Den store finalen
Den store finalen – Hvordan overleve Dommedagen er basert på novellen "Het grote geburen" av Belcampo (NL).
Teater Fusentast har denne gangen fått tak i fortidens vakre projeksjonsapparater og en svært så jordisk historie om Fagersunds befolkning på den aller siste dagen.
Når Apocalypsen rammer den idylliske byen Fagersund, og dommedag er et faktum, stiller ikke alle byens innbyggere like godt forberedt. Hvem vil bli sendt opp himmelstigen? Hvem går motsatt vei? Også hovedpersonen, fotograf Belcampo, blir grepet av akutt panikk ved tanken på sitt noe uryddige liv.
Teater Fusentasts engler viser bruddstykker fra livet i Fagersund, og ruller opp historien i form av en Fantasmagori.
Forestillingen blir bygget opp nærmest bilde for bilde, med bruk av Laterna Magica- apparater fra 1800- og tidlig 1900-tall, klassiske lysbildefremvisere fra 1950-tallet, samt nåtidens figurteater i live-action-kameraoverføring via videokanon fra 2000-tallet. Kombinert med skyggeteater fra førkristen tid og dagens ekte, levende skuespillere og musiker.
I 20 år har prisbelønnete nederlandsk-norske Teater Fusentast fra Trondheim turnert i Norge, samt en lang rekke andre land med sine underfundige, tankevekkende og ofte rørende forestillinger. Gjennom et særegent formspråk, der halvglemte figurteaterteknikker fra forgangne tider kobles sammen med aktuelle temaer, skal hver forestilling være en fest der publikum inviteres hjerteligst med på leken.
Denne gangen, i Teater Fusentasts 20-års jubileumsforestilling, blir det et dypdykk i Laterna Magicas fascinerende verden.
----------------
Vi laget en FANTASMAGORI (tror vi) for litt eldre barn og voksne.
Denne typen animasjonsteateropplevelsen ble oppfunnet like før den Franske revolusjon i Paris, og tar i bruk laterna magica apparater av enda eldre dato til å skape et levende lysbildeunivers.
Men det å lage en scenefortelling med disse teknikker i kombinasjon med levende skuespillere, miniatyrdukker som projiseres i "real time" via et minikamera, er noe vi har måttet oppfinne og utvikle selv, godt hjulpet av en lakseforsker, tynnplatesveisere, The Kavli Institute of Neuroscience m.fl.
Vi tror vi lyktes med det, etter publikums og anmeldernes reaksjoner å dømme.
Forestillingen, et samarbeidsprosjekt med Teaterhuset Avant Garden, hadde premiere 21/10/11 og ble spilt 9 ganger på Teaterhuset for 412 tilskuere. 2 av disse for Den Kultrurelle Skolesekken i Trondheim. I 2011 ble det 6 nye forestillinger for Den Kulturelle Skolesekken i Trondheim, foruten forestilling i Sandefjord på Markedet for Scenekunst. Stykket ble videre solgt til en Kulturell Skolesekkturné i Sør-Trøndelag på 7 dager høsten 2011, men dessverre satte en trafikkulykke med lengre tids sykdom som følge et forløpig punktum for den serien.
Vinterlysfestivalen i Mo i Rana har bestilt to forestillinger til februar 2012, og vi regner med flere skolesekkturneer etter hvert.
-----------------
Laget av
Idé: Jaap den Hertog
Manus: Coby Omvlee etter Belcampos novelle "Het grote gebeuren"
Regi, dramaturgi, valg projeksjoner: Elin Hassel Iversen
Komponist, musiker: Dr. (Tor Einar) Bekken
Skuespillere: Coby Omvlee, Jaap den Hertog
Scenografi, dukkemaker: Camilla Lilleengen
Illustratør, dukkedesign: Janne Magnussen
Kostymer: Nina Gjølgasæther
Lysdesign: Marianne Thallaug Wedseth
Sceneteknikk: Jaap den Hertog
Lystekniker: Sune Schjelderup
Fotograf: Dag Arve Forbergskog
Konstruksjon scenografi: Martin Waagø
Metallkonstruksjoner: Stig Meidell
Scenografiassistenter: Kristin Thallaug, Coby Omvlee
Dramaturgiassistent: Kaisa Aglen
PR, medie- og publikumskontakt: Stine Kvam
Program/Plakat: Roger Aasegg
Produsent: Teater Fusentast / Andre Akt
Coprodusent: Teaterhuset Avant Garden i Trondheim
Première: Teaterhuset Avant Garden 21. oktober 2010 kl. 18:00
Spilles av Jaap den Hertog, Coby Omvlee og Dr. (Tor Einar) Bekken.
Sune Schjelderup er lystekniker.
Info arrangør
Publikum: Barn fra 12 år/ ungdom/ voksne, maks 150.
Velegnet for VGS og Ungdomsskoler
Varighet: 54 min.
Riggetid: 5 timer opp
Nedrigging: 3 timer
Gjerne opprigging dagen før forestilling
Teknisk
Spilleareal:
Dybde: 9 m.
Bredde: 9 m.
Høyde: 3,5 m.
Blending 100% nødvendig
Strøm: 2x 16 Amp.
Støttet av
Kulturrådet (Fri Scenekunst og Manusutviklingsstøtte), Kunstløftet, Fond for Lyd og Bilde, Fond for Utøvende Kunstnere, Torstein Erbos Gavefond, Trondheim Kommune og Sør-Trøndelag Fylkeskommune.
Norges Kunstnerråd og Fond for Utøvende Kunstnere: stipendier til besøk av skyggeteaterforestillinger i Frankrike og Laterna Magica eksperter i Nederland, ved gjentatte anledninger.