Til Fyret
«Til fyret» er andre del i teatertrilogien Klassikere for Kids.
Publisert 06.04.2014
Sist endret 24.05.2018
Til fyret er basert på Virginia Woolfs roman med samme tittel og har premiere på Black Box Teater i Oslo 26. september 2013.
Vi møter familien Ramsay i et sommerhus ved kysten av Skotland. Lille James drømmer om å reise ut til fyret – tårnet som står langt ute i bukten og ser på dem, blinker med et stort, gult øye. "Hvis det blir fint vær," sier moren. Faren blir forbannet på henne for å mate sønnen med illusjoner; vinden er fra vest og barometeret faller; det er ingen tvil om at det blir dårlig vær.
Når far har sagt det, er det sant, tenker James. Alt far sier er sant. Derfor vil han ikke at far skal snakke, for da blir det slik, og da behøver vi ikke tenke på det mer. James tenker at han hater faren sin. Han sitter ved føttene til moren og klipper ut bilder fra en katalog, og han får lyst til å stikke saksen inn i brystet til faren.
Så bryter første verdenskrig ut. Sommerhuset står tomt. Det forfaller. Ti år passerer på noen få minutter. Moren dør.
Vi er blitt kjent med karakterene gjennom hva som foregår inni dem og oppmerksomme på at vi alle har en egen verden. Selv om moren i familien er død, tar hun kanskje like stor, om ikke større, plass i hodene til far og sønn. I forestillingens siste del skal de reise ut til fyret, sammen, for første gang.
Det er stor avstand mellom dem der de sitter i båten, men idet de når frem, skjer det en forsoning. Og James erkjenner at selv om fyret på nært hold er noe ganske annet enn det han myste mot som seksåring, så er det faktisk begge deler. For det er ikke noe som er bare en ting.
Dette er en forestilling om å håpe og å miste. Det er en forestilling om forbindelsen mellom ytre og indre verden, om "objektiv" og opplevd virkelighet. Det handler om ensomheten vi kan føle idet vi erkjenner at alle er – i alle fall delvis – alene om sin indre virkelighet, og at alt og alle før eller siden forsvinner. Men så finnes det gylne øyeblikk, øyeblikk der tiden strekkes ut, fylles av varighet og mening og glede.
Publikum møter to fysisk skolerte skuespillere og en danser. Tematikken folder seg ut i Klassikere for Kids' audiovisuelle formspråk. Det blir en heftig, overraskende, sår, komisk og vakker opplevelse.
Regi og Scenografi: Hildur Kristinsdottir
På scenen: Jimmie Jonasson, Magnus Myhr og Maria Dommersnes Ramvi
Lyd: Peter Baden og Gyrid Nordal Kaldestad
Lys: Norunn Standal
Produsent: Mona Larsen
Tekst: Eirik Willyson
Scenografiassistent: Alette Schei Rørvik
Plakat: Knut-Ole Mathisen
Foto: Kristinn Gudlausson
Co-produsent: Black Box Teater
Forestillingen er støttet av: Norsk kulturråd, Fond for utøvende kunstnere og Kunstløftet.
Se plakat >>
Last ned hefte om trilogien (7 Mb) >>
Se oppslag om Faust for kids >>
Se plakat >>
Last ned hefte om trilogien (7 Mb) >>
Se oppslag om Faust for kids >>