Hopp til innhold
Kulturrådet

Musikkutvalget for komposisjon, produksjon og andre musikktiltak

Utvalget behandler søknader om tilskudd til komposisjon og musikkproduksjon, og ordningen for andre musikktiltak, som gir tilskudd til prosjekter og til ulike faste virksomheter på musikkområdet. Utvalget vurderer gjennomgående ulike typer musikalsk produksjon og formidling, samt ulike former for prosjekter og virksomhet som faller utenfor Kulturrådets øvrige musikkordninger, som forsøksprosjekter og kunstnerisk utprøving, dokumentasjons- og formidlingsprosjekter med bevaring av kulturarv og faglitteratur, og prosjekter som utfordrer tradisjonelle måter å formidle musikk til barn og ungdom på.

Publisert 27.10.2012
Sist endret 12.02.2024

Utvalget er satt sammen med musikkfaglig kompetanse som dekker musikkfeltet og bransje i hele sjanger- og uttrykksbredden i musikk. Utvalget vurderer kunstnerisk kvalitet på musikkverk og musikkproduksjon og planene for formidling og merbruk og utvikling av det som skapes.. Utvalget har fagpersoner med profesjonell erfaring fra skapende og utøvende musikkproduksjon (utøvere og komponister), og ellers fra musikkfeltet og -bransjen. Kompetanse er satt sammen for å møte et større mangfold og variasjon i skapende praksiser, musikkutdanning og profesjonalitetsforståelser i ulike kulturer og tradisjoner.

Leder

Nasra Ali Omar (f. 1979), bosted Tromsø, Troms. Født i Somalia, oppvokst i Kenya og Harstad. Omar er perkusjonist og trommeslager som jobber mye innen elektronika/samtidsmusikk. Hun er utdannet fra konservatoriet i Tromsø med kunstfag didaktikk og musikkpedagogikk. Som musiker er Omar sjangeroverskridende og har samarbeidet med bl.a. Tromsø kunstforsyning, Vokal Nord, Ost & Kjex og UGRESS. Hun er rådgiver for kulturelt mangfold og inkludering i Tromsø kommune, og sitter til daglig på Tvibit. Hun har vært produsent ved Tromsø Internasjonale Film Festival, Festspillene i Nord-Norge og i TrAP – Transcultural Art Production, og vært med på å etablere Tromsø World, den nordligste verdensmusikk festival i Norge. Omar har ledet musikkutvalget for komposisjon, produksjon og andre musikktiltak i Kulturrådet. Hun er styremedlem i Music Norway og Victoria Jazzscene.

Medlemmer

Anna Linh Nguyen Berg (f. 1992), bosted Innlandet. Berg er en norsk-vietnamesisk komponist fra Kolbotn. Verkene hennes fremføres på den europeiske samtidsmusikkscenen. Konsertmusikken hennes er for besetninger som sinfonietta, symfoniorkester, strykeorkester, blåseensemble, kammerbesetninger og kor, og er framført av de fleste samtidsmusikkensemblene i Norge på festivaler og konserter i Norge og Europa. Hun har initiert samtidsmusikkensemblet Ensemble 3030 og en konsertserie i Paris med norske og franske komponister. Hun komponerer også for film og dans.

Gjermund Larsen (f.1981) Verdal, Trøndelag. Folkemusiker (fele) og komponist, kjent fra flere orkestre og innspillinger. Larsen er utdannet ved Ole Bull-akademiet på Voss, samt på folkemusikk-linja ved Norges musikkhøgskole i Oslo. Hans hovedsatsning de siste årene har vært Gjermund Larsen Trio som debuterte med albumet «Ankomst» i 2008. Han har vært medlem av folkemusikkgruppen Majorstuen og har hatt et årelangt samarbeid med Trondheimsolistene som bl.a. har resultert i flere bestillingsverk, album og to Spellemannspriser. Larsen har vært solist med flere av landets orkestre, og har i en årrekke samarbeidet med Det Norske Solistkor på både album og konserter. Ellers har han medvirket i bl.a. det finsk-norske Frigg (band), i Christian Wallumrød sekstett, med Odd Nordstoga og Maj Britt Andersen, samt med bluesmusikeren Reidar Larsen i 2006. Larsen medvirket på Berit Opheims bestillingsverk til Vossajazz Ein engel går stilt i 2007. Han debuterte med verket Brytningstid bestilt av Telemarkfestivalen 2006. Larsen har mottatt en serie priser for sine verk og innspillinger.

Jon Marius Aareskjold-Drecker (f. 1973), bosted Tromsø, Troms. Aareskjold-Drecker er førsteamanuensis i musikkteknologi, lydtekniker og produsent. Han har produsert album for et stort antall artister, og vært lydtekniker for bl.a. Rihanna, a-ha, Motorpsycho og Briskeby. Han jobbet i Oslo og New York før han flyttet til Tromsø hvor han nå har kontor og studio på musikkhuset Tvibit. Han underviser i musikkproduksjon og elektronisk musikk ved Institutt for Musikkvitenskap på Universitetet i Oslo og Musikkonservatoriet på UiT - Norges Arktiske Universitet. Han jobber også med forskning på praksis i musikkproduksjon og komposisjon, og bruk av kunstig intelligens i musikk.

Anja Lauvdal (f.1987), bosted Nesodden, Akershus har bred erfaring innenfor jazz- og improvisert musikk som utøver og komponist. Jobber med piano, wurlitzer, ulike analoge og digitale synther.  Lauvdal er kjent for sine arbeider innen friere jazzuttrykk og improvisasjonsmusikk, men har også spilt i en rekke andre konstellasjoner, ofte med et mangefasettert uttrykk som beveger seg innom eksperimentell pop, rock og folkemusikk så vel som jazz. Har skrevet verk for bl.a. Trondheim Jazzorkester, Ny Musikks Only Connect m.m. Undervisning: Høgskolelektor ved Norges Musikkhøgskole og internasjonale workshops.

Lasse Marhaug (f. 1974), bosted Sortland, Nordland. Marhaug er lydkunstner, musiker, komponist og grafisk designer og er en av pionerne innen norsk og internasjonal støymusikk. Han har et hundretalls plateutgivelser og en rekke turneer bak seg, og har vært aktiv både som soloartist og med forskjellige prosjekter og samarbeid. Han har jobbet med musikk til dans, video og teater. Han driver plateselskapene Pica Disk og Prisma Records, magasinet Personal Best, samt bokforlaget Marhaug Forlag. Har vært kurator og produsent i flere sammenhenger, bl.a. for Ekko festivalen, Rockheim og Henie Onstad kunstsenter.

Varamedlemmer

Tuva Syvertsen (f.1983), bosatt i Oslo. Vokalist, hardingfeleutøver og låtskriver. Hun har utøvende hardingfeleutdanning fra Ole Bull Akademiet (Spelemannskulen) og er frontfigur i folkemusikkbandet Valkyrien Allstars, som har en særegen tilnærming til og utprøving av tradisjonsmusikken. Hun deltar jevnlig i andres prosjekter, og beveger seg i mange sjangeruttrykk, blant annet har hun medvirket i prosjekter med Susanna Wallumrød, Bigbang, Ruth Wilhelmine Meier, Kringkastingsorkesteret og DumDum Boys. Hun har også fordypet seg i rap og hip-hop. Hun kuraterer også en egen klubbkonsertserie på Riksscenen for folkemusikk og folkedans i Oslo.

Jarle Savio (f. 1969), Sørumsand, Akershus. Savio har lang erfaring fra ulike roller i musikkbransjen, som konsertarrangør, bookingagent, manager og artistansvarlig for en rekke etablerte artister populærmusikkfeltet. Driver plateselskapet TBC Records, og har landansvar i Norge for Denmarg Music Group. Savio utdanning med kulturstudier fra Høgskolen i Telemark. Lang fartstid fra EMI og Phonofile, og arbeidet i Music Norway. Savio er rådgiver, kursholder og mentor for artister og plateselskaper når det gjelder kontraktsforhandlinger, rettigheter, kommunikasjon og strategier, og foredragsholder på Universitetet i Agder og andre høgskoler, samt musikk- og bransjeorgansiasjoner. Var Head of Strategic Marketing i Phonofile AS.

Eirik Hegdal (f. 1973), bosted Trondheim. Hegdal er utdannet musiker (saksofon) og komponist fra jazzlinja ved NTNU musikk. I 2002 kunstnerisk leder for Trondheim jazzorkester. I 2006 bestillingsverk til Molde int. jazzfestival, og arrangerte Maria Kannegaards musikk for ensemblet. Har hatt en rekke egne band med flere utgivelser og oppdrag i Norge og utlandet. Hegdal har hatt et omfattende samarbeid med Alpaca ensemble, med blant annet bestillngsverk med dem for Trondheim kammermusikkfestival. Han deltar ellers i en mengde samarbeid med komponister, musikere og ensembler, og bestillinger for orkestre og samtidsmusikkensembler i Norge.

Gabriel Fliflet (født 1958), bosted Bergen. Fliflet er musiker, komponist og konsertarrangør. Han har trekkspill som hovedinstrument og lang fartstid innen ulike former for folkemusikk. Fliflet har komponert og fremført verk bestilt av bl.a. Festspillene i Bergen, og Vossa Jazz. Samarbeid med forfattere som Jon Fosse og Kjartan Fløgstad. Siden 1991 har han hatt et aktivt kompaniskap med trommeslager Ole Hamre i duoen Fliflet/Hamre. Andre band er Gabriels Novgorod (David Chelsom Vogt, Kristoffer Chelsom Vogt og Jørgen Sandvik) og Trio Alde (Berit Opheim og Jorun Marie Kvernberg). Fliflet har samarbeidet med musikere fra en rekke sjangre, som Per Jørgensen, Jan Eggum, Gjermund Larsen, Peter Bastian og Rolf-Erik Nystrøm. Siden 1999 har Fliflet vært musikalsk vert og organisator i Folkemusikklubben Columbi Egg, et av de fremste spillesteder i Norge for folkemusikk fra hele verden. Klubben har siden 2010 gitt ekstra honorar for musikere som reiser med tog/kollektivt til Bergen.