Ung Assembly
Ung Assembly – et prosjekt med ungdom og unge voksne i forbindelse med Bergen Assembly 2013.
Publisert 25.05.2014
Sist endret 24.05.2018
Ung Assembly var et samarbeid med St. Jacobsprosjektet, et ungdomsprosjekt under ledelse av Bergen Kirkelige Fellesråd og Bergen Domkirke menighet, med base i St. Jacob kirke i Bergen sentrum. Bergen Assembly sto for kunsten, kursledelsen og formidlingen, mens St. Jacobprosjektet bidro med lokaler og teknisk utstyr.
Tidsrom: September og oktober 2013
Målgruppe: Ungdom og unge voksne 13–25 år med interesse for film og skriving.
Kursene: Tre filmkurs og to skrivekurs, til sammen 27 kursdager og 54 deltakere.
Medvirkende: Bergen Assemblys formidlingsleder Celine Amundsen var ansvarlig for tilretteleggingen, i tillegg til at formidlingsteamet bidro med omvisninger. Ledere av filmkurs: Ingvild Hellesøy, Mariken Halle og Ronja Svenning Berge, Minze Tummescheit og Arne Hector. Leder av skrivekurs: Henning Bergsvåg.
Prosjektstøtte: Kulturrådet ved Kunstløftet, Hordaland Fylkeskommune ved KUP og Bergen kommune.
Den første utgaven av Bergen Assembly, internasjonal triennale for samtidskunst med base i Bergen, foregikk 29. august–27. oktober 2013. Prosjektet foregikk som utstillinger på 11 visningssteder i Bergen, et symposium i åpningsdagen, en publikasjon med samme navn som utstillingen, Monday Begins on Saturday, og et omfattende formidlingstilbud gjennom hele utstillingsperioden.
Prosjektets kuratorer var Ekaterina Degot og David Riff, begge med base i Moskva. Utstillingstittelen, Monday Begins on Saturday, refererte til en roman av samme navn, skrevet av Boris og Arkadij Strugatskij og utgitt i 1964. Romanen, som ofte blir omtalt som en sovjetisk Harry Potter, handler om et fiktivt forskningsinstitutt i Nordre Karelen, der en rufsete gjeng av forskere, vitenskapsmenn og magikere søker å finne svaret på menneskehetens lykke ved hjelp av magi. Et av kuratorenes konseptuelle grep for utstillingen var en humoristisk sammenligning av det de etter første besøk i Bergen oppfattet som et paradis for kunstnerisk forskning, og situasjonen med velfinansierte forskningsinstitutter i det gamle Sovjetunionen. De mest ivrige forskerne i Strugatskijbrødrenes roman forsker uopphørlig; fritid og arbeid går i ett, og helgen får knapt nok begynt før det er på tide å ta opp arbeidet igjen – for mandag begynner på lørdag! Svært mange kunstnere, forskere og andre med et arbeid drevet av lidenskap, oppdagertrang og kunnskapstørst, vil kjenne seg igjen i denne måten å jobbe på.
Utstillingens 11 visningssteder ble i tråd med konseptet organisert som fiktive forskningsinstitutter, og kunstnerne ved utstillingen ble omtalt som forskere. Forskerperspektivet gikk også igjen i formidlingen for barn og unge, tilrettelagt for nivåene ved ulike alderstrinn.
Monday Begins on Saturday hadde et litterært utgangspunkt, og i tillegg var film et dominerende medium ved utstillingen. Det var derfor naturlig at Ung Assembly tilbød ungdommene film- og skrivekurs. Hvert kurs ble innledet med omvisninger ved ett eller flere institutter, og flere av ungdommene valgte å utforske utstillingen videre som inspirasjon for eget arbeid ved kursene, selv om det ikke var et absolutt krav at de skulle skrive eller skape filmarbeider med direkte utgangspunkt i utstillingen. Både film- og skrivekursene ga deltakerne anledning til å utvikle egne arbeider under profesjonell veiledning. De som ønsket det, kunne få arbeidene sine presentert på Ung Assemblys nettside, direkte overfor publikum ved et avslutningsarrangement i St. Jacob Kirke siste utstillingsdag, eller på utstillingen Arkivert, også siste utstillingsdag.
Tilbakemeldinger
Forfatteren Henning Bergsvåg, som har flere skrivekurs bak seg før han ble engasjert av Ung Assembly, har uttalt i en muntlig evaluering med formidlingsleder at han opplevde det som veldig bra at kursene gikk over seks ganger, slik at det ble anledning til fordypelse og å følge deltakerne lengre i deres utvikling. Å knytte skrivearbeidet direkte til kunstverk i utstillingen mente han derimot var utfordrende, og anbefalte ved neste anledning å ha annenhver gang av "åpne sessions" og annenhver gang la deltakerne sende inn tekster som kan leses av alle for felles tilbakemeldinger. Deltakerne hadde med seg tekster til gjennomlesing ved begynnelsen av kursene, og disse la føringer for hvordan han lot kurset forløpe, slik at det ikke ble en enveis input fra ham. Videre mente han at deltakerne ga hverandre fruktbare tilbakemeldinger, at de viste en interessant utvikling mht utforskning av muligheter i tekstutvikling, og at det de så i utstillingen skjerpet deltakernes estetiske blikk.
Tilbakemelding fra moren til en av deltakerne i gruppen: Gutten hennes var svært fornøyd og inspirert etter kurset, spesielt når det gjaldt utforskning av poesi. Han har kjøpt små notatbøker som passer i lommene, for å kunne notere gjennom dagen.
Tilbakemelding fra en filmkursdeltaker: Jeg likte godt at vi fikk lage vår egen film og fikk tips og triks på veien. Det var veldig lærerikt å lære om lys, bilde og redigering. Dette har hjulpet meg mye i senere prosjekter. Eplerommet og redigeringsprogrammene på Macene var veldig bra, og jeg lærte veldig mye med å redigere på dem.?Det som kanskje kunne ha vært bedre var beregningen av tid. Vi holdt ofte på mye lenger enn planlagt. En annen litt negativ ting, er at jeg ikke fikk så mye hjelp med kameraet mitt da jeg var ute og filmet, det resulterte i at det ble litt dårlig kvalitet på filmen min, men dette var jo på grunn av at det bare var to personer som holdt kurset.?Alt i alt er jeg veldig fornøyd med kurset og følte opplegget var bra, med godt utstyr (lys, kamera, lyd). Et siste pluss var at kurset var tilpasset det at vi var amatører og ikke kunne så mye fra før.
(1:26 min)
Regissør og storyboardtegner: Ingrid Baadevig
Produsent og manusforfatter: Maria Simonsen
Innspillingsleder, locationleder, scenograf og rekvisitør: Helena Krogseth
Fotograf og lyd: Celine Sandal
Skuespiller: Sander Thorsen Nordås
Takk til
Vannkanten
Ingrid Spildo
Gro Bastiansen
(3:13 min)
En film av: Amira Matland
Skuespillere: Clayton Clement, Emilie Dark Lord of All Akselsen, Stian Rasmussen
Crew: Minze, Mina
Musikk: Chopin- Ballade No. 4. Op. 52 «Rubenstein»
Sted: Muséhagen/ Botanisk hage
Spesielt takk til: Veksthuset i Botanisk hage