Bidragsytere
Mer informasjon om bidragsytere på årskonferansen og biografier kommer fortløpende.
Sara Marielle Gaup Beaska
Foto: John Anders Sikku
Sara Marielle Gaup er en av de mest profilerte joikerne og har hatt denne tradisjonen som en helt naturlig del av hverdagen siden hun ble født. Hun er kjent for sin karismatiske sceneutstråling og tilstedeværelse, og var én av to vokalister i det internasjonalt kritikerroste bandet Adjágas. Nå spiller hun blant annet i den nye duoen Arvvas sammen med Steinar Raknes.
Ragnhild Berstad
Berstad (f.1956) har komponert kammermusikk, soloverker, og en rekke verk for orkester-, kor og elektronikk. Verkene har blitt framført ved flere nasjonale og internasjonale festivaler som Focus! Festival NY 1998; Trans Art Bolzano; Warsaw Autumn 2015, av bla. Arditti Strykekvartett; Klangforum Wien; Oslo Filharmonien. Berstad har de senere årene arbeidet med å utvikle glassinstrumenter til bla. verket Requiem – underveis 2012. Verket Cardinem blir i høst framført i Köln, Warszawa og Krakov.
Jasmina Bosnjak
Jasmina Bosnjak (f.1976, Serbia) er utdannet kunstner fra Kunstakademiet i Novi Sad, Serbia og Kunstakademiet i Trondheim. Fra 2008-2012 var hun koordinator ved Nordisk kunstnarsenter Dale. Hun er ansatt som rådgiver og prosjektleder i kulturetaten, Troms fylkeskommune. Bosnjak er rådgiver for visuell kunst, og prosjektleder for internasjonale gjestekunstnerprogrammer ved Troms fylkeskultursenter og High North AiR nettverk, bl.a. et treårig samarbeidsprosjekt mellom Nord-Norge og Nordvest-Russland.
Inga Bostad
Bostad er Dr philos og direktør ved Norsk senter for menneskerettigheter, universitetet i Oslo. Hun har ledet Dannelsesutvalget for høyere utdanning og Bostadutvalget som sto bak ny formålsparagraf for skolen. Bostad har skrevet en rekke bøker innen filosofi, pedadogikk og etikk, vært forlagsredaktør og tidsskriftsredaktør og skribent (bl.a. på baksiden i Morgenbladet). Hun sitter bl.a. I styret ved Universitetet i Roskilde, det europeiske Wergelandsentere og den norske filosofifestivalen, og har vært viserektor og prorektor ved Uio. For tiden forsker hun på begrepet avstand, rettighetsbegrepet, undersøkende pedagogikk og anderledeshet.
Jennie Bringaker
Utsnitt, foto: Ingrid Eggen.
Jennie Hagevik Bringaker er billedkunster og scenograf og utdannet ved Akademi for Scenekunst og New York University. Arbeidene hennes er forankret i performance og skulptur, med fokus på utøveren som medium for skulpturelle installasjoner som utføres live. I tillegg til egen praksis driver Bringaker Trollkrem, en prosjektbasert plattform for performancekunst, sammen med kollega Tor Erik Bøe.
Ole Aastad Bråten
Ole Aastad Bråten (39 år) kjem frå Valdres og har spelt langeleik sidan han var 16 år gamal. Aastad Bråten er knytt til ei rekkje tradisjonsliner, frå det alderdommelege spelet i tradisjon etter Ola Brenno (1865–1957) til det virtuose i form etter Olav Snortheim (1911–1988). Dei viktigaste læremeistrane har vore Oddrun og Gunvor Hegge. Aastad Bråten har vunne Landskappleiken seks gonger, seinast i 2014, då han òg tok med seg det gjævaste trofeet, Kongepokalen. I år er han aktuell med den kritikarroste plata «Til Ragna», saman med broren Knut. Ole Aastad Bråten er direktør ved Valdresmusea. Han har hovudfag i etnolog frå Universitetet i Oslo, og med historie og kunsthistorie i fagkretsen. Han bidreg jamt i det offentlege ordskiftet om tema som kulturminnevern, kulturarv og museum.
Morten Christiansen
Morten Christiansen er direktør for Norsk kulturskoleråd Han er fra Harstad og bosatt i Verdal kommune. Han har tidligere vært lærer i grunnskole og kulturskole, rektor i kulturskole og grunnskole, fylkesmusikksjef i Nord-Trøndelag fylkeskommune, med ansvar for fylkeskommunens musikkformidlingsinstitusjon, daglig leder for Oppvekstprogrammet i Nord-Trøndelag, en satsing for å løfte kvalitet innen et samlet oppvekstfelt i fylket og veileder i Utdanningsdirektoratet, med fokus på kapasitetsutvikling hos skoleeiere og skoleledere.
Hans Fredrik Dahl
Hans Fredrik Dahl, født 1939, er professor em. i medier og kommunikasjon ved Universitet i Oslo. Han har skrevet mange bøker om norsk kultur og mediehistorie, blant dem NRKs historie i tre bind, og redigerte det store verk om Norsk presses historie som kom i 2010. Hans fremstilling av norsk kulturpolitikks historie, utgitt sammen med Tore Helseth, har tittelen To knurrende løver (2004). Han har ellers vært knyttet til Pax Forlag og var i årene 1977-85 kulturredaktør i Dagbladet.
Gunnar Danbolt
Gunnar Danbolt ( f. 1940), er professor i europeisk kunsthistorie ved Universitetet i Bergen. Han har skrevet en rekke bøker og artikler om maleri og skulptur fra antikken, middelalderen og renessansen, og om moderne kunst, kunstteori, kunsthåndverk og barnekultur. Han er mye benyttet som foredragsholder og foreleser i mange sammenhenger. Danbolt mottok i 2000 Meltzers Høyskolefonds Forsknings - og Formidlingspris. Utnevnt i november 2007 til Ridder av 1. Klasse av St. Olavs Orden for sin kunstformidling. Mottatt Per Sivleprisen, mai 2010, for bruk av nynorsk målføre i sin bok om Norsk Kunsthistorie. Siden høsten 2003 har han sammen med Nina Skurtveit laget radioprogrammet Kunstreisen på NRK P2, der de har tatt for seg eldre og nyere kunst i samlinger og utstillinger i Europa og USA.
A K Dolven
Foto: Lawra Somby.
Anne Katrine Dolven – kunstner professor har gjennom hele karrieren vært aktiv i den kunstpolitiske debatten.
Initiativtager til Skulpturlandkap Nordland og HIGH-NORTH, som knytter sammen Tromsø, Gateshead / Newcastle i England og Glasgow i Skottland i 2013-16. Utstillt internasjonalt fra 1986 og er innkjøpt i over 30 internasjonale samlinger. Har mottatt Prince Eugen-prisen fra Sverige og Fred Thielers maleripris i Berlin. Dolven bor og arbeider i London og på Vestvågøy i Lofoten.
Rolf Engelsen
Rolf Engelsen er prosjektleder for Kulturrådets satsing på kunst for barn og unge – Kunstløftet. Han var tidligere scenekunstkonsulent i Kulturrådet, og har blant annet vært teaterleder i Nordland fylkeskommune og leder for Figurteatret i Nordland.
Åse Vigdis Festervoll
Åse Vigdis Festervoll er generalsekretær i Norsk kulturforum. Hun har fra ulike ståsteder, jobbet med lokalt kulturutviklingsarbeid med et helhetlig perspektiv på sammenhengen mellom offentlig, frivillig og privat innsats og engasjement, der hele mennesket og alle generasjoner er med. Hun er utdannet sosialantropolog, og har lang og bred erfaring fra kulturlivet, både lokalt, regionalt, nasjonalt og nordisk,- i offentlige, frivillige og private strukturer.
Alfred Fidjestøl
Alfred Fidjestøl (f. 1973) er sakprosaforfatter og aktuell med boken om Norsk kulturråds historie Eit eige rom. Norsk kulturråd 1965-2015. Denne boken er skrevet på oppdrag fra Kulturrådet, men med mandat til å skrive historien fritt og uavhengig. Han har tidligere gitt ut Frå Asker til Eden. Historia om Askerkretsen 1897-1924, Trass alt. Det Norske Teatret 1913-2013, Eit halvt liv. Ein biografi om Per Sivle og Hans Jonas. Ein introduksjon.
Forsvarets musikkorps Nord-Norge
Forsvarets musikkorps Nord-Norge er lokalisert i Harstad. Det er det eldste profesjonelle blåseorkester i denne landsdelen med historie tilbake til 1911. Blåseorkesteret består av 29 profesjonelle musikere og gir konserter i flere sjangere: Fra tidlig klassisk, til nyere musikk, pop, jazz og rock. Orkesteret er kjent for sine strålende fremføringer på festivaler, konserthus og andre arenaer. Korpset er en kulturbærer for både Forsvaret og for det sivile samfunnet.Vi finner dem både i Norge så vel som på internasjonale arenaer.
Frost og Petra Hermanova
Foto: Thomas Olsen
Frost dukket opp på norske radiostasjoner i 1998 med "Clouds Across the Moon", var Spellemannsnominert og kom som et friskt pust i grenseland mellom electronica og alternativ pop. Frost er Aggie Peterson og Per Martinsen, og de har eksistert som duo siden utgivelsen av albumet "Melodica" i 2001, som ble utgitt i Storbritannia og i USA på den legendariske techno-labelen Shadow Records. "Love! Revolution!" kom i 2006, med ønske om å forandre verden ved hjelp av kjærlighet. "Radiomagnetic" fra 2013 var inspirert av mystiske spøkelsessignaler fra den nedlagte russiske gruvebyen Pyramiden på Svalbard. De har turnert verden over og spilt konserter fra Paris til London via Tokyo og Glomfjord.
Petra Hermanova er tsjekkisk billedkunstner, som blant annet lager såkalte ‘live visuals'.
Karianne Bjellås Gilje
Karianne Bjellås Gilje (f.1969) er nytilsatt dekan ved Avdeling design ved Kunsthøgskolen i Oslo. Hun har hovedfag i nordisk litteratur fra Universitetet i Oslo. Hun har vært programsjef på DogA Norsk design- og arkitektursenter, ansvarlig redaktør i tidsskriftet Prosa, forlagsredaktør i Universitetsforlaget og høgskolelektor på Journalistutdanningen ved Høgskolen i Oslo. Bjellås Gilje har også skrevet/redigert flere bøker, og skriver denne høsten bok om Oslo.
Toril Goksøyr
Kunstnerduoen Goksøyr & Martens ble etablert i 1997 av Toril Goksøyr og Camilla Martens. De benytter dokumentariske strategier i sitt arbeid. Autentiske elementer som knytter teateret opp mot virkeligheten. De har vist sine forestillinger på Samtidsmuseet i Oslo, Nationaltheatret i Oslo, Johannesburg Art Gallery, Teaterfestivalen i Avignon, Schaubühne i Berlin, Art saloon Belgrade, Liverpoolbiennalen og Veneziabiennalen.
Lars Petter Hagen
Hagen studerte komposisjon ved Norges Musikkhøgskole i Oslo. Verkene hans er framført på festivaler som Donaueschinger Musiktage, Maerzmusik, Eclat og Gaudeamus Music Week, og av ensembler som Ensemble Modern, SWR Sinfonieorchester Baden- Baden, Neue Vocalsolisten Stuttgart og Oslofilharmonien. I tillegg til vokal- og instrumentalmusikk arbeider han med lydinstallasjoner og musikk for film og scene. I 2010 ble musikken hans til produksjonen "Baby Universe" av det New York-baserte dukketeaterkompaniet Wakka Wakka nominert til Drama Desk Award. Samarbeidsprosjektet med den elektroniske musikkprodusenten Pantha du Prince i 2012, ble lansert på Rough Trade Records i 2013 som Pantha du Prince og The Bell Laboratory.
Hagen er direktør for Ultimafestivalen i Oslo og tidligere kunstnerisk leder for Ny Musikk og festivalene Happy Days og Happy Nordic Music Days i Oslo.
Abazar Hamid
Abazar A. Bagi Hamid vokste opp i det kulturelle beltet mellom Sudan og Gulfen, og musikken hans har røtter i både det afrikanske og midtøsten, og er også inspirert av reggae og afro-latinsk musikk. Sangene hans handler om alt fra fred og vennskap til aktuelle politiske kommentarer til overgrep og ødeleggelser fra den sudanske regjeringen. Abazar Hamid startet sitt første band mens han studerte. I 2005 sluttet han som arkitekt for å satse på en solokarriere, og et par år senere lanserte han sitt første solo-album «Sabahak Rabah». Sangenes politiske innhold førte imidlertid til økende sensur og trusler mot ham, så i 2008 valgte han eksiltilværelse i Kairo. I 2009 etablert han prosjektet «democratizing music» i samarbeid med andre sudanske og egyptiske musikere, der målet er å dele ressurser framfor å kjempe mot hverandre. Prosjektet ga ut CD'en «Listen to the banned». Abazar Hamid kom til Harstad for ett år siden som den første fribymusikeren.
Khaled Harara
Khaled Harara er født i 1987 i Jemen. Han er en anerkjent palestinsk hip-hop-artist som levde som flyktning i Gaza. I tekstene sine tar han for seg den politiske situasjonen i Palestina, og han kritiserer manglende ytringsfrihet og humanitære lidelse under Hamas' styre. Harara organiserte workshops i Gaza, som ga ungdom mulighet til å skrive og ytre seg, men arbeidet og hans egen gruppe ble bannlyst, og han ble ansett som en fiende av Hamas. Han har flere ganger vært i fengsel og gjennom tøffe forhør. Harara ble igjen i Danmark etter å ha deltatt på festivalen Rapolitics, og har fra 2013-15 vært fribyforfatter i Göteborg.
Tone Hellesund
Tone Hellesund er professor i kulturvitenskap ved Universitetet i Bergen. Hennes hovedinteresser innen forskning handler om kulturelle perspektiver på kjønn, seksualitet og intimitet i nåtid og fortid. I de siste par årene har hun vært særlig opptatt av å etablere et Skeivt historisk arkiv som kan samle inn, ta vare på og formidle den skeive kulturhistorien. Dette arbeidet er nå godt i gang ved Spesialsamlingene, Universitetsbiblioteket i Bergen.
Anniken Huitfeldt
Foto: Ilja Hendel
Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet. Utdannet historiker. Hun har vært statsråd i tre departementer, Barne- og likestillingsdepartementet, Kulturdepartementet og Arbeidsdepartementet. Er nå leder av utenriks- og forsvarskomiteen på Stortinget. Leder av Arbeiderpartiets kvinnenettverk og internasjonale utvalg.
Basma El Husseiny
El Husseiny er kulturadministrator og aktivist fra Egypt, som gjennom 20 år har arbeidet med å støtte uavhengige kulturprosjekter og organisasjoner i den arabiske regionen. Basma er ekspert på kulturarbeid i UNESCO, medlem av rådet for Center for Cultural Policy and Management ved Bigli universitet i Istanbul, og Egypts representant i Afrikas største kulturnettverk, Arterial Network. Hun har tidligere hatt viktige roller i Ford Foundation i Midtøsten og Nord-Afrika, vært Arts Manager ved British Council i Egypt, og bidratt til etableringen av Arab Fund for Arts and Culture. Fram til 2014 var hun initiativtaker og direktør for Al Mawred Al Thaqafy, en ideell organisasjon som støtter unge kunstnere og forfattere og stimulerer kulturutveksling internt i den arabiske regionen og mellom regionen og verden utenfor. Basma arbeider for tiden med etableringen av Action for Hope, en organisasjon som jobber med kultur i kriserammede og fattige områder, med fokus på flyktninger.
Kartellet med gjester
Foto: Anne Lise Simmersholm.
Danser og koreograf Sigurd Johan Heide fra Tromsø etablerte sitt eget kompani Kartellet i 2012. I uttrykket sitt kombinerer Heide tradisjonsdans med noe poetisk og personlig. Hans arbeid er vist i Norge, Uganda, Sverige, Nord-Irland, Danmark, Finland, England, USA og Polen. Kartellet er et fysisk samarbeid mellom menn. Danserne i Kartellet har en sterk individuell stil, og utnytter sin kroppslige kunnskap og kompetanse for å skape en nær visualitet. Forestillingene er en utforskning i menn, mannlig fysikalitet og lek. Til Harstad kommer Heide selv, sammen med danserne Ådne Kolbjørnshus og Inge Martin Helgesen, perkusjonist Arnfinn Bergrabb og fiolinist og fylkesmusiker i Troms Ragnhild Furebotten.
Aili Keskitalo
Aili Keskitalo er sametingspresident og valgt medlem til det norske Sametinget for valgperioden 2013-2017. Keskitalo har representert Norske Samers Riksforbund (NSR) på Sametinget siden 1997, og ble den første valgte kvinnelige presidenten i Sametinget i 2005. Keskitalo ble født i 1968 og kommer fra Kautokeino. Hun er gift og har tre barn. Keskitalo har en mastergrad innen offentlig administrasjon fra Handelshøjskolen i København.
Luba Kuzonikova
Foto: Tone Hamran.
Kuzovnikova, kurator, er opprinnelig fra nordvest Russland. Etter sin utdannelse i lingvistikk ved Pomor Universitetet i Arkhangelsk, og kunsthistorie ved Utica College of Syracuse University, USA, Universitetet i Tromsø og Universitetet i København, etablerte hun Senter for samtidskunst ArtHangar (2001-2004) på Solovki Øyene i Kvitsjøen. Fra Solovki flyttet hun til Moskva for å ta MA in Cultural Management ved Moscow School of Social and Economic Studies. Hun drev samtidig med kunst- og kulturprosjekter i Moskva og i Norilsk i Sibir på oppdrag fra Mikhail Prokhorov Foundation (2004-2008). I 2006 flyttet hun til Kirkenes for å bli kunstnerisk leder i Pikene på Broen og festivalsjef av Barents Spektakel. Fra 2014 er Luba i permisjon fra Pikene på Broen for å studere Global Public Policy ved Presidentakademiet i Moskva. Varamedlem i Norsk kulturråd siden 2011.
Janne Lena Solheim Langnes
Langnes er rektor ved Mellembygd kultur- og oppvekstsenter i Målselv, en barneskole med mangeårig tradisjon for å sette fokus på kulturelle uttrykk i skolen, bl.a. gjennom skoleforestillinger. Skolen er nå med i prosjektet "Syngende skole". Hun har 15 års erfaring som musikklærer i barne- og ungdomsskole, og synger i vokalgruppa Bra Folk på fritida. Brenner for ei helhetlig opplæring med hele mennesket i fokus, og den viktige plassen kulturelle uttrykk og opplevelser har i den sammenhengen.
Jens Eirik Larsen
Jens-Eirik Larsen (f. 1959) er journalist og kulturrådgiver. Han har skrevet om russisk kultur og politikk gjennom 25 år i norske og internasjonale aviser og magasiner – blant andre Mandag Morgen, Ukeavisen Ledelse, Jyllands-Posten, Weekendavisen, Svenska Dagbladet, ELLE, A-Magasinet og The Independent Magazine. Var rådgiver for Nordlysfestivalen knyttet til festivalens Bolsjoj- og Mariinskij-satsing og er pressesjef for Arctic Frontiers.
Håvard Lund
Foto: Martin Losvik
Håvard Lund (f. 1970) er ansatt som landsdelsmusiker og komponist i Troms fylkeskommune - Kultur i Troms, hvor han har en prosjektlederfunksjon. Jobben er å utvikle, sette sammen og gjennomføre gode prosjekter som sendes på turné rundt i hele landsdelen. Han er utdannet fra konservatoriet i Trondheim, jazzlinjen i 1989. Lund har i dag bassklarinett som sitt hovedinstrument, og har i tillegg til konsertvirksomhet en gryende karriere som komponist for klassiske musikere. Lund har i dag ingen faste band han reiser med, men nevner det gode nittiallet på veien med Frode Fjellheims Transjoik og Farmers Market som uvurderlige skoler å gå for en ung musiker. I dag sier han om sin improvisasjonsmusikk at han etterstreber å få den til å høres komponert ut, og at han nok er mer inspirert av europeisk samtidsmusikk fra de siste 100 årene enn amerikansk jazz når han skal lage øyeblikksmusikk. Komposisjonene hans er oftest unnfanget i dette øyeblikket, men videreutviklet og stramt konstruert ved et tegnebord, før musikeren kan løfte musikken over i levende liv. Lund sier han er manisk ekspressiv, og har et stort forføringsbehov i møte med sitt publikum. Dette preger konsertene hans uansett om det presenteres samisk rap, nordnorske viser eller ren jazz.
Ola T. Lånke
Lånke er tidligere aktiv kulturpolitiker fra KrF. Politisk sekretær for kulturminister Eleonore Bjartveit (1990), stortingsrepresentant 1993 - 2009 og medlem av kulturkomiteen i to perioder til 2005. I den tiden ledet stortingets behandling av viktige kultursaker som bygging av ny opera, Arkiv-, bibliotek- og museumsmeldingen (ABM) og innføring av digitalt fjernsyn. I siste 4-årsperiode ordfører i Rennebu og medlem av styret for Språkrådet.
Ole Henrik Magga
Ole Henrik Magga f. 1947 er professor emeritus ved Samisk høgskole i Guovdageaidnu/Kautokeino. Han har publisert bl. a. om samisk setningslære og tradisjonell kunnskap. Han var medlem av Kulturådets utvalg for samisk kultur 1971-82. Senere har han vært kommunestyrerepresentant, styreleder for samisk teater 1987-90, president i Sametinget 1989-1999, medlem av Verdens kulturkommisjon 1992-95, leder at FNs faste forum for urfolkssaker 2002-04 og er i dag medlem av Finnmarkskommisjonen.
Kari Anne Moe
Kari Anne Moe (f 1976) er filmregissør og aktuell med kinodokumentaren "Pøbler". I Pøbler møter vi ungdom som har falt ut av skolen. Moe har også laget den prisbelønte filmen Til Ungdommen der hun følger politisk engasjerte ungdommer idet Norge rammes av terror den 22 juli 2011. Moe er utdannet regissør fra NISS Film og TV-Akademiet og Høgskolen i Volda. Hun driver produksjonsselskapet Fuglene AS sammen med Gudmundur Gunnarsson.
Terje Tjøme Mossige
Mossige er utdannet ved Statens balletthøgskole 1984-1987. Har siden endt utdannelse jobbet som dansekunstner i mange ulike konstellasjoner, med norske og utenlandske koreografer. Turnert i inn- og utland, Europa, Afrika, Amerika og Asia. Etablerte i 2002 dansekompaniet TOYBOYS og har produsert 11 helaftens forestillinger som alle har hatt premiere i Oslo, blitt spilt i Bergen, Stockholm, Mexico og på Cuba. I 2011 på turné med Riksteatret med forestillingen "The man at the tramstop". Mottatt 2 3-årige arbeidsstipend, flere reisestipend og mottaker av Gamlengsprisen i 2006. Har mottatt 10-årig arbeidsstipend fra Statens kunstnerstipend fra 2014.
Jørn Mortensen
Foto: Trond Isaksen.
Mortensen er nyvalgt rektor for Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO). Han er utdannet medieviter og kommer fra stillingen som dekan på avd. Kunst og håndverk ved samme institusjon. Han har tidligere jobbet som assisterende direktør i Office for Contemporary Art (OCA), informasjons- og formidlingsleder i KORO, direktør i Momentum og Unge Kunstneres Samfund. Jørn Mortensen er også leder for kunstutvalget for Nasjonale minnesteder etter 22. juli.
Aslak Sira Myhre
Aslak Sira Myhre er direktør for Nasjonalbiblioteket. Myhre har studert historie og sosialantropologi i Bergen. Han var partileder i RV 1997–2003. 2003-06 var han leder av foreningen !Les. I 2006 ble han daglig leder av Litteraturhuset i Oslo og bygde opp institusjonen fra starten og frem til 2014. Han har også arbeidet som journalist og vært en ivrig deltaker i samfunnsdebatten.
Shwan Dler Qaradaki
Shwan Dler Qaradaki (født i 1977) kom til Norge som politisk flyktning i 1999, og tok en mastergrad i Kunstfag på Kunsthøgskolen i Oslo i 2009. Shwan Dler Qaradakis kunst problematiserer identiteter i en multietnisk og multikulturell verden. . Han er en mixed-mediakunstner, og drivkraften for hans prosjekter er ikke mediespesifikke. Han tar i bruk det mediet han anser som relevant i forhold til innhold, med utgangspunkt i tegning, maleri, tekst, foto, installasjon og video.
Scott Rogers
Scott Rogers er konsertsjef hos Rikskonsertene og har et overordnet ansvar for skolekonsertordningen. Rogers har musikkpedagogisk utdanning fra St. Olaf College (MN) og University of Rochester, Eastman School of Music. Musikk og barn har vært den røde tråden gjennom hele hans yrkesliv som lærer, musiker og produsent.
Simone Rossner
Simone Romy Rossner har mastergrad i kunsthistorie og er avdelingsleder ved Trastad Samlinger, Sør-Troms Museum siden 2008. Hun har kuratert flere nasjonale og internasjonale Outsider Art utstillinger i Norge. 2011 – 2014 har hun ledet prosjektet «Utvikling av nasjonalt senter for Outsider Art i Norge» som resulterte 2014 i utstillingen «Rå Kunst – Outsider Art i Norge» som viste verk fra 16 norske Rå kunst utøvere.
Sigrid Røyseng
Sigrid Røyseng er professor i kultur og ledelse ved Handelshøyskolen BI. For tiden er hun også redaktør for Nordisk Kulturpolitisk Tidsskrift. Røyseng er sosiolog og har publisert en rekke artikler og bøker om kulturpolitikk, kulturledelse, kulturelt entreprenørskap og kunstsosiologi.
Sigurd Sandmo
Sigurd Sandmo er direktør for Komponisthjemmene i KODE –Troldhaugen, Lysøen og Siljustøl – og nestleder i Kulturrådets Fagutvalg for kulturvern. Sandmo har tidligere vært formidlingsleder ved Bymuseet i Bergen og direktør for Lepramuseet St. Jørgens Hospital. Han har vært involvert i både nasjonale og internasjonale utviklingsprosjekter, og har en arbeidserfaring fra kulturvernfeltet som spenner over tema fra medisinhistorie til musikk, arkiv, menneskerettigheter og immateriell kulturarv.
Torstein Siegel
Torstein Siegel (49) er daglig leder for Ungdommens kulturmønstring Norge, og har tidligere hatt samme stilling i Norges musikkorps forbund Trøndelag og ved Dokkhuset Scene. Han har musikkutdannelse fra NTNU med saksofon som hovedinstrument, og er aktiv som jazzmusikker, dirigent og kapellmester.
Synne Skouen
Foto: Marianne Lystrup.
Synne Skouen utdannet seg som komponist ved musikkhøgskolene i Wien og Oslo, og har også arbeidet som musikkskribent og redaktør. På nittitallet var hun musikksjef i NRK P2, og ble også kultursjef der, før hun gikk tilbake til komponeringen. Som komponist er hun kanskje best kjent for musikken til balletten "Volven" av Kjersti Alveberg, sist framført i forbindelse med årtusenskiftet, i Operaen. De senere år har hun komponert musikk for Det Norske Kammerorkester, Telemarkskonsertar, ensemblet AKKU og blant annet vært framført ved Griegfestivalen, Festspillene i Bergen, Ultima, Stemmerettsjubiléet i Kilden i Kristiansand og i Operaen. Hun har også vært presentert med egne konserter i Wien og Sofia. I 2011 kom Cd´en Call-Notes, som ble nominert til Spellemannspris i kategorien komponist. For tiden arbeider hun med en kammeropera for Operaen i Bjørvika, med planlagt première i 2017. Hun leder også Komponistforeningens musikkfaglige utvalg, og er spaltist i Aftenposten.
Yngve Slettholm
Foto: Ilja Hendel
Yngve Slettholm (f. 1955) er leder for Norsk kulturråd for perioden 1. januar 2012 til 31. desember 2015. Han er komponist med diplomeksamen fra Norges Musikkhøgskole og med senere studier i USA. Slettholm har siden 2006 vært administrerende direktør i Kopinor. Han var statssekretær i Kultur- og kirkedepartementet under Bondeviks andre regjering 2001-2005. Slettholm ledet arbeidet med NOU 2010: 14 Lett å komme til orde, vanskelig å bli hørt – en moderne mediestøtte. Han har bred innsikt i norsk kunst- og kulturliv.
Bård Vegar Solhjell
Solhjell (født 1971) er stortingspolitiker for Sosialistisk Venstreparti for Akershus. Han var kunnskapsminister 2007-09 og miljøvernminister 2012-2013, og har vært nestleder i SV 2007-2015. Solhjell publiserte nylig en artikkel i Aftenposten der han etterlyser mer fokus på ideologi og ideer i kulturpolitikken. Solhjell er utdannet statsviter ved Universitetet i Oslo.
Helge Sten
Foto: Carsten Aniksdal.
Født 1971 i Tynset, oppvokst på Røros. Utdannet ved Kunstakademiet i Trondheim. Bor og arbeider i Oslo. Har arbeidet under navnet Deathprod som komponist, musiker og musikk-produsent. Grunnla Supersilent med Arve Henriksen, Ståle Storløkken og Jarle Vespestad i 1997.
Simon Stranger
Simon Stranger (f. 1976) er forfatter. Han debuterte som barnebokforfatter med bildeboka Krusedullen(2005). Året etter mottok han Riksmålsprisen for Gjengangeren. Ungdomsromanene Barsakh (2009), Verdensredderne (2012) og De som ikke finnes (2014) er solgt til oversettelse i flere land.
Morten Strøksnes
Morten A. Strøksnes (f. 1965 i Kirkenes) er idéhistoriker, journalist og forfatter. Han har skrevet bøker fra Nord-Norge, Øst-Europa, Midtøsten, Mexico og USA, og er aktuell med «Havboka – Eller kunsten å fange en kjempehai fra en gummibåt på et stort hav gjennom fire årstider». Strøksnes er også fast spaltist for flere regionsaviser. Han har også opptrådt på kunstfestivaler under navnet Barents Liberation Army (BLA) sammen med Amund Sjølie Sveen.
Knut Erik Sundquist
Foto: Øivind Arvola
Knut Erik Sundquist (f. 1961) er ansatt som Landsdelsmusiker i Troms fylkeskommune - Kultur i Troms, og er en av de ledende kontrabassister i verden i dag. Han studerte i Wien før han ble ansatt ved Bergens filharmoniske orkester. I 1993 flyttet han tilbake til Nord-Norge og Harstad hvor han i dag bor. Han har vært festspillprofil ved Festspillene i Nord-Norge, og reiser verden rundt på klassiske festivaler som gjest i flere kammerorkestre. Han er tidligere mottaker av Nordlysprisen, og underviser ved universitetet i Tromsø.
Tegneklubben
Tegneklubben er et samarbeidsprosjekt mellom kunstnerne Terje Nicolaisen, Paul Dring, Martin Skauen, Ulf Carlsson og Bjørn Bjarre. Siden 2004 har klubben hatt sporadiske møter der de tegner, konspirerer og diskuterer kunstens framtid. Tegningene bærer preg av et spontant forum for tanker og meninger, og presenterer underlige observasjoner, humoristiske former og ugjennomførbare ideer.
I løpet av 11 år har Tegneklubben i fellesskap produsert nesten10.000 tegninger. De har laget mange utstillinger flere steder i Norge og utlandet, undervist på Kunsthøyskolen i Oslo og blitt intervjuet på NRKs Nasjonalgalleriet. I 2012 prydet de hovedinngangen av Oslo S med et stort skilt som sakte skiftet farge, og tre forskjellige gratisaviser ble delt ut på stasjonsområdet. Sommeren 2013 hadde de en stor utstilling på KinoKino i Sandnes, samtidig som en egen avis med tegninger ble utgitt på Hovefestivalen. På Kulturrådets årskonferanse vil de sitte i et eget rom og fortløpende kommentere hendelsene med sine sylskarpe streker og utflytende malingsklatter.
Anette Trettebergstuen
Anette Trettebergstuen (1981) er arbeiderpartipolitiker og andre nestleder for Familie- og kulturkomiteen på Stortinget.
Joachim Trier
Joachim Trier (f. 1974) er filmregissør og manuskriptforfatter. Han har sin formelle filmutdannelse fra European Film Collage i Danmark, og The National Film & TV School i London. Etter en rekke prisbelønnede kortfilmer, har han laget 3 spillefilmer som alle har fått internasjonal anerkjennelse. Reprise (2006) vant mange priser i inn- og utland, blant disse den Norske kritikerprisen og debutprisen i Toronto. Han fulgte opp med Oslo, 31. August (2011), som hadde premiere i Cannes, det hadde hans første engelspråklige film Louder Than Bombs (2015) også, men denne gangen i hovedkonkurransen, som første norske film på 36 år. Filmen er solgt til 100 land.
Maria Utsi
Maria Utsi (34) er nytilsatt direktør for Festspillene i Nord-Norge. Hun kom fra jobben som festivalsjef for Varangerfestivalen og har tidligere ledet Norges første kulturnæringshage, Hermetikken, gjennom fem år. Utsi satt i Regjeringens bransjeutvalg for kulturnæringene og har blant annet vært styrenestleder i Hålogaland Teater siden 2008. Utsi har bakgrunn som teaterviter fra Universitetet i Bergen.
Kristin Valla
Kristin Valla er journalist og forfatter, og oppvokst i Finneidfjord i Nordland. Hun er utdannet ved Journalistutdanningen på Høgskolen i Oslo og Akershus og har blant annet jobbet som journalist i Magasinet i Dagbladet og redaksjonssjef i motemagasinet Costume. Hun er nå redaktør for Aftenpostens kulturmagasin K. Kristin Valla debuterte som forfatter med romanen Muskat i 2000, og har siden skrevet ytterligere én roman og to reisebøker.
Magne Velure
Magne Velure, f. 1946 i Ullensvang. Bur på Lillehammer, der han arbeider med prosjektarbeid gjennom Velure rådgjeving. Mag. art. i folkloristikk ved Universitetet i Bergen. I perioden 1972-1993 arbeidde han ved fleire museum. I åra 1994-2015 var Kulturdepartementet arbeidsplass, med unntak av to år ved Høgskolen i Lillehammer. I departementet var hovudprosjektet nybygget for Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design. Velure arbeidde også med UNESCO-spørsmål, inkludert konvensjonen om immateriell kulturarv.
Thorhild Widvey
Thorhild Widvey er kulturminister. Kulturministeren har ansvar for kulturpolitikk, kirke-, tros- og livssynssaker, mediepolitikk, idrettspolitikk, spill- og lotterisaker, og koordinerer statlig politikk i forhold til frivillig sektor.
Tone Winje
Tone Winje begynte høsten 2015 som seniorrådgiver i Kulturrådet etter endt åremål som direktør for Festspillene i Nord-Norge. Hun har arbeidet 13 år i norsk platebransje, deretter 8 år i NRKs kulturavdeling. I perioden 2008-10 var hun prosjektleder for Menuhin Competition Oslo. I 2011 overtok hun som direktør for Festspillene i Nord-Norge. Winje var i sin tid en av initiativtagerne til Forum for Norsk musikk, og satt som styremedlem i Foreningen norske plateselskaper (FONO) i 10 år. Hun var leder av Spellemannkomitéen i 2 år, og har sittet i Kulturdepartementets festivalstøtteutvalg, Rådet for Folkemusikk og Folkedans og var medredaktør i FolkNet Norway. Winje var med å starte Kullebunden Jazz, og sitter i dag i styret for Nationaltheatret i Oslo. Hun underviser også jevnlig i prosjektledelse ved Norges Musikkhøgskole.
Einar Øverenget
Einar Øverenget har doktorgrad i filosofi fra Boston College og var med på å starte ACTIVA Humanistisk Akademi i 2000. Han arbeider spesielt med etikk- og verdispørsmål, menneskesyn og selvforståelse, og kommunikasjon innen organisasjons- og lederutvikling i norsk og internasjonalt arbeidsliv. Øverenget har lang erfaring i å knytte de humanistiske fagene opp mot aktuelle problemstillingar i arbeidslivet på en slik måte at kunnskapen blir anvendbar. Han har lang forelesningserfaring fra norske og amerikanske universiteter og er aktiv i samfunnsdebatten.
Frank Aarebrot
Foto: Jarle Vines/Wikipedia.
Frank Aarebrot er professor i sammenlignende politikk ved Institutt for sammenlignende politikk ved Universitetet i Bergen og adjungert professor i demokratiutvikling ved Örebro universitet i Sverige. Han foreleser blant annet ved Institut des Sciences Politiques i Frankrike og ved Humboldt-universitetet i Berlin.