Nå har du en unik mulighet til å treffe en EØS-partner
Kulturrådet inviterer til partnerskapsseminarer i Polen og Litauen i januar. Benytt sjansen til å bli med på spennende internasjonale samarbeid gjennom EØS-kulturprogrammene.
– For oss var partnerseminaret svært nyttig og har har ført til flere prosjektsøknader, sier Hill-Aina Steffenach som er daglig leder for Transform-festivalen i Trondheim. Festivalen vil nå søke EØS-prosjekt i både Bulgaria og Portugal.
Sammen med over 40 andre kunst- og kulturaktører fra Norge reiste Steffenach til Portugal i november på et såkalt matchmaking-seminar i Lisboa. Der traff hun 80 portugisiske kunstnere og kulturaktører som alle er nysgjerrige på et prosjektsamarbeid med Norge. Tidligere i 2019 var hun i Sofia i Bulgaria på et liknende seminar sammen med 18 norske kulturaktører. Matchmaking-seminarene (eller partnerskaps-seminarer på norsk) arrangeres for de fleste EØS-kulturprogrammene der det åpnes for at norske kunstnere og kulturaktører kan inngå i prosjektsamarbeid. For dem som ikke allerede har kolleger i utlandet de ønsker å jobbe med, er disse seminarene en gylden anledning til å treffe likesinnede.
For Hill Aina Steffenach og Transform har partnerskapsseminarene ført til større aktivitet enn hun hadde sett for seg.
– Utrolig nok er det nå tre søknader som forberedes i Bulgaria, med Transform som partner, forteller Hill-Aina. Disse er direkte resultat av at vi traff folk på partnerskapsseminaret tidligere i år. Det er prosjekter vi mener vil forsterke og bygge opp viktige publikumsfremmende tiltak i Bulgaria, men som også vil få svært positive ringvirkninger i Trøndelag.
Dersom du og din virksomhet er interessert i å delta i slike samarbeidsprosjekter, vil det rett over jul være partnerskapsseminarer i både Polen og Litauen. Seminarene foregår i januar 2020 og du finner mer informasjon her:
Som regel er deltagelse og reise til seminarene gratis. I noen tilfeller må deltagerne legge ut /ordne fly og hotell selv og får dette refundert i etterkant. Programmet på seminarene inneholder både en god beskrivelse av EØS-programmet og hva slags type prosjekter som kan søke støtte. Resten av tiden er viet til at deltagerne kan finne hverandre.
Hensikten med matchmaking-seminarene er at partene i samarbeid utformer og sender inn en søknad om et felles prosjekt. Det kan være lurt å forberede seg før man reiser tipser Steffenach.
– Vi har på forhånd kontaktet festivaler som vi har hørt om, eller musikere/artister vi kjenner til, slik at vi vet at de også er tilstede. I tillegg har vi alltid funnet noen spennende nye samarbeidspartnere på selve seminaret som det har «klikket» med, forteller Hill Aina Steffenach fra Transform.
Praktiske råd og tips:
- Sett deg inn i søknadsfrist og hvem/hva slags kunstnere/kulturorganisasjoner som kan søke om å være med på matchmaking-seminaret. Det er ulike regler fra land til land.
- Sjekk hva slags finansiell støtte du får til reisen. Som regel betales alt fra EØS-programmet.
- Be gjerne om en deltagerliste fra det landet du skal reise til, og sjekk ut på nettet om det er deltagere du er spesielt interessert i å treffe.
- Tiden er ofte litt knapp og det er mange deltagere på slike seminarer – det er lurt å vite hva du ser etter på forhånd. Vær målrettet.
- Ta med skriftlig materiale om deg selv eller din organisasjon, visittkort eller liknende.
- Om det er mulig å vise en presentasjon på seminaret – begrens deg til et par relevante bilder eller en kort film som viser hvordan du jobber.
- Ta notater og følg opp interessante partnere når du kommer hjem.
- Abonner på EØS-infobrevet som sendes ut. Her får du vite om alle seminarer og prosjektutlysninger.
Individuell reisestøtte
Arrangeres det ikke matchmaking-seminar i landet der du har lyst til å søke EØS-prosjekt, finnes det som regel individuell reisestøtte du kan søke. Individuell reisestøtte betyr at du får betalt en reise til å besøke og begynne å jobbe sammen med en partner du allerede kjenner eller har hørt om.
– Dette er viktige tiltak som gjør at vi kan bygge opp internasjonale samarbeidsprosjekter. Vi hadde ikke hatt økonomi til å gjøre det på egen hånd, sier Hill Aina Steffenach.