Kunstgruppen Foreign Investment søker å skape situasjoner der kunstnere, publikum og deltakere fra lokalsamfunnet kommer sammen for å aktualisere spørsmål om verdiskaping i uventede situasjoner.
Prosjektet Oslo Gold Exchange av Foreign Investment ble gjennomført fra 25. til 30. oktober 2010. Kunstgruppen Foreign Investment søker å skape situasjoner der kunstnere, publikum og deltakere fra lokalsamfunnet kommer sammen for å aktualisere spørsmål om verdiskaping i uventede situasjoner. Deres tidligere arbeid med tematikken "Gold" har blitt gjennomført i London, Istanbul og Rio de Janeiro. Kulturbyrået Mesén var initiativtager, prosjektleder og produsent.
Oslo Gold Exchange involverte og engasjerte målgruppen, som er barnehage- og grunnskolebarn, i en kunsterisk prosess der barnas konkrete oppgave var å forgylle gamle leker med bladgull og transformere dem til ettertraktede, verdifulle objekter. Den kunstneriske prosessen i dette prosjektet foregikk på lokalt plan i Groruddalen, men dreide seg om globale problemstillinger som verdiskaping, transaksjon, barnearbeid og forbruk. Barn og unge blir sjeldent involvert i offentlige meningsutvekslinger om disse temaene. Gjennom dialog og deltagelse skapte prosjektet en plattform der barna kunne reflektere rundt spørsmål som identitet, forbruk, verdiskaping og sosialt ansvar. Videre ble barnas kunnskap synliggjort blant annet i videodokumentasjonen, og deres egne erfaringer er en viktig del av dette prosjektet.
På siden ble det informert om prosjektet og invitert til arrangementer.
Arenaer/samarbeidspartnere og prosjektgjennomføring
Totalt deltok 77 barn i den praktiske prosessen med å forgylle gamle leker i dette kunstprosjektet. Prosjektet ble gjennomført på følgende steder:
Deichmanske Bibliotek Romsås
Dag 1: 25. oktober 2010
Ca. 16 deltakere i alderen 2- 12 år
Foreign Investment arrangerte åpen workshop for alle som var innom Deichmanske Bibliotek på Romsås denne dagen i tidsrommet 11.00 - 15.00. Informasjon og invitasjon til å delta ble også sendt ut via facebooksiden for prosjektet. Ca 16 barn deltok i løpet av dagen; skole-elever som kom til biblioteket etter skoletid byttet på å sitte sammen med kunstnerne og forgylle gamle leker.
Rødtvet skole
Dag 2: 26. oktober 2010 for klasse 3A, 23 elever i alderen 8 år
Dag 3: 27. oktober 2010 for klasse 5A, 24 elever i alderen 10 år
Foreign Investment gjennomførte to dager med workshop´er på Rødtvedt skole. Workshop´ene ble holdt i gymsalen, der det ble satt opp arbeidsbord og stoler. Dagene startet med at Foreign Investment presenterte seg selv og prosjektet. Barna fortalte om lekene de hadde valgt å ta med for å forgylle; og spørsmål rundt hvor lekene kom fra, hvordan de hadde fått dem og hvilken verdi de hadde (både i forhold til pris og affeksjonsverdi) ble diskutert. Barna ble introdusert for temaer rundt gullutvinning, gullets betydning som noe sjeldent og verdifullt, barnearbeid, og hva det betyr å hjelpe andre.
Barna arbeidet i tre grupper og alle fikk gjennomført alle stadier av prosessen med å transformere lekene til verdifulle gullobjekter:
1. stadie: forberede og "prime" lekene for å klargjøre dem for forgylling
2. stadie: lakke og legge bladgull på lekene
3. stadie: historiefortelling ved hjelp av gullobjektene
Til slutt ble alle barna samlet i en liten "seremoni" der de ble takket for at de hadde deltatt med leker og med å forgylle. Alle barna tok kunstnerne i hånden og barna mottok et diplom som bevis på at de hadde deltatt. Alle gullgjenstandene ble signert og nummerert av Foreign Investment. Gjenstandene ble dermed transformert fra å være forgyllede objekter, til også å bli signerte kunstobjekter.
Skogkanten barnehage
Dag 4: 28. oktober 2010 for 14 barn i aldersgruppen 3-5 år
Barnehagebarna fulgte samme prosess som skolebarna, men med tilpasninger til deres aldersgruppe. Alle barna deltok i alle stadiene av prosessen, og deltok i "seremonien" til slutt.
Galleri Format, Oslo sentrum
Dag 5: lørdag 30. oktober kl 13.00 - 15.00
Alle barna som hadde deltatt ble invitert med sine familier til å komme på utstilling av gullgjenstandene og kunst-tombola som en avslutning av prosjektet. Galleri Format (Norske kunsthåndverkere) stilte sine lokaler til disposisjon til gjennomføringen av dette. .Åpen invitasjon til alle interesserte ble også sendt ut via facebook-siden for prosjektet, og kunstnere og Kulturbyrået Mesén inviterte kontakter og involverte. Ca 70 personer møtte opp på arrangementet; mange av disse var barn med familier. Kulturbyrået Mesén holdt en åpningstale, og kunstnerne informerte om prosjektet og takket barna som hadde deltatt. Alle som hadde møtt opp kunne kjøpe lodd for å delta i tombolaen der de forgylte kunstgjenstandene ble loddet bort. Foreign Investment ønsket at alle som kjøpte lodd skulle bli vinnere; tombolane var derfor "fikset" slik at alle loddkjøpere vant minst én gjenstand hver. Dette ble holdt hemmelig for de som deltok, slik at det var en overraskelse at alle vant. Overskuddet fra tombolaen ( kr 6150,-) ble gitt til et veldedig prosjekt valgt av kunstnerne; prosjektet Primærmedisinsk Verksted i regi av Kirkens Bymisjon. Pengene skal gå til dukketeaterbilletter til barnefamilier som er i en vanskelig økonomisk situasjon i Groruddalen. Barna som deltok i Oslo Gold Exchange var på denne måten med på å gi andre barn i samme bydel en positiv kulturopplevelse.
Foreign Investment var svært fornøyd med gjennomføringen av Oslo Gold Exchange. Dette var første gang de gjennomførte et prosjekt der de jobbet sammen med barn. Foreign Investment var imponert over barnas interesse, engasjement og tålmodighet når det gjaldt å delta i prosjektet.