Siste akt - kunst og kultur i miljøkrisenes tid
Fra prosjektet Melting, av Amund Sjølie Sveen. Han er en av bidragsyterne på årskonferansen.
Klima- og miljøkrisen er en kulturkrise. Hvordan vi forstår oss selv i verden og i naturen, hvordan vi innretter våre liv og vårt samfunn, og hva vi tenker om framtiden, er spørsmål som tvinger seg fram i møtet med de store endringene som skjer over hele kloden.
Her har kulturfeltet en åpenbar og viktig rolle. Kunsten har mulighet til å spekulere om fremtiden, skape ny erkjennelse og gripe inn i politikken. Og kulturinstitusjonene kan bidra til å sette klima- og miljøspørsmål på dagsorden og gi publikum økt kunnskap og felles refleksjonsrom.
Kunstnere har lenge vært opptatt av klima og miljø. I litteratur, utstillinger og sceneproduksjoner synliggjøres biedød, plastforsøpling, lyden av torsk, oljeutvinningens konsekvenser og forholdet mellom klimaødeleggelser og sosial urettferdighet.
Men hvilken betydning og konsekvens har kulturfeltets engasjement? Har kunsten nok kraft til å skape endring? Kan kulturlivet finne nytt språk for utfordringene, fremme handling eller komme med faktiske løsninger? Står kulturfeltet i fare for å bli et naivt ekkokammer, og kunsten et rent politisk verktøy? Er det plass til dilemmaene og motsetningene? Hva tenker de unge om framtidens kunst og livspraksis? Går vi mot en dyster framtid - eller er det nettopp nå et momentum for virkelig å handle?
Velkommen til Bergen og diskusjon om disse spørsmålene!
Konferansen arrangeres i samarbeid med Grieghallen, KODE og Bergen kommune.