Fremtidsutsikter
Etterslepet av koronapandemien skaper fortsatt stor økonomisk usikkerhet i kunstfeltet. I gjenoppbyggingsfasen er det avgjørende å stimulere produksjon av ny kunst for å sikre en bærekraftig bransje der det er mulig å utvikle robuste kunstnerskap i det frie feltet. Det er fortsatt nødvendig med en større ramme i fondet for å kunne imøtekomme dagens reelle behov.
Formidlingen av prosjekter ut til publikum og markeder er fortsatt helt utslagsgivende for suksess for all norsk kunstproduksjon. Tilskuddsordninger til å utforske nye veier og plattformer for markedsføring av produksjoner og synliggjøring av kunstnerskap er derfor spesielt viktige nå i gjenoppbyggingen. Ordningene i Fond for lyd og bilde kan bidra til at kunstverk får lengre levetid og nå ut til et større publikum både nasjonalt og internasjonalt.
Digitaliseringen og overgangen til strømmeøkonomi har skapt en utfordrende og fragmentert økonomi for mange rettighetshavere og fører til store endringer i kunstnerøkonomien. Styret avventer prosessen med AMT-direktivet og støtter hovedlinjene i regjeringens forslag om krav til europeisk programandel i audiovisuelle bestillingstjenester som et bidrag i sikring av norsk audiovisuelt innhold og medfinansiering av norske AV-verk.
Dialog og erfaringsutveksling med bransjeaktører og kunstfeltet for å sikre relevante og aktuelle tilskuddsordninger vil være særdeles viktig i årene som kommer. Mange aktører har signalisert om nødvendigheten av å heve den uhensiktsmessig lave revisjonsgrensen i FLB-forskriften for å begrense administrative utgifter i kunstproduksjon.
Fjerning av bo- og virkekravet fra forskriften til Fond for lyd og bilde for å innfri krav for kollektiv kompensasjonsordning i EØS-avtalen, vil få konsekvenser for forvaltning av fondet og for rettighetshavere i Norge og land i EØS/EU.
Klimautfordringene vil kreve endringer i produksjon, formidling og distribusjon av kunst. Dersom søkerne skal få anledning til å prøve ut nye og mer bærekraftige modeller må det forventes økte produksjonskostnader. Dette er noe fondet ikke kan imøtegå innenfor dagens budsjettramme.
Styret ønsker mer kunnskap om underrepresenterte grupper og de barrierer som kan hindre rettighetshavere fra å søke og få tilskudd fra fondet. For å sikre god prosess i mangfoldsarbeidet vil styret tilrettelegge for diskusjoner om ulike kvalitetsforståelser. Det er utvalgene som forvalter kvalitetskriteriene og derfor viktig med en representasjon i utvalg som gjenspeiler et bredere mangfold i kunstfeltet. Dette arbeidet følges kontinuerlig opp av styret og sekretariatet.