Innviet nye lokaler
I sommer flyttet Kulturrådet fra Grev Wedels plass og inn i nye lokaler på Sagene. Torsdag var det innvielsesfest med korpsmusikk, rød løper, snorklipping og bobler i glassene.
Over 300 gjester var på plass i Kulturrådets nye lokaler i Mølleparken i Oslo torsdag. Gjestene ble ønsket velkommen til toner fra Sagene Janitsjar og ble tatt i mot av direktør Anne Aasheim på rød løper.
De nyoppussede lokalene ved Akerselva er lyse, åpne og moderne. Kulturrådet disponerer lokaler på 4500 kvm, hvor de fleste av Kulturrådets 130 ansatte sitter i åpent landskap. Det er laget en egen møteromsavdeling med 13 møterom til både interne og eksterne møter, for råd, fagutvalg og komiteer.
Kulturministeren klippet snoren
Til åpningen var det invitert samarbeidspartnere, ansatte og andre kulturarbeidere. Kulturminister Hadia Tajik stod for åpningen og ønsket Kulturrådet lykke til med modernisering av virksomheten og innføringen av elektronisk saks- og søknadsbehandling. Statsråden fremhevet den høye takhøyden i de nye klokalene, som hun mente var en forutsetning for de diskusjoner som naturlig kommer rundt Kulturrådets arbeid og beslutninger.
- Med flere oppgaver og flere penger å fordele har Kulturrådet mer kraft og styrke og større innvirkning på diskusjonen av kunstnerisk kvalitet, det vil naturlig også skape mer diskusjon rundt hva Rådet driver med også, og det skal det, sa Tajik i sin åpningstale.
Hun understreket at det ikke finnes to streker under svaret i vurderingen av kunst- og kulturprosjekter, og ingen uttømmende definisjoner for hva som er god kvalitet.
- Og det er forvaltningen av det kunstneriske skjønnet er Kulturrådets viktigste rolle, sa statsråden før hun klippet snoren og innviet den nye lokalene.
Hadia Tajik klipper snoren til de nye lokalene.
Samarbeidspartnere og gaver
Anne Aasheim hentet frem den gamle radioreporteren i seg, og intervjuet byggherrene Christian Thommessen og Robert Hallingfoss og interiørarkitekt Heidi Krohn Olsen foran publikum. De tre fremhevet den raske prosessen fra avtaleinngåelse til innflytting på syv måneder og roste Kulturrådet for samarbeidet.
Opp på scenen inviterte hun også samarbeidspartnerne i de tre institusjonene Riksantikvaren, Nasjonalbiblioteket og Riksantikvaren, Jørn Holme, Vigdis Moe Skarstein og Ivar Fonnes. De tre gratulerte med nye lokaler, selv om Riksantikvar Holme tilkjennega en viss påtatt irritasjon over at Kulturrådet flyttet fra kvadraturen uten å gi beskjed til ham. Hans store plan var nemlig å overta regjeringskvartalet, og å forære Kulturrådet høyblokka.
I tillegg var det flere av gjestene som hadde med seg gaver. Den største av dem kom fra Svein Bjørkås og KORO. Kulturrådet søkte nemlig om midler til utsmykking av de nye lokalene og Bjørkås kom med bud om at søknaden har fått positivt svar. Han innrømmet at han syns det var stas å motta støtte om søknad til kunst fra Kulturrådet, og ikke minst å gi en passelig stor tildeling. Han lovet at kunsten vil komme på plass innen 50-års jubileet i 2015.
Og selv om lokalene er nyoppussede sitter det mye historie i veggen i bygget som en gang rommet Graah spinneri og veveri. Her arbeidet flere hundre fabrikkarbeidere på begynnelsen av 1900-tallet. Prosjektleder ved det nye Arbeidermuseet i Oslo, Gro Røde var invitert til å kåsere om byggets historie og fortid.
Festen ble avsluttet med moderne kunst i Kulturrådets ånd. Nils Bech og et strykeensemble bestående av Kari Rønnekleiv, Bendik Foss og Kaia Aiadne Thoresen fremførte sanger av Bech med arrangementer av Ole Henrik Moe jr. for gjestene i Kulturrådets resepsjonsområde.
Se flere bilder fra åpningsfesten på Kulturrådets facebookside.