Ny runde av det internasjonale bærekraftsprogrammet for musikk- og scenekunstaktører
Norske Elle Sofe Company var med på forrige runde i programmet og fikk penger til prosjektet Pathways to Process i samarbeid med britiske Art Reach og danske Olga Regitze. Bilde er fra et seminar i Leicester der prosjektet inviterte til en samtale om kulturelle symboler og klær som påvirker i kultur. Foto: Art Reach UK.
Er du musiker, scenekunstner, festival, arena, ensemble eller kompani? Nå har du mulighet til å øke kunnskapen din om hvordan internasjonal turnering og samarbeid kan bli mer bærekraftig. På kjøpet blir du kjent med kolleger i England og Danmark som er opptatt av det samme. Søk deltakelse i bærekraftsprogrammet før fristen 4. juni.
Kulturrådet, Arts Council England og Statens kunstfond Danmark lyser ut ny runde av Internasjonalt bærekraftsprogram for musikk- og scenekunstaktører / International Touring and Environmental Responsibilty.
Her finner du informasjon om programmet og søknadsskjemaene.
Seminarprogram med dyktige organisasjoner
Første del av programmet består av et digitalt, interaktivt seminar over to måneder. Deltakerne får innsikt i kulturlivets klimaavtrykk, muligheter for endring, måleverktøy, turnéplanlegging, sirkulærøkonomi, verdikjeder, sosial bærekraft, klimarettferdighet og lederskap. Seminaret ledes av engelske Julie's Bicycle, kanskje den organisasjonen i Europa med mest kunnskap og erfaring innen møtet mellom klima- og miljøkrise og kunst og kultur. Nå har de også fått med seg danske In futurum på laget. De vil bidra med sin kompetanse på blant annet endringsledelse, sirkulærøkonomi, mangfold og sosial rettferdighet.
– Bærekraftsprogrammet gir kunstnere og kulturaktører i Norge tilgang til all kunnskap og erfaring hos Julie's Bicycle og In futurum. Kulturrådet er opptatt av å bidra til omstillingen til et bærekraftig samfunn. Programmet gir kunst- og kulturfeltet mer kompetanse, mulighet for utprøving av nye arbeidsmetoder og et inspirerende rom for erfaringsdeling og diskusjon, sier Sigmund Løvåsen, leder i Kulturrådet.
I år tilbyr programmet to parallelle seminarer: ett for nybegynnere og ett for viderekommende
Musikk- og scenekunstaktører har ulik erfaring med bærekraftsarbeid. I år kan du søke uten forkunnskaper og få et grunnlag for å starte endringer i egen praksis. Har du allerede erfaring, kan du søke viderekommende nivå for å bygge videre på kunnskapen din og bli utfordret til å ta nye steg.
De to gruppene har plass til inntil 30 deltakere hver, hvorav omtrent en tredjedel av plassene går til deltakere fra Norge.
– Jeg gleder meg til å lese søknadene. Jeg håper flere oppdager dette verdifulle programmet og investerer tid i å lære og tenke nytt om hvordan vi kan skape, spre og formidle kunst framover. Det gir også verdifulle muligheter for nettverksbygging og erfaringsdeling med kunstnere fra de andre deltakerlandene, sier Emnet Kebreab, leder av ekspertpanelet som vurderer søknadene for Kulturrådet.
Hun understreker at programmet er for det frie profesjonelle musikk- og scenekunstfeltet i hele landet:
– Det er viktig at også aktører i områder med større avstander eller langt til jernbane, deltar i samtalen om hvordan internasjonal kunstnerisk utveksling kan skje på en bærekraftig og rettferdig måte. Programmet favner hele spekteret av aktører og erfaringer i de tre landene.
Prosjektmidler til utprøving
Etter seminarperioden vil deltakerne få mulighet til å danne partnerskap og søke om støtte til samarbeidsprosjekter med kolleger i de andre landene. Prosjekter som blir valgt ut kan få inntil £ 40 000.
Norske Elle Sofe Company var med på forrige runde i programmet og fikk penger til prosjektet "Pathways to Process" i samarbeid med britiske Art Reach og danske Olga Regitze. Prosjektet handler om å skape ny kunst gjennom langsom reising og dialog underveis. Kostymer og drakter er det kunstneriske utgangspunktet, og gjennom prosjektet diskuteres spørsmål omkring minoriteter, småsamfunn, diskriminering og rettferdighet.
- Dette prosjektet er av stor viktighet for oss. Gjennom en rekke seminar har vi fått kunnskap og innsikt i hva bærekraft er, hvordan vi måler konkrete tiltak og hva hver enkelt helt spesifikt kan gjøre for bevisstgjøring både i kompaniet, for vårt publikum og samarbeidspartnere, sier Maiken Garder, daglig leder og produsent for Elle Sofe Company.