Utenforskap – om demokrati, ytringskultur og deltakelse
Kulturrådets årskonferanse 2019 har utenforskap som tema. Konferansen avholdes på Byscenen i Trondheim 22. oktober.
Utenforskap er et stort problem i dagens samfunn, og konsekvensene for de som havner utenfor kan være alvorlige. Utenforskap kan føre til avbrutt skolegang, arbeidsledighet og andre sosiale utfordringer. I ekstreme tilfeller fører utenforskap til vold og terrorhandlinger.
Mange føler seg også fremmed i møte med kunst- og kulturfeltet. Kulturrådet tar på alvor at det finnes mekanismer og væremåter i kulturlivet som bidrar til ekskludering og skaper ulike former for utenforskap. Hvilke stemmer og erfaringer synliggjøres i kunsten? Hvem får uttrykke seg, hvem rekrutteres? Hvem ekskluderes i disse strukturene? Hvem befinner seg i kunstfeltets randsoner?
Manglende sosial tilknytning
Utenforskap kan være opplevelsen av å mangle eller savne sosiale relasjoner, eller å mangle sosial tilhørighet til samfunnet.
Utenforskap er et uttrykk som i dagligtale brukes om manglende sosial tilknytning til samfunnet rundt. Det beskriver en situasjon der enkeltmennesker eller grupper av mennesker står utenfor samfunnet, for eksempel der de ikke deltar i arbeidsliv eller tar utdanning, eller der de mangler språklig eller kulturell tilknytning til samfunnet ellers.
Kunst kan motvirke utenforskap
Kunst og kultur kan bidra til å motvirke slike utviklingstrekk i samfunnet gjennom å skape felles plattformer og felles opplevelser basert på åpenhet og toleranse. Kunsten kan speile og uttrykke virkeligheten for ulike deler av befolkningen og gi stemme til grupper som ikke opplever å bli sett eller hørt.
Kulturmeldingen slår fast at kunst og kultur er ytringer med samfunnsbyggende kraft, og at kulturlivet er et viktig fundament i samfunnet. Kulturrådet har derfor et spesielt ansvar for å arbeide med denne tematikken.