Norsk og portugisisk kystkultur på Cinemateket i Oslo
Med støtte fra EØS-midlene har Norsk filminstitutt og Cinemateca Portuguesa restaurert og digitalisert en rekke gamle 16mm- og 35mm-filmer. Filmene har hav og kystbefolkning som tema og vises både i Norge og Portugal. Fredag 19. januar kan du se stumfilmen Maria Do Mar på Cinemateket i Oslo, akkompagnert av pianomusikk framført live av Kjetil Schjander Luhr.
Høydepunkt i FILMar-serien
Maria Do Mar markerer starten på en serie av flere portugisiske og norske filmer som skal vises på Cinemateket i Oslo under navnet FILMar. – Denne filmen er et høydepunkt i FILMar-serien, mener Kjell Runar Jenssen, som er kurator på Cinemateket og sentral i FILMar-prosjektet. Navnet FILMar spiller på det portugisiske ordet for hav, mar.
- Filmen er et sentralt verk fra den portugisiske stumfilmtiden - hvor villskapen i det fantastiske landskapet rundt Nazaré speiles i en dramatisk historie om forbudt kjærlighet. Vår eminente stumfilmpianist Kjetil Schjander Luhr vil garantert løfte filmen enda et hakk med sin fint utviklede forståelse for stumfilmens egenart." sier han videre.
I løpet av de neste månedene kan du se flere portugisiske og norske filmer på Cinemateket, blant annet Å seile sin egen sjø av Øyvind Sandberg. – Sandberg viet hele sin regissørgjerning til kysten og tradisjoner som holder på å gå i glemmeboken. Flere av hans korte filmer er vist både her i Oslo og i Portugal allerede og vi gleder oss til å vise denne dokumentaren for et norsk publikum, sier Jenssen.
Analoge filmer på digitale kinoer
Portugal har, i likhet med Norge, et stort arkiv med film hovedsakelig bestående av analogt materiale. Innføringen av digitale kinoer og utfasingen av analoge visningssteder, gjorde store deler av denne filmarven utilgjengelig og EØS-prosjektet FILMar har som mål å gjøre det mulig å vise noen av disse filmene for publikum.
– Gjennom dette prosjektet har vi fått løftet den norske filmarven hvor kystkulturen i alle år har spilt en sentral rolle og vi er veldig glade for denne anledningen til å trekke frem sentrale norske filmskapere som vi får vist både her i Oslo og i Portugal. Jeg er imponert over det portugisiske cinemateket og arbeidet de har lagt ned i å restaurere og digitalisere sin egen filmarv og gjennom dette gjort verkene tilgjengelige. For Cinemateket i Oslo har det vært et svært interessant prosjekt å jobbe med, avslutter Jenssen.
Om EØS-midlene
Gjennom EØS-midlene bidrar Norge til sosial og økonomisk utjevning i Europa. Støtten styrker også samarbeidet mellom Norge og mottakerlandene.
Kulturdirektoratet er nasjonalt kontaktpunkt for kulturprogrammene i EØS-midlene, og bidrar til å utforme kulturprogram i samarbeid med mottakerlandene. EØS-midlene til kultur skal bidra til å styrke det europeiske kulturfeltet, med særlig fokus på kulturelt entreprenørskap. Kultursamarbeidet skal også bidra til sosial inkludering og demokratiutvikling.
I tidligere programperioder er det gitt tilskudd til prosjekter innen musikk og scenekunst, visuell kunst, kulturarv og kunst- og kulturutdanning.
Deler av denne teksten er gjengitt med tillatelse fra Cinemateket i Oslo og er hentet fra cinemateket.no og fra Cinematekets programblad for januar og februar måned.