Hopp til innhold
Kulturrådet

Faglig utvalg for teater

Behandler søknader til tilskuddsordningene fri scenekunst-prosjekt (teater) og fri scenekunst-kunstnerskap sammen med faglig utvalg for dans.

Publisert 23.10.2012
Sist endret 02.02.2024

I sammensetningen av utvalget tas det hensyn til ulikheter i faglig orientering og erfaring. Dette for å sikre bredest mulig kompetanse om et scenekunstfelt som er preget av stort mangfold og store variasjoner i kunstneriske uttrykk og praksiser.

Leder

Siri Broch Johansen/Juho-Sire (f. 1967), Finnmark. Johansen er tospråklig samisk dramatiker, forfatter, sanger og formidler fra Deatnu-Tana i Finnmark. Hun har MA i teater fra Kunsthøgskolen i Oslo. Johansen samarbeider med aktører både i det nordiske og det samiske feltet. Hun har produsert oppsetninger av egne tekster flere ganger, både aleine og i samarbeid med NTO-teatre. Hun er vara til styret for Sámi našunálateáhter Beaivváš og styremedlem i Sámikopiija. Johansen har ledet Faglig utvalg for teater siden 2022.

Medlemmer

Runa Norheim (f.1987), Rogaland. Norheim er kunstner med egen praksis som befinner seg i krysningsfeltet mellom koreografi og teater. Norheim er også leder for RAS, Regional Arena for Samtidsdans. Hun har studert koreografi (MA), Skuespill (BA) og Post-dramatic Theatre studies på DOCH, Stockholms konstnärliga högskola, Akademi for Scenekunst, Høgskolen i Østfold og Dartington College of Arts. Etter utdannelsen har hun vært bosatt i København, Stockholm og Berlin, men har siden 2019 hatt base i Stavanger.

Erlend Samnøen (f. 1978), Oslo. Samnøen er scenekunstner utdannet danser ved KHiO avdeling dans, og har etter endt utdannelse i 2002 virket som danser, koreograf, teater- og operaregissør. Samnøen har hatt regioppdrag ved blant annet Nationaltheatret, Trøndelag Teater, Kilden Teater, Operaen i Kristiansund og Den Ny Opera i Esbjerg, Danmark. Som danser hatt han hatt jobboppdrag blant annet ved Nationalthetret, Det Norske Teatret, Teater Ibsen og hos Henriette Pedersen/Nartmanstiftelsen. I 2014 startet han scenekunstkompaniet Ymist sammen med Morten Espeland. Ymist sine forestillinger er blant annet spilt på Black Box Teater, Tou, Cornerstone, Rosendal Teater og Nordland Teater.

Kingsford Siayor (f. 1984), Oslo. Siayor ble uteksaminert fra Nord Universitet (tidligere HiNT) i 2009 og har etter endt utdanning vært aktuell i diverse produksjoner på skjerm og scene. Han har vært tilknyttet blant annet Trøndelag Teater og Nationaltheatret. I 2022 mottok oppsetningen Superkid, skrevet og spilt av Kingsford, Heddaprisen.  Siayor har også medvirket i flere tv-serier som blant annet den prisvinnende islandske krimserien Innesperret, Hjem til jul og Twin, i tillegg til filmer som for eksempel Norges første Netflix-film, Kadaver.

Tor Rose Walderhaug (f. 1963), Trøndelag. Walderhaug har bakgrunn som dramatiker, dramaturg og teaterkritiker under pseudonymet Willy Walder. Han er utdannet cand.mag (teatervitenskap, kristendom og idehistorie) og adjunkt, og har jobbet som kontor- og lagermedarbeider, kinomaskinist, baker, organisasjonskonsulent og lærer.

Varamedlemmer for scenekunstutvalgene

Janne Häger Eraker (f. 1980), Oslo. Utdannet danser og pedagog fra Codarts, Kunsthøgskolen i Rotterdam, og Dance Space i New York. Hun jobber som steppdanser i Sebastian Weber Dance Company (Leipzig), bandene Øy og One Small Step, og lager egne scenekunstprosjekter for både voksne og barn. Hun står også bak flere kompetansehevende tilbud for dansefeltet, som Dansens Haus; et arbeidsrom for dansekunstnere fra det frie feltet og improtreningen Stepperiet.

Jens Jeffry Trinidad (f.1987), Oslo. Norsk-filippinsk utøvende og skapende dansekunstner med bakgrunn fra X-Ray Ungdomskulturhus i Oslo, der han startet med hip-hop på slutten av 90-tallet. Har base i street- og club dance og har jobbet frilans innen scenekunst, TV og undervisning siden 2006. Ble tildelt treårig arbeidsstipend fra Statens Kunstnerstipend i 2015 og 2021, og har vært ansatt i Skuespiller – og danseralliansen siden 2018. Har hatt styreverv i Proda og vært medlem i valgkomiteen for NODA, samt i ærespriskomiteen for Danseinformasjonen. Varamedlem for faglig utvalg for dans i 2022-2023.

Eva Pfitzenmaier (f. 1982), Bergen. Født og oppvokst i Tyskland, har studert jazz vokal på konservatoriet i Amsterdam, og er bosatt i Bergen siden 2008. Hun jobber mye sjangeroverskridende som vokalist, performer, komponist og tekstforfatter. Hun har skrevet bestillingsverk for YrrY Ensemble (Borealis 2020), kammerkoret GNEIS, koreograf Karen Eide Bøen, videokunstner Nora Adwan, og vokalist & performer Alwynne Pritchard. For tiden jobber hun med et bestillingsverk til pianist Else Olsen S. og musikk til en digital tegneserie av Fredrik Rysjedal. Egne scenekunstforestillinger omfatter ord/word/Wort & land/land/Land (BIT Teatergarasjen 2017), SONG (samarbeid med regissør & koreograf Maik Riebort, BIT Teatergarasjne & Tanzfabrik Berlin, 2019), Gåologi (samarbeid med komponist & performer Alwynne Pritchard, BIT Teatergarasjen 2022). Hun har gitt ut flere plater med prosjektene By The Waterhole, Krachmacher og Voice & Strings & Timpani. Medlem av faglig utvalg for teater i 2022-2023.

Harry Guttormsen (f. 1955) Østfold. Teaterregissør, dramaturg, regilinjen ved Statens Teaterhøgskole. Tidligere: fagansvarlig for film i Kulturtanken, leder av Norsk Dramatikkfestival, spillefilmkonsulent ved Norsk Filminstitutt, medlem av Ibsenjuryen. Medlem av faglig utvalg for scenekunst i 2014-2017.