Hopp til innhold
Lanseringsseminar

Litteratur i en digital tid

Kulturrådet og Scandinavian Academic Press inviterer til seminar og lansering av boka Litteratur i en digital tid av Øyvind Prytz. Boka er resultatet av en flerårig forskningssatsning fra Norsk kulturråd som undersøker hva som skjer med litteraturen når omgivelsene digitaliseres.

11. mars 2016

Legg arrangementet i min kalender

Litteraturhuset i Oslo, Amalie Skram-salen

Kulturrådet og Scandinavian Academic Press

Diskusjoner om litteraturen og det digitale har en tendens til å bli svært polariserte. Er papirboken død? Kommer vi fortsatt til å tenke dype og sammenhengende tanker når teknologien synes å legge opp til det motsatte? Eller åpner digitale teknologier tvert imot opp for uante muligheter for å skrive, formidle og oppleve litteratur?

I Litteratur i en digital tid ser Øyvind Prytz på hvordan digitaliseringen tematiseres i den norske samtidslitteraturen, og hvordan de litterære uttrykksformene preges av de nye skrive- og leseteknologiene. Den teknologiske utviklingen kan vanskelig reverseres. Prytz tegner likevel et balansert og sammensatt bilde av digitaliseringens påvirkninger på litteraturen – og av litteraturens utforskning av det digitale – uten dystre spådommer om papirbokens død, litteraturens forvitring eller kulturens forfall.

Program

13.00–13.30: Kaffe

13.30–13.35: Velkommen

13.35–14.00: Presentasjon av boka ved Øyvind Prytz

14.00–14.15: Kommentar ved Tone Selboe, professor i litteraturvitenskap, UiO

14.15–14.30: Kommentar ved Anne Oterholm, forfatter og nestleder i Norsk kulturråd

14.30–14.45: "Slutten på litteraturen slik vi kjenner den", innlegg ved Audun Mortensen, forfatter

14.45–15.00: Pause

15.00–16.00: «Å skrive i en digital tid». Panel med Marit Eikemo, Åshild Kanstad Johnsen, Frode Grytten, Agnes Ravatn og Bår Stenvik (ordstyrer).

16.00–16.30: Mottakelse

Øyvind Prytz

Prytz er litteraturforsker og jobber som prosjektleder i Kulturrådets FoU-seksjon. Han disputerte med avhandlingen Italo Calvinos litterære erfaringseksperiment i 2012. I 2013 skrev han rapporten Litteratur i digitale omgivelser. En forstudie. Prytz er også redaktør for antologien Kvalitetsforståelser. Kvalitetsbegrepet i samtidens kunst og kultur (2016).

Påmelding

Innen 7. mars: Lenke til påmeldingsskjema

Kontakt:

Marianne Berger Marjanovic