1974: Jentene gjør opprør av Frøydis Guldahl
Denne uken trekker My Ragnhild Malfang fra Sørum bibliotek frem Jentene gjør opprør av Frøydis Guldahl. En bok hun fremdeles mener er aktuell.
Tittel: Jentene gjør opprør
Forfatter: Frøydis Guldahl
Forlag: Tiden forlag
Årstall: 1974
Bibliotek: Sørum bibliotek
Bibliotekar: My Ragnhild Malfang
Utfordrer: Nina Stensbro i Vågsbygd bibliotek, Kristiansand
Boka handler om venninnene Åsta, Kjersti og Tone som starter en opprørsklubb. De er lei av at de må gjøre «jenteting», og ikke det de selv vil gjøre. Åsta vil ha sløyd, ikke håndarbeid, Kjersti må hjelpe til hjemme med husstellet og Tone får ikke hoppe i skolehopprennet. Klubben «Krokotit» har enkle regler:
- Tenk ikke på å gifte deg.
- Gjør alt du har lyst til. Alt som passer for gutter, passer også for jenter.
- Ikke gjør alle de kjedelige jobbene. Alt det som jenter kan gjøre, kan gutter gjøre like bra
- Vær ikke redd for noen voksne
Og når jentene gjør opprør mot kjønnsrollene kan det faktisk skje forandringer…
Selv vokste jeg opp med en hjemmeværende mor, og en far som deltok lite i husarbeid. Og jeg var ikke den eneste i klassen som hadde det sånn. Denne boka satte i gang mange diskusjoner i klasserommet på barneskolen. Fantes det gutte- og jenteoppgaver? Kunne man ikke få gjøre det man hadde lyst til? Og på barneskolen var vi alle enige om at man skulle kunne gjøre det man ville, og fordele arbeidet rettferdig. Det var aldri snakk om at jentene ikke skulle få ha sløyd for eksempel, så når sløydlæreren på ungdomsskolen uttrykte at faget nok ikke var noe for jenter ble jeg rett og slett sjokkert. Heldigvis hadde jeg lært av boka hvordan man skulle protestere, og med mønsterplanen i hånden og en solid dose indignasjon sa han det ikke høyt igjen.
I dag er det stort sett en helt annen virkelighet her til lands enn når jeg vokste opp. Hjemme deler samboeren og jeg på oppgavene, av og til med loddtrekning på de kjipeste tingene. Fedre er mer tilstede i barnas liv, og kan svinge opp med flere retter enn min fars signaturrett «Sprengte pølser». Jeg ser likevel at reglene fra klubben gjerne kan anvendes i dag også. Det er flere enn sløydlæreren fra ungdomsskolen som mener at gutter og jenter ikke kan eller bør gjøre det samme. Det er noen foreldre som mener at det viktigste er å bli godt gift og at det er viktigere enn utdannelse og jobb. Og det er da det gjelder å stå opp for det du selv vil gjøre, uansett om du er gutt eller jente. Vær ikke redd for de voksne som vil styre over deg, om du er 15, 30 eller 50- eller enda eldre. Det nytter å gjøre opprør- det har jeg lært av denne boken!