Visjoner - Liva Vadstein Holden
Det som ikke er laget ennå, mangler jo. Altså er det noe som mangler, og det er alltid bra når det kommer noe mer, er Liva Vadstein Holdens oppfatning om kunst.
Liva Vadstein Holden, 11 år, elev ved Oppsal skole og illustratør for Kunstløftets avis.
Redaksjonen har til denne enqueten laget noen spørsmål som helt klart retter seg mer mot voksne enn mot barn – så i samtale med Une på ti år endres spørsmålene litt underveis.
La oss begynne med å snakke om kunst – hva tenker du på når jeg sier kunst, hva er egentlig kunst?
– Det er ganske mye som er kunst. Musikkstykker, bilder eller at man er veldig flink til noe. Kunst kan gjøre en glad.
Men er det da noe som ikke er kunst?
– Nei, jeg synes ikke det. Det meste kan tolkes som kunst.
Hva slags kunst liker du?
– Datakunst; ikke nødvendigvis malerier, men ting man kan se på mobilen, spill og sånn. TV- og dataspill. Og noe teater. Det var for eksempel utrolig å se hvor flinke skuespillerne i Rockeulven var til å lage ulike uttrykk.
Kunstløftet er hva vi kaller en støtteordning hvor kunstnere kan søke penger for å lage kunst til barn og unge. Den har eksistert i fire år, som jo er en tredjedel av den tida du har levd. Det er kanskje litt rart å be deg om si hvorvidt du synes kunsten du opplever har blitt bedre på disse årene – men kanskje du kan si noe om den kunsten du opplever? Du ser for eksempel kanskje både såkalt voksenteater og barneteater – synes du det er stor forskjell?
– Jeg har for eksempel sett operaen Jorda rundt på 80 dager som var en voksenforestilling og barneforestillingen Et operaeventyr, og synes begge var bra. Det var ikke så stor forskjell. Men på ballettforestillingen Svanesjøen synes jeg det var vanskelig å forstå handlingen. Kanskje det er større forskjell på opera og ballett, enn på voksen- og barneforestillinger.
Hva slags kunst opplever du, la oss si i løpet av ei uke?
– Jeg spiller piano, synger i kor, danser ballett og går på musikk/dans/teater i tillegg til at jeg leser bøker og tegneserier. Og på skolen har vi faget kunst og håndverk. Der har vi for eksempel brukt blåpapir. Det var morsomt. Noen ganger går jeg på utstillinger og i operaen med foreldrene mine.
Hva er det som gjør at tegneserier og dataspill er kunst?
– Jeg synes for eksempel at dataspillene Samorost 1 og Samorost 2 er veldig fint laget. Det er imponerende at de får det til og det er morsomt å spille. Av tegneserietegnere liker jeg spesielt godt Donald-seriene til Carl Barks og Don Rosa. De har en presis strek og mange detaljer i bildene.
Det er litt rart å be deg om å ha forventninger til dette – men kan du kanskje si noe om hva slags kunst og kultur du ønsker deg, er det noen ting du tenker at mangler? Hvor mye kunst opplever du for eksempel gjennom Den kulturelle skolesekken?
– Det som ikke laget ennå, mangler jo. Altså er det noe som mangler, og det er alltid bra når det kommer noe mer. Når det gjelder Den kulturelle skolesekken, vet jeg ikke om vi har hatt besøk på min skole.
Trenger vi egne arenaer for kunst for barn og unge – for eksempel egne teaterhus, konserthus og museumer for barn?
– Mener du et sted hvor barn kan stille ut ting de lager selv eller se på hva andre har laget?
Spørsmålet kan vel gjelde begge deler?
– Hvis ett og samme sted kunne brukes til begge deler, ville det vært bra. Et sånt sted hadde vært fint å ha.
Liker du noe kunst bedre enn annet?
– Først og fremst datakunst og tegneserier.
Alle typer tegneserier?
– Ja, egentlig. Jeg liker morsomme serier, men de må ikke nødvendigvis bare være morsomme. En gang hadde kunst- og håndverkslæreren med et hefte om hvordan man kan lage tegneserier. Hun hadde lastet det ned fra nettet. Da begynte vi på en tegneserie som kommer til å bli ganske bra. Den er både morsom og ikke morsom.
Synes du at du kan oppleve tegneserier på en annen måte nå som du har laget tegneserier selv?
– Ja. Jeg oppdager flere detaljer i bildene.
Hva med musikk, hva slags musikk liker du?
– Jeg liker best litt nyere musikk, men også noen klassiske pianostykker; for eksempel Til Elise av Beethoven og Vltava av Smetana.
Har du noen gang vært på en konsert der de spiller moderne musikk, pop-musikk?
– Nei.
Kunne du tenke deg det?
– Ja, kanskje det.
Litteratur – er det kunst?
– Ja. For eksempel bøkene i Twilight-serien. Det er det beste jeg har lest. Jeg ble veldig grepet og det var lett å leve seg med i fortellingene.
Hva med teater, er det kunst?
– Ja. Det er helt utrolig hva skuespillere klarer å få til, men allikevel synes jeg nok at litteratur nesten overgår teater, men bare nesten.
Har du noen visjoner for feltet generelt de neste årene? Hvis du skulle se for deg en slags drømmeverden, hva slags kunst skulle vi ha? Er det noe du tenker vi skulle hatt mer eller mindre av?
– Mer kunst. Man kan ikke få for mye kunst, tror jeg.
Kunne kunstnere gjort noe annerledes?
– Hvilke kunstnere? Tegneserietegnere? Nei, jeg synes ikke de skulle gjøre noe annerledes. De kan fortsette å jobbe som de gjør. Hvis jeg var tegneserietegner og begynte å tegne annerledes, ville nok leserne mine bli skuffet.
– Kunstnere bør først og fremst gjøre det de liker og det de er flinke til.