På vei mot et mer mangfoldig nordisk kulturliv
Denne uka har prosjektet Inkluderende kulturliv i Norden dratt til Sverige og Finland for å oppsummere hva de har lært gjennom de tre årene prosjektet har vart. Det som allerede er klart er at arbeidet fortsetter i hele Norden, sier prosjektleder Silje Eikemo Sande.
Prosjektet Inkluderende kulturliv er en av hovedsatsingene i formannskapet i Nordisk Ministerråd fra 2017 til 2019. Formålet med prosjektet har vært å se på det flerkulturelle perspektivet i arbeidet med å skape et inkluderende kulturliv. Det har blitt sett på hvorfor vi i Norden ikke har nådd målet om maktspredning og deltakelse godt nok til å inkludere flerkulturelle perspektiver i det offentlige finansierte kulturlivet.
2. desember avsluttes prosjektet med en stor konferanse i Oslo, men allerede denne uka er prosjektleder Silje Eikemo Sande i Stockholm og Helsinki for å oppsummere prosjektet og dele erfaringer og ikke minst diskutere hva de nordiske landene ønsker å ta med seg videre i mangfolds- og inkluderingsarbeidet i kunst- og kulturlivet.
– Det vi allerede vet er at flere av nettverkene som har blitt til under prosjektperioden ønsker å fortsette og at de søker Nordisk Ministerråd om videre finansiering, forteller Eikemo Sande.
Les mer om og meld deg på konferansen Nordic dialogues.
Vellykkede nettverk
I prosjektperioden er det etablert en rekke plattformer og nettverk for erfaringsdeling for et mer inkluderende kulturliv i Norden. Det er blant annet opprettet et biblioteknettverk, et kulturskolenettverk og et nettverk for kunstmuseer. Et av de mest vellykkede nettverkene i prosjektet er «Critical Friends». En referansegruppe av kunstnere som jobber med flerkulturelle perspektiver i sin kunst eller i offentligheten.
– Critical Friends har vært med på å endre samtalene om mangfold og inkludering fra en periferi til sentrum av diskusjonen. Tilbakemeldingen fra flere av landene er at dette er et initiativ de ønsker å se på muligheten for å videreføre i egne institusjoner eller land. Nettverket setter blant annet fokus på opplevelsen av rasisme og diskriminering og håndterer diskusjoner om kvalitetsperspektivet og ikke minst makt i kulturfeltet, sier Eikemo Sande.
Også deltakerne i nettverket har positive ord om arbeidet de har fått være med på.
– Critical Friends er viktig fordi vi får satt søkelys på temaer som usynlighet og stereotypier rundt oss med en annen hudfarge, sier Julienne Doko, som er danser og koreograf i Danmark.
Men flere nettverksmedlemmer understreker også at det er en lang vei å gå før man har kommet i mål.
– Critical Friends bør ikke ses på som et resultat, men som første skritt. Nå får vi være med å definer hva som er utfordringene, og så er det viktig å fortsette arbeidet fremover, sier Alexander Montgomery-Andersen, som er frilansdanser og scenekunstner fra Grønland.
Underveis i prosjektet har også flere av medlemmene i Critical Friends fått posisjoner i kunst- og kulturlivet, blant annet blir danske Jeannette Ehlers fra nyttår leder for Statens kunstfonds legatutvalg for billedkunst og Ninos Josef som del av Konstnärsnämnden i Sverige.
Her kan du lese mer om nettverkene i prosjektet.
Sosial bærekraft
Prosjektet Inkluderende kulturliv i Norden har også fått en viktig rolle som læringsarena i forhold til den nye nordiske visjonen om sosial bærekraft. Nordisk Ministerråd har som mål å bli verdens mest bærekraftige og integrerte region. En av søylene i den nye visjonen er et sosialt bærekraftig Norden der man ønsker å fremme en inkluderende, likestilt og sammenhengende region med felles verdier og styrket kulturutveksling og velferd.
Det er også i tråd med FNs bærekraftmål frem mot 2030 forteller prosjektlederen.
– På samme måte som vi snakker om bærekraftig utvikling knyttet til miljø er FNs bærekraftmål innrettet mot sosial bærekraft. Det handler om å jobbe for inkluderende institusjoner og alles like rettigheter til å utøve og ta del i kulturen, samt støtte betydningen av ytringsmuligheter og ytringsfrihet for alle, forteller Silje Eikemo Sande.
Det nordiske prosjektet har inngått i samtaler om hvordan kultursektoren kan løfte sitt bidrag til å nå denne visjonen. Mangfold og inkludering er byggesteiner i arbeidet med å nå målene både nordisk og internasjonalt.
– Vi er glade for at den nordiske kultursektoren ser viktigheten av at det jobbes metodisk, strategisk og langsiktig med inkludering og mangfold og i desember kommer de for å lære, lytte og gå i dialog om hvordan dette kan gjøres. Det er spennende å oppsummere kva vi har oppnådd så langt, men det viktigste arbeidet ligger ennå foran oss, sier Eikemo Sande.