekster, bilder, lyder, humor, modeller og tilstedeværelse. Vi (Camilla Grieg og Fride Lindstøl) har redigert, komponert og iscenesatt elevenes arbeider til en utstilling.
Språk - tekst, foto og installasjon
I workshopene har vi arbeidet med et visuelt språk som er kjent fra populærkulturelle og digitale referanser. Det har også vært viktig for oss å ramme inn oppgaver og didaktisk progresjon slik at uttrykkene får god kvalitet. Vi har også ønsket å bygge opp workshopene på en slik måte at alle elevene har mulighet til å lykkes, uavhengig av tidligere kjennskap til foto og individuelle
skriveferdigheter. Når vi arbeider har vi fokusert på å transformere kjente situasjoner (for eksempel kjærlighetsmåltidet, det siste måltidet, høytidsmåltidet) og sjangere til komiske, tragiske, absurde og skumle foto, tekster og installasjoner.
60 ungdommer fra Tønsberg (Eik skole) gir dette temaet et språk gjennom å bruke tekst, foto og installasjon.
se utstillingskatalog >>