Vedtaksliste for søknader til 5. september 2023
Tilbake til 2023 (Alle)Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på tiltak som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og i søknadsrundene er ofte både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner, fylkeskommuner og dokumentarfilmskapere representert. Prosjektene viser også i denne fjerde og siste søknadsrunden i 2023 en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til prosjekter for tilgjengeliggjøring og formidling/produksjon i form av for eksempel dokumentarfilm og fysiske og digitale utstillinger.
Til denne runden kom det inn i alt 32 søknader på ordningen. I vurderingen er det lagt overordnet vekt på prosjektenes historie- og kulturvernfaglige forankring og kvalitet. Tiltakenes relevans i forhold til rådets strategi og gjeldende fagområdeplan er vurdert særskilt. Behandlingen munnet ut i vedtak om tilskudd til ni av prosjektene. Dette gir tildelingsprosenter i runde 4-23 på hhv 28 % (søknadstall) og 23 % (søknadssum). Dette er en litt lavere prosentdel av søknadstallet sammenlignet med foregående runder i 2023, noe som dels kommer av at flere av de ni prosjektene som ble prioritert hadde relativt stor søknadssum.
En merker seg at totalt 216 søknader i 2023 (165 i 2022) er ny rekord på denne ordningen. Det samme er en total søknadssum på hele 73,8 mill kr. Tiltakene som har fått tilskudd er følgelig blitt prioritert i en situasjon der budsjettrammen til kulturverntiltak gir strenge prioriteringer som medfører at også gode prosjekter får avslag. Samtidig er det oppløftende å se at responsen på rådets og utvalgets hovedsatsingsområder er svært god.
Ordningen er åpent innrettet idet den henvender seg til en stor og sammensatt målgruppe. Søknadsporteføljen er også sammensatt hva angår tiltakenes størrelse, rigging og tematikk, og det kommer inn søknader fra ulike aktører over hele landet. Den geografiske fordelingen er svært god, og kommer til syne også i inneværende runde. Alle fylker er ikke nødvendigvis representert i vedtakslistene fra hvert møte, men over tid bidrar ordningens formål og innretning til aktivitet i hele Norge.
Kort omtale av to av prosjektene som fikk tilskudd:
Siivet AS i Lakselv, Finnmark har fått en bevilgning på kr 300 000 til dokumentarserien «Unge kvenske stemmer». De kaller det «den nye kvenske våren», unge mennesker som i dag søker tilbake til sine kvenske forfedres kultur og språk. I seks korte dokumentarfilmer skal Siivet la noen av disse ungdommene være med på å skildre livet som ung kven i dag. Hvorfor er det så viktig å finne sin bakgrunn? Hva gjør det med de som mennesker? Hvordan skal de bruke dette videre i livet? Og hva vil det si å være kven? Serien skal synliggjøre kvenene for unge og eldre i hele landet og stimulere unge med kvenske aner til å ta tak i sin bakgrunn. Prosjektet er en videreføring av "Kvenske historier", hvor det ved årsskiftet vil være laget i alt 19 korte filmer med kvener, fra kvenske miljøer og på kvensk.
Juan Carlos Vargas Brito har fått en bevilgning på kr 70 000 til prosjektet «Hele verden i boks – om etikettenes fantastiske ikonografi». Siden 1841 har Norge eksportert hermetikk til mer enn 140 ulike land på alle kontinenter, inkludert Antarktis. I løpet av industriens historie ble det produsert hele 30 000 ulike etiketter, såkalte iddiser, hvor man tok i bruk spennende kunstneriske og litografiske elementer, ofte inspirert av, og tilpasset, kulturelle særtrekk ved de aktuelle markedene. I dette prosjektet fokuserer billed-/performancekunstneren Juan Carlos Vargas Brito på iddisenes grafiske og visuelle uttrykk, som blir gjenstand for kreativ bearbeiding ved bruk av digitale verktøy og animasjon. Prosjektet med tilhørende formidling er særlig innrettet mot skoleklasser på Karmøy, som var en del av kjerneområdet for denne industrien.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 32
Søknadssum: 6 443 406
Antall tildelinger: 9
Tildelingssum: 1 510 000
Prosess:
- Søknadsfrist: 05.09.2023 kl. 13:00
- Vedtak i fagutvalg: 17.11.2023
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.9.2023 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: Dato ikke satt
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|