Hopp til innhold
Norsk kulturfond

Musikkutvalget for turné- og virksomhetstilskudd

Utvalget behandler søknader til turne- og virksomhetstilskudd. Det gis tilskudd til turnévirksomhet, pre- og konsertproduksjon, og ett- og flerårige tilskudd til mer omfattende og sammenhengende virksomhet for faste konstellasjoner og ensembler.

Publisert 20.10.2012
Sist endret 02.03.2022

Utvalget har musikkfaglig kompetanse som dekker musikkfeltet i de ulike sjangrene med særlig kunnskap om profesjonell konsert- og turnévirksomhet og vilkår for utøvende musikkproduksjon. Utvalget skal vurdere kunstnerisk kvalitet og kulturelle dimensjoner i musikkproduksjonene og verdien av tilgjengeliggjøring og formidling. Utvalget har kunstnere og fagpersoner med profesjonell erfaring fra skapende og utøvende musikkproduksjon, fra entreprenørskap, og arrangørvirksomhet og annen formidling i musikkfeltet og bransjen. Fagkompetanse dekker behandlingen av nasjonale og internasjonale turneer med tilstrekkelig bredde i sjanger- og kvalitetsforståelse.

Leder

Rebecka Ahvenniemi, leder og rådsmedlem (f. 1982), bosted Bergen. Ahvenniemi er komponist og filosof. Hun tok mastergrad i komposisjon ved Griegakademiet UiB med Morten Eide Pedersen som lærer. Hun har også mastergrad i filosofi, med avhandling om kunstneriske implikasjoner i Heideggers og Adornos tenkning, samt doktorgrad i filosofi fra høsten 2021 fra Universitetet i Helsinki. Ahvenniemi er opptatt av overordnede samfunnsmessige spørsmål, sosial rettferdighet og kritisk teori. Ahvenniemi har vært styremedlem i Norsk Komponistforening og i Bergen Filharmoniske Orkester, samt styreleder i konsertserien Avgarde.

Medlemmer

Gro Bergrabb (f. 1979), bosted Bodø. Bergrabb er utdannet organist og kordirigent fra Norges musikkhøgskole og Hochschule der Künste i Berlin. Hun tiltrådte i 2021 stillingen som direktør for Nordland musikkfestuke. Fra 2007 til 2021 var Bergrabb domkantor i Bodø, og hun har dirigert en rekke kor. I tillegg til utøvende karriere har Bergrabb hatt verv i styrer og utvalg, blant annet i Den norske kirke, Norsk kulturråd og Den Norske Opera & Ballett. Hun deltok også i utformingen av Bodøs søknad om å bli europeisk kulturhovedstad, «Bodø 2024».

Jan Bang (f.1968), bosted Kristiansand. Bang er musiker, plateprodusent, komponist og professor. Som musiker og produsent har Bang spilt konserter og utgitt album med en rekke musikere som bl.a Sidsel Endresen, Jon Hassell, David Sylvian, Sly & Robbie, Nils Petter Molvær, Arve Henriksen, Eivind Aarset, Stefano Bollani, Arve Henriksen osv. En rekke utgivelser og filmmusikk har mottatt anerkjennelse og priser, som filmene Jakten på hukommelsen og Victoria, og utgivelsen The Height of the Reeds. Bang underviser i elektronisk musikk ved institutt for rytmisk musikk ved Universitetet i Agder. Han er dessuten kunstnerisk leder for Punkt-festivalen, som han etablerte sammen med Erik Honoré i 2005.

Harpreet Bansal (f. 1980), bosted Oslo. Fiolinist og komponist med bakgrunn fra vestlig og indisk klassisk musikk. Bansal har utøvende mastergrad med fordypningsemne fra Norges musikkhøgskole. Hun driver egne prosjekter som Harpreet Bansal Band, er virksom som solist og opptrer i forskjellige samarbeidsprosjekter. I 2018 ble Bansal nominert til Spellemannprisen i åpen klasse med albumet «Samaya», og i 2021 mottok hun Gammleng-prisen. Harpreet Bansal Bands album «Movements» (2020) vant NOPAS musikkpris i åpen klasse.

Odd Martin Skålnes (f. 1986), bosted Bergen. Sanger, låtskriver og produsent født i Kopervik. Skålnes har i mange år vært tilknyttet studioet Lydriket og managementet Made i Bergen. Han har jobbet med artister som Aurora, Sigrid, Red Moon og Sløtface. Skålnes spilte også i Auroras band frem til 2016, og har etter det vært aktiv som utøver i en rekke andre prosjekter.

Vegar Vårdal (f. 1975), bosted Vågå. Folkemusiker (hardingfele og fele), danser og pedagog, utdannet ved Norges musikkhøgskole, Høgskolen i Telemark og NTNU. Vårdal underviser i folkemusikk og folkedans, og han har også allsidig bakgrunn som kurator, produsent (plate og scene), arrangør og komponist. I 2020 ble Vårdal kåret til «årets folkemusiker» under Folkelarm 2020, og som utøver inngår han i ulike musikalske konstellasjoner og har gitt ut en rekke plater. Vårdal har bl.a. mangeårig erfaring med turnering for Den kulturelle skolesekken og som kurator for serien Lilleriksen på Riksscenen. Han er dessuten daglig leder av produksjonsselskapet Kultivator, som produserer konserter, forestillinger, utgivelser, podkast m.m.  
 

Utvalget behandler søknader til: