Vedtaksliste for søknader til 2. juni 2023
Tilbake til 2023 (Alle)Om søknadsrunden
Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på tiltak som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og i søknadsrundene er ofte både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner, fylkeskommuner og dokumentarfilmskapere representert. Prosjektene viser også i denne tredje søknadsrunden i 2023 en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til prosjekter for tilgjengeliggjøring og formidling/produksjon i form av for eksempel fysiske og digitale utstillinger og podkaster.
Til denne runden kom det inn i alt 54 søknader på ordningen, som er et relativt høyt antall til tredje runde i et budsjettår. I vurderingen er det lagt overordnet vekt på prosjektenes historie- og kulturvernfaglige forankring og kvalitet. Tiltakenes relevans i forhold til rådets strategi og gjeldende fagområdeplan er vurdert særskilt. Igjen var det en relativt stor andel av prosjektene som ble vurdert å være støtteverdige, og behandlingen i utvalget munnet ut i vedtak om tilskudd til 16 av prosjektene.
Tildelingsprosenten (jf søknadstall) i runde 3-2023 er på 30 %, som er noe lavere enn i foregående søknadsrunder. En merker seg at det hittil i år er mottatt hele 184 søknader på ordningen hittil i år. Dette er ny rekord for de tre første søknadsrundene (av fire) etter 2014. Det samme er en total søknadssum etter tre runder på hele 67,3 mill kr. Tiltakene som har fått tilskudd er følgelig blitt prioritert i en situasjon der budsjettrammen til kulturverntiltak gir strenge prioriteringer som medfører at også gode prosjekter får avslag. Samtidig er det oppløftende å se at responsen på rådets og utvalgets hovedsatsingsområder er svært god.
Ordningen er åpent innrettet idet den henvender seg til en stor og sammensatt målgruppe. Søknadsporteføljen er også sammensatt hva angår tiltakenes størrelse, rigging og tematikk, og det kommer inn søknader fra ulike aktører over hele landet. Den geografiske fordelingen er svært god, og kommer til syne også i inneværende runde. Alle fylker er ikke nødvendigvis representert i vedtakslistene fra hvert møte, men over tid bidrar ordningens formål og innretning til aktivitet i hele Norge.
Kort omtale av to av prosjektene som fikk tilskudd:
Arran Lulesamisk senter i Tysfjord, Nordland har fått en bevilgning på kr 30 000 til prosjektet «Podkast om samiske kvinner i Nordland». Tiltaket har sin bakgrunn i at det hittil har vært liten oppmerksomhet på samiske kvinners historie og hverdagsliv i Norge. Konkret går prosjektet ut på å produsere en podkast der åtte samiske kvinner i Nordland får komme til orde gjennom åtte episoder. Podkasten vil bidra til å synliggjøre mangfoldet i Sápmi både m.h.t. kjønn og geografi, og museet vil oppnå en utvidelse av sine formidlingsarenaer.
Valdresmusea har fått en bevilgning på kr 100 000 til prosjektet «Smijern i middelalderen – gammelt håndverk, ny kunnskap». Prosjektet er et samarbeid mellom museet, smeder, metallurger, arkeologer og kunsthistorikere, og innebærer studier av middelalderens smiteknikker og utforming. Det er et mål med prosjektet at kunnskapen om både stilhistorie, håndverk og teknikker formidles og videreføres til nye generasjoner av smeder.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 54
Søknadssum: 32 790 840
Antall tildelinger: 16
Tildelingssum: 2 610 000
Prosess:
- Søknadsfrist: 02.06.2023 kl. 13:00
- Vedtak i fagutvalg: 24.08.2023
- Vedtak i rådet: 21.09.2023
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.6.2023 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt
-
Vedtak i rådet: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|