Vedtaksliste for søknader til 2. desember 2022
Tilbake til 2023 (Alle)Om søknadsrunden
127 konsertarrangører er bevilget et samlet tilskudd på 13 566 000 kr.
Tendenser og trekk i søknadsmaterialet
Antall søknader ser så langt ut til å stabilisere seg på et høyere nivå enn før pandemien. Mange søkere påpeker økte kostnader og endret publikumsmønster, som er en faktor som nok sannsynligvis gjør det fremtidige støttebehovet uforutsigbart i arrangørfeltet. Det er også tydelig at flere søkere har funnet frem til ordningen etter at de har fått kompensasjons- og/eller stimuleringsmidler i 2021 og 2022. Det er 54 nye søkere til ordningen denne runden, og hvorav fem av disse er festivaler. Det økte antallet nye søkere er en videreføring av tendens som har vært gjeldende en stund. Årsaken til dette er nok både den oppmerksomheten ordningen har fått i forvaltningen av kompensasjons- stimuleringsmidler, men forhåpentligvis det økte fokuset på rekrutteringen til ordningen.
Dette er den andre søknadsrunden hvor søkerne har blitt bedt om å redegjøre for arbeid med forhold som mangfold, redusert miljøbelastning, bedret kjønnsbalanse og barn og unge som publikum. De vanligste miljøtiltakene er fortsatt oppfordring til å reise kollektivt, redusert bruk av engangsplast og papir, kortreist mat osv. Det er derimot få som synliggjør slike miljøtiltak i budsjetteringen. Det er også noen søkere som i større grad redegjør for kjønnsbalanse, og noen uttrykker det som en klar målsetting å forbedre denne.
55 søkere har programinnhold rettet mot barn og unge. 36 av disse har fått tilskudd, hvorav tre er nye søkere til ordningen. Det har vært få søkere som har programmert samisk musikk på denne runden, men det er positivt med to samiske arrangører som ikke har søkt arrangørordningen tidligere, samt en kvensk arrangør. Alle disse fikk tilslag.
Ellers er det mange av de samme tendensene som har vært påpekt i tidligere søknadsrunder, blant annet at flere søkere søker for kortere perioder av gangen, programskissene har færre konkrete navn og at det synes som det er en hovedvekt av norske utøvere i programskissene.
Utvalgets vurderinger og prioriteringer
Det er vektlagt bevisst tenkning i programmeringen, omfang, geografisk spredning, historikk og gjennomføringsevne, realistisk budsjettering av utgifter og finansieringsplan. Man har også vurdert at redusert konsertomfang ikke nødvendigvis trekker ned i vurderingen, eller får konsekvenser for størrelsen på tildelinger. Det er også en rekke tilskuddsmottakere som har fått nedjustert tilskuddsnivået til mer sammenlignbart med nivået før pandemien.
Det ble i 2022 gitt langt flere tilsagn for 2023 sammenlignet med tidligere år. Det er derfor mindre midler igjen til fordeling utover året 2023 enn hva som tidligere har vært normalt. Utvalget har derfor måttet gjøre relativt strenge prioriteringer på denne runden, og slik vil det sannsynligvis måtte bli også på de to neste rundene i 2023.
Ni nye søkere ble prioritert i denne runden. Disse representerer i hovedsak en berikelse av det musikalske eller kulturelle mangfoldet på ordningen. Likevel mener utvalget at det fortsatt er miljøer, sjangre og publikumsgrupper som er for dårlig representert på ordningen, og et flertall av de nye søkerne ble ikke prioritert. I de aller fleste tilfellene representerte de ikke den rekrutteringen utvalget ønsket og mange av søknadene var for svake for prioritering.
Utvalget har lagt vekt på lokal betydning og geografisk fordeling av arrangørmidlene, i noe grad på bekostning av områder med allerede høy konsertfrekvens av enkelte sjangere. Det økte kostnadsnivået gir også forskjellige utfordringer forskjellige steder i landet, eksempelvis med høye flypriser i nord, noe som har blitt vektlagt i prioriteringen.
35 festivaler hadde søkt til denne runden og konkurrerte om gjenstående midler fra festivalavsetningen. Grunnet et høyt antall festivalsøknader til festivalfristen for 2023, gjenstod kun 0,6% av avsetningen til fordeling på festivaler som søker arrangørordningen. Disse midlene ble fordelt i sin helhet på ni av festivalene som søkte. Den sterke konkurransen og det gjennomgående høye festivalsøknadsantallet medfører at det etter inneværende runde ikke er festivalmidler igjen til fordeling på festivaler som søker til ordningen gjennom resten av året. Det ble bevilget 1 119 000 kr til 9 festivaler.
Tall fra søknadsrunden:
Antall søknader behandlet: 216
Søknadssum: 48 054 000
Antall tildelinger: 127
Tildelingssum: 13 566 000 (inkludert midler fra festivalavsetningen)
Søknader som kommer inn til Arrangørstøtte musikk blir behandlet i Musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte.
Prosess
Søknadsfrist: 02.12.2022 kl. 13:00
Vedtak i fagutvalg: 13.-14.03.2023
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.12.2022 kl. 13:00
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|