Solid profil på mangfold og likestilling
Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet. (Foto: Marta Anna Løvberg)
– Jeg er glad for at kulturbudsjettet har en solid profil på mangfold og likestilling, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet.
Kulturrådet er nasjonal koordinator for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kultursektoren, og skal både bygge kunnskap og mobilisere til handling i kunst- og kulturlivet.
– Alle må ha like muligheter til å delta i kunst- og kulturlivet uansett hvem de er og hvor de bor. Den innsatsen styrkes med dette budsjettet. Det er et viktig kulturpolitisk mål. Vi må ha alle deler av samfunnet som nedslagsfelt, for at den kunstneriske friheten skal gjelde alle, sier Kristin Danielsen.
I forslaget til statsbudsjett styrkes blant annet organisasjonene Balansekunst og Fargespill, som begge jobber for økt mangfold og inkludering i kulturlivet. I tillegg dobler regjeringen støtten til skeive organisasjoner og øker overføringene til Filmfondet for å fremme mangfold og talentutvikling i film og dataspill.
Sentralt for ytringsfriheten og demokratiet
Et av hovedmålene med budsjettet for 2023 er utjevning av sosiale og geografiske forskjeller. Regjeringen vil gjennomføre et nytt kulturløft som skal komme hele landet til gode og særlig satse på den regionale og lokale kulturen.
– Samfunnet er i en spesiell situasjon med store utfordringer både hjemme og ute, og regjeringen har i høst varslet at dette budsjettet ville bli stramt. Nettopp derfor er trygge og forutsigbare rammer for et mangfoldig kunst- og kulturliv viktigere enn noensinne, og helt sentralt for ytringsfriheten, demokratiet og den kunstneriske friheten, sier Danielsen.
Derfor er Danielsen også fornøyd med at regjeringen legger vekt på utvikling av kulturpolitikk på tvers av landegrenser. En slik mulighet kommer allerede i slutten av november, når Kulturrådet arrangerer et nordisk kulturpolitisk toppmøte i forbindelse med at Norge i år har formannskapet i Nordisk ministerråd.
Må sikre kunstnerøkonomien
Samtidig ber Danielsen regjeringen om å sikre kunstnerøkonomien i tiden som kommer.
– To år med pandemi etterfulgt av et stramt kulturbudsjett gjør kunstnerøkonomien enda mer sårbar. Vi må gjøre en felles innsats for å styrke kunstnerøkonomien, særlig grupper som har vært spesielt utsatt, sier hun.
Sektoren har ennå ikke helt ristet av seg effektene av pandemien. Våre undersøkelser viser at flere er gått over i en frilanstilværelse de siste to årene.
– Nå trenger vi et tydelig fokus på kunstneres rettigheter og inntjeningspotensial. Arbeidet med den kommende kunstnermeldingen blir derfor svært viktig.