Hopp til innhold
Kulturrådet

Faglig utvalg for scenekunst

Behandler søknader til tilskuddsordningene forprosjekt scenekunst, scenekunstfaglige tiltak og publikasjoner, formidling/gjestespill og arrangørstøtte scenekunst.

Publisert 23.10.2012
Sist endret 02.02.2024

I sammensetningen av utvalget tas det hensyn til ulikheter i faglig orientering og erfaring. Dette for å sikre bredest mulig kompetanse om et scenekunstfelt som er preget av stort mangfold og store variasjoner i kunstneriske uttrykk og praksiser.

Leder

Rasmus Jørgensen (f. 1976), Vestfold og Telemark. Jørgensen er utdannet komponist med mastergrad fra Mills College i Oakland, USA, der han også studerte performancekunst og sang. Siden avsluttede studier i 2003 har han arbeidet innenfor et fysisk, musikalsk performanceuttrykk, som medskapende utøver i diverse teater- og musikk-ensembler (Ning, Mobile Homes, D-Moor, Opera Omnia, m.fl), og ikke minst med en rekke énmannsforestillinger i grenseland mellom fortellerteater og performance, alltid med egen musikk, manus og regi (bl.a. flere produksjoner ved Black Box Teater og for Den kulturelle skolesekken). 

Medlemmer

Håkon Mathias Vassvik (f. 1976), Oslo. Frilans skuespiller og regissør. Bachelor i skuespill fra Akademi for scenekunst. Driver sitt eget kompani, Koie. Han har medvirket i en rekke av Verk Produksjoners forestillinger og sammen med Verk har han mottatt Heddaprisen for Årets forestilling to ganger, i 2011 og 2013. Han Sitter i utvalget for STIKK-midlene i Danse- og Teatersentrum. Vara for Kulturrådets Scenekunstutvalg i 2020-2021.

Sven Henriksen (f. 1955), Nordland. Norsk samisk skuespiller, dramatiker og samfunnsdebattant. Han har jobbet som både skuespiller og scenograf/makeup for det samiske nasjonalteater Beaivváš. Han har også tidligere skrevet stykkene Laja, Okto og Hevn for teateret. Videre har han hatt flere oppdrag og samarbeid med Nordland Teater. Hans første roman, Pappas lille gutt, kom i 2023.

Camilla Tellefsen (f. 1982), Oslo. Norsk dansekunstner med spesialitet innen streetdance. Hun er utdannet fra Bårdar Akademiet og har videreutdannelse fra Flow Dance Academy i København.  Hun vært aktiv innen battles siden 2007 i Norge og utlandet, både som deltager, dommer og arrangør. Hun er medgrunnlegger av dansestudioet Subsdans, foreningen Soul Sessions Oslo og crewet dEEP down dopEiZM. Hun var festivalsjef for Urban Moves på Dansens Hus 2012-2018, og utviklet Danselinjen med Streetdance på Edvard Munch vgs 2014-2021.

Kristina Junttila Valkoinen (f. 1977), Troms. Norsk / finsk performancekunstner, regissør, pedagog og forsker. Junttila har master i performancekunst fra Teaterhøgskolen i Helsinki (2010) og Phd fra kunstakademiet i Tromsø med doktorgradsavhandling "What Makes us Act?" - On the Potentials of Exercises in Live Art Education and Performances. (2023) Hun var fra 2020 - 23 førsteamanuensis i scenekunst og jobber nå som freelance scenekunstner, med base i Tromsø og Helsinki. Utforsker scenekunst som et sted for samfunnsdeltakelse og hvilke former en forestilling kan ta. Det er som oftest stedet, konteksten og folkene som er utgangspunktet for prosessen. Hun sitter i kunstnerisk ledelse i Ferske Scener og jobber tett med tiltaket Snakk for deg sjøl; et event og skriveverksted for, av, og med ungdom i Troms og Finnmark. Sitter i styret til Tromsø Kunstforening og Kvääniteatteri.

Lene Aareskjold (f. 1984) er utdannet ved Skolen for Samtidsdans og en pågående master i systemorientert design ved Arkitektur og Designhøgskolen. Hun har opparbeidet seg bred kompetanse i kultursektoren med særlig interesse for fasilitering av transdisiplinære prosesser, sosiale praksiser og kunstens innflytelse og synlighet i samfunnet. Hun har ledererfaring fra RAS og TOU, sistnevnte hvor hun også etablerte en avdeling for scenekunst.

Varamedlemmer for scenekunstutvalgene

Janne Häger Eraker (f. 1980), Oslo. Utdannet danser og pedagog fra Codarts, Kunsthøgskolen i Rotterdam, og Dance Space i New York. Hun jobber som steppdanser i Sebastian Weber Dance Company (Leipzig), bandene Øy og One Small Step, og lager egne scenekunstprosjekter for både voksne og barn. Hun står også bak flere kompetansehevende tilbud for dansefeltet, som Dansens Haus; et arbeidsrom for dansekunstnere fra det frie feltet og improtreningen Stepperiet.

Jens Jeffry Trinidad (f.1987), Oslo. Norsk-filippinsk utøvende og skapende dansekunstner med bakgrunn fra X-Ray Ungdomskulturhus i Oslo, der han startet med hip-hop på slutten av 90-tallet. Har base i street- og club dance og har jobbet frilans innen scenekunst, TV og undervisning siden 2006. Ble tildelt treårig arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend i 2015 og 2021, og har vært ansatt i Skuespiller – og danseralliansen siden 2018. Har hatt styreverv i Proda og vært medlem i valgkomiteen for NODA, samt i ærespriskomiteen for Danseinformasjonen. Varamedlem for faglig utvalg for dans i 2022-2023.

Eva Pfitzenmaier (f. 1982), Bergen. Født og oppvokst i Tyskland, har studert jazz vokal på konservatoriet i Amsterdam, og er bosatt i Bergen siden 2008. Hun jobber mye sjangeroverskridende som vokalist, performer, komponist og tekstforfatter. Hun har skrevet bestillingsverk for YrrY Ensemble (Borealis 2020), kammerkoret GNEIS, koreograf Karen Eide Bøen, videokunstner Nora Adwan, og vokalist & performer Alwynne Pritchard. For tiden jobber hun med et bestillingsverk til pianist Else Olsen S. og musikk til en digital tegneserie av Fredrik Rysjedal. Egne scenekunstforestillinger omfatter ord/word/Wort & land/land/Land (BIT Teatergarasjen 2017), SONG (samarbeid med regissør & koreograf Maik Riebort, BIT Teatergarasjne & Tanzfabrik Berlin, 2019), Gåologi (samarbeid med komponist & performer Alwynne Pritchard, BIT Teatergarasjen 2022). Hun har gitt ut flere plater med prosjektene By The Waterhole, Krachmacher og Voice & Strings & Timpani. Medlem av faglig utvalg for teater i 2022-2023.

Harry Guttormsen (f. 1955) Østfold. Teaterregissør, dramaturg, regilinjen ved Statens Teaterhøgskole. Tidligere: fagansvarlig for film i Kulturtanken, leder av Norsk Dramatikkfestival, spillefilmkonsulent ved Norsk Filminstitutt, medlem av Ibsenjuryen. Medlem av faglig utvalg for scenekunst i 2014-2017.