Kulturrådet ønsker nye undersøkelser og mer mangfold i tidsskriftsektoren
66 nye tildelinger er klare på tilskuddsordningen for tidsskrift og kritikk.
Kulturrådet setter nå i gang nye undersøkelser i tidsskriftsektoren, og øker satsingen på mangfold og nye stemmer. Samtidig er 5 millioner fra Kulturdepartementets stimuleringsmidler øremerket til tilskuddsordningen for tidsskrifter og kritikk, der det nå er 66 nye tildelinger klare.
– Med stimuleringsmidlene skal vi bidra til at kritikere og skribenter kan opprettholde det viktige arbeidet de gjør med å skape og bidra til den offentlige diskusjonen om kunst- og kulturfeltene, sier Ida Habbestad, som leder Kulturrådets faglige utvalg for tidsskrift og kritikk.
– Vi ønsker å sikre kvalitative samtaler i en tid som er spesielt krevende for aktørene i det frie feltet. I tillegg til å stimulere til at denne aktiviteten blir opprettholdt, arbeider vi for at nye stemmer og perspektiver skal kunne gå inn i kulturdebatten også i denne tiden, sier Habbestad.
103 søknader kom inn til høstens runde, og 66 søknader fikk positivt vedtak. 17,8 millioner kroner er fordelt. Antallet søknader ligger stabilt på over 100 pr år, og søkerlisten viser en god tilgang av nye miljøer og stemmer.
Bygger kunnskapsgrunnlag og mangfold
Tidsskriftordningen er fortsatt ganske ny, og det er behov for ny kunnskap om feltet. Gjennom høsten er det utarbeidet ulike spørreundersøkelser, som vil kunne gjennomføres med jevnlige mellomrom.
– For å vite at tilskudd treffer presist trenger vi kunnskap både om økonomi i redaksjonene, om abonnementssituasjonen, om annonseinntekter, og om dekningsgrad rundt om i landet og på de ulike fagområdene, sier Habbestad.
– Vi får betydelig hjelp fra tidsskriftene selv til å bygge et kunnskapsgrunnlag, blant annet gjennom statistikk som vil gjøre Kulturrådet i stand til å følge utviklingstrekkene i sektoren tettere enn i dag.
Habbestad mener også tidsskriftsektoren har en viktig rolle når det gjelder å slippe til nye stemmer og praksiser og øke mangfoldet i norsk kulturliv. – Kultur- og samfunnstidsskriftene blir relevante i den offentlige meningsutvekslingen når de fanger opp nye stemmer og gir rom for mangfoldet av ytringer, sier hun.
Nå utvides tidsskriftordningen med en ekstra søknadsfrist i mars, der det i tillegg til å kunne søke om prosjekt og arrangement, også vil være en egen utlysning med fokus på nye stemmer, kulturuttrykk og estetiske praksiser.
– Målet er å bidra til at viktige erfaringer og kulturuttrykk formidles og finner rom i tidsskriftenes og kritikkens ytringsfellesskap, sier Habbestad. – Kunst- og kulturkritikken blir spesielt vital når den påpeker at dominerende kulturforståelser også kan fungere ekskluderende. Dette viser hvor avgjørende kritikken er for et levende demokrati.