Program
Her finner du alle innslagene fra Kulturrådets årskonferanse i 2016. Konferansen ble arrangert i Stavanger konserthus 9. og 10. november 2016.
Onsdag 9. november
12.00 Åpningsverk
Komponist og organist Nils Henrik Asheim og forfatter og poet Øyvind Rimbereid. Verket tar utgangspunkt i hvordan Beethoven ble møtt og omtalt i sin samtid. Medvirkende er Stavanger symfoniorkester og Asheim selv på det unike orgelet i Stavanger konserthus.
12.10 Velkomsthilsen
Rådsleder Tone Hansen og direktør Kristin Danielsen
12.30 Åpningstale
Linda Hofstad Helleland, kulturminister
13.00 Hva vi snakker om når vi snakker om kritikk
Medieomstillingen representerer et veiskille for kunst- og kulturkritikken. Kritikken og debatten rundt denne har i stor grad flyttet seg fra de store riksmediene til mindre plattformer som blogger, tidsskrifter o.l. Å dyrke kulturelle særinteresser i mindre fora er entydig positivt, men ikke på bekostning av de verdibaserte brytningene i større offentlige rom. Mister vi noe på veien? Hvordan skal vi forstå betydningen av kulturkritikk, hva er dens vilkår og historiske bakteppe? Hvilken rolle har den hatt for kunstnerne, kulturforståelsen og samfunnsutviklingen i ulike epoker? Med James Miller, professor i politikk og forfatter (USA) og Ida Lødemel Tvedt, skribent og stipendiat ved Columbia University.
14.30 Et terningkast til begjær (eller Motstandens iboende faenskap)
For enkeltkunstneren kan kritikken oppleves anerkjennende og faglig stimulerende – eller fremmedgjørende og sårende. Vi har invitert fire kunstnere til å dele sine erfaringer i møte med kritikken. Med Amund Sjølie Sveen (musikk), Lotte Konow Lund (billedkunst) og Ivo de Figueiredo (litteratur).
15.00 Den store samtalen
Kulturbudsjettene og kulturkonsumet øker, men den offentlige meningsbrytningen om kulturelle fellesverdier uteblir. Hva står på spill? Er den norske kulturdebatten kunnskapsløs og overflatisk? Har vi kritikere og kommentatorer som ser de store sammenhengene? Hvordan kan vi både ivareta en faglig fundert kritikk og sikre mangfoldet av nye stemmer? Rådsleder Tone Hansen samtaler med Jostein Gripsrud, professor i medievitenskap, Inger Merete Hobbelstad, kritiker og kulturkommentator og Hilde Sandvik, sjefredaktør og grunnlegger av den nordiske medieplattformen broen.xyz.
16.00 Kritikkduellen
Er det slik at kritikeren opphøyer seg til dommer over god og dårlig kunst? Har kritikeren rett til å inneha en slik makt? Forfatter Hanne Kristin Rohde stiller til duell mot forfatterkollega og kritiker, May Grethe Lerum.
16.35 Mediene i endring
Medienes rolle utfordres av den digitale omstillingen og kravet til inntjening. Blant annet er annonsørinnhold og algoritmestyring av de frie redaksjonenes valg i ferd med å få konsekvenser for medienes samfunnsrolle. Hvordan påvirker det kulturjournalistikken og kritikken, som kanskje er det mest sårbare leddet i medienes verdikjede? Hvor dyptgripende er endringene? Tanja Storsul, direktør ved institutt for samfunnsforskning, leder samtalen mellom Jens Barland, medieforsker ved NTNU og tidligere redaktør, Knut Olav Åmås, direktør for Fritt ord og leder for mediemangfoldsutvalget og Anki Gerhardsen, frilanskritiker og -kommentator.
Torsdag 10. november
09.00 Vox populi
Spekulativ galskap – kritikk er gøy, med blikk fra en lokalavis. Av satiriker og avismann Ken Andre Ottesen.
09.15 Kritiker – hvem er du – hvor er du?
I følge rapporten «Kunstkritikarar i Noreg i dag» er 50 av Kritikerlagets 375 medlemmer aktive kritikere. Disse skriver minst 20 kritikker i året, mens de fleste bare skriver en håndfull. Kritikerne er høyt utdanna. En av fire har doktorgrad og ni av ti har en mastergrad. Men hvem skriver de for – klarer de medieomstillingens krav til relevans, appell og korte formater? Er kritikerens rolle å fortolke kunsten eller også å sette den inn i større samfunnsmessige sammenhenger og slik påpeke dens betydning? Dette er kritikerens sesjon og Kulturrådets årskonferanse har invitert Silje Stavrum Norevik, hovedanmelder for skjønnlitteratur i Bergens Tidende til å lede et panel med Jon Refsdal Moe, dekan ved Teaterhøgskolen, Gerd Elise Mørland, kunsthistoriker og redaktør for Periskop.no og Gro Jørstad Nilsen, kritiker og forfatter.
10.05 Fagtidsskriftene – fyrtårn feller menighetsblad?
Tidsskriftene er de kulturspesifikke miljøenes arena for profesjonsutvikling og debatt. De bidrar også til at kritikerne barrikaderer seg ved å ikke gjøre seg relevante i en større offentlighet. Hva er fagtidsskriftenes funksjon i dag og hva er deres mest sentrale utfordringer? Utgjør de sosiale mediene muligheter for mer demokratisk debatt, eller fører de til faglig forflatning? Eirik Kydland, kommunikasjonssjef i Kunstmuseene i Bergen (KODE) leder samtalen mellom Audun Lindholm, redaktør i Vagant, Einar Aarvig, redaktør av filmmagasinet Zs temanummer om kritikk og Synne Øverland Knutsen, redaktør for tidsskriftet Fanfare som er kåret til årets tidsskrift (av Tidsskriftforeningen).
11.15 Dissens! – Nye rom og stemmer
Kunsten diskuteres i dag på litteraturhus, på Facebook og bloggerne får stadig større betydning i forlagenes markedsføring av bøker. Representerer disse rommene noe nytt for kritikken? Utfordres de tradisjonelle kulturelitenes posisjoner med nytt meningsinnhold? Skribent og medieviter Grethe Melby leder samtalen mellom Ragnhild Gjefsen, teaterviter og skaper av scenekunstbloggen Frontlosjen, Kristoffer Jul-Larsen, skribent og phd-kandidat med prosjekt om radiokritikk og Tone Eli Moseid, biblioteksjef for Tønsberg og Nøtterøy bibliotek.
12.05 Kritisk og begeistret!
Vi ser konturene av et reelt skifte i kunst- og kulturkritikken. Medieendringene representerer krevende utfordringer, men også vitale muligheter. Er vi ambisiøse nok på kunst- og kulturkritikkens vegne? Vi inviterer et knippe dedikerte fagpersoner til å dele noen visjoner og oversette disse til kulturpolitiske tiltak – som begeistrer. Med litteraturkritiker og poet Magnus William-Olsson (SE), kultur- og debattredaktør i Aftenposten Sarah Sørheim og redaktør og leder av Kritikerlaget, Ida Habbestad. Moderator er Jonas Ekeberg, kritiker, kurator og sjefredaktør for Kunstkritikk.no.
12.45 Ytring
Libysk poet, oversetter, lege og kulturaktivist, Ashur Etwebi leser egne dikt.
12.55 Takk for nå og vel hjem