Identity on the Line
Identity on the Line – er et storskalaprosjekt om museal tilrettelegging av sensitiv kulturarv som et grunnlagsarbeid for å skape bedre integrasjon i Europa.
Intervju med prosjektleder Kathrin Pabst fra april 2020. Hvordan går det med prosjektet?
Intervju med prosjektleder Kathrin Pabst fra Oktober 2019.
Fakta
Land: Norge, Danmark, Sverige, Polen, Litauen, Slovenia og Kroatia
Norsk partnere: Vest-Agder-museet IKS (prosjektleder), www.vestagdermuseet.no, Universitetet i Agder (partner), www.uia.no
Prosjekteier: Vest-Agder-museet IKS, www.vestagdermuseet.no. Prosjektleder: Kathrin Pabst, k.pabst@vestagdermuseet.no.
Støttebeløp: 1 282 601 Euro
Tidsperiode: 01.09.2019 – 31.08.2023
Kategori: Large-scale cooperation project
Om prosjektet
I "Identity on the Line" vil seks kulturhistoriske museer og to universiteter fra syv europeiske land jobbe sammen for å undersøke langtidskonsekvensene av ulike migrasjonsprosesser. Hvert museum vil ta for seg en migrasjonsprosess som har funnet sted i landet i løpet av de siste 100 årene og samle inn og formidle personlige beretninger fra de involverte selv – flyktninger og andre mennesker i forflytning, utkommandert eller frivillig – samt deres barn og barnebarn. Beretningene skal så settes i en historisk nasjonal og europeisk sammenheng, sistnevnte ved å vise til de migrasjonsprosessene i landene til de andre prosjektpartnere. Målet er å oppdage og videreformidle likhetstrekk mellom migrantene og konsekvensene av migrasjonsprosessene for deres etterkommere, uavhengig av tid og sted. Dermed håper vi også å støtte opp under en følelse av fellesskap mellom europeerne og en større forståelse for dagens migrasjonsprosesser.
Samarbeid på tvers av grenser, sirkulasjonen av kulturarbeidere og profesjonelle museumsansatte samt bred kunnskapsoverføring står i fokus i prosjektet. Partnerne vil bruke de samme metodene for innsamling og formidling av de personlige beretningene og diskutere seg imellom hvilken ny kunnskap fra hvilke nye fagfelt som kan bidra til å løse utfordringer vi kommer over. Denne kunnskapen vil så bli innhentet for å gjøre vårt arbeid mer profesjonelt og mer tverrfaglig.
Hovedfunnene vil bli oppsummert og brukt i en felles vandreutstilling med utvalgte gjenstander som skal turnere i Europa. I tillegg vil vi gjøre resultatene tilgjengelige som digitale pakker som kan lastes ned gratis med tilrettelagte skoleopplegg som er tilpasset utvalgte klassetrinn. Samarbeidsformen legger opp til en stor grad av samhandling og gjensidig innflytelse mellom partnerne og andre profesjonelle samt en direkte overføring av den nye kunnskapen til andre.
Totalt vil de gjennomføres åtte overordnete aktiviteter, hvorav tre (markedsføring av prosjektet, kontroll og evaluering) vil foregå kontinuerlig i hele fireårsperioden. De andre fem er tenkt mer avgrenset, selv om flere av dem vil foregå samtidig:
1. Innsamling av intervjuer fra tidligere migranter, deres barn og barnebarn. Laging av lokalhistoriske utstillinger i alle syv land, der det innsamlede materialet kombineres med historiske fakta om migrasjonsprosessen og dens langtidskonsekvenser for alle berørte.
2. Trening og videreutdanning av museumsansatte gjennom syv omfattende workshops og flere publikasjoner. Samarbeidet med andre fagfelt vil få stor plass.
3. Bruk av museenes kulturminner for å formidle beretningene i en autentisk ramme.
4. Felles vandreutstilling som skal på turné i Europa, supplert av digitale pakker som kan nedlastes gratis ved behov.
5. Utvikling og distribuering av skoleopplegg for barn i alle syv land.
Prosjektdeltakere
Norge: Vest-Agder-museet IKS www.vestagdermuseet.no (prosjektleder)
Danmark: Knud Rasmussens Hus, https://knudrasmus.dk/
Sverige: Ajtte – Fjäll- och Samemuseum, http://www.ajtte.com/
Polen: The Museum of Middle Pomerania, http://www.muzeum.slupsk.pl
Litauen: University of Vilnius, https://www.vu.lt/
Slovenia: National Museum of Contemporary History, http://www.muzej-nz.si/
Kroatia: Ethnographic Museum of Istria, https://www.emi.hr/index.php?jezik=hr
Norge: Universitetet i Agder, www.uia.no