Vedtaksliste for søknader til 5. mars 2024
Tilbake til 2024 (Alle)Om søknadsrunden
Formålet med ordningen er å stimulere til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag. Det legges særlig vekt på tiltak som inkluderer flere stemmer, styrker mangfoldet og øker bredden i kulturvernet.
Målgruppen for de frie prosjektmidlene spenner bredt, og i søknadsrundene er ofte både frivillige lag og organisasjoner, privatpersoner, ulike stiftelser, museer, arkiv, kommuner, fylkeskommuner og dokumentarfilmskapere representert. Prosjektene viser også i denne andre søknadsrunden i 2024 en betydelig variasjon i spennet mellom bevaring og fysisk sikring av kulturarv, via dokumentasjon og innsamling, til prosjekter for tilgjengeliggjøring og formidling/produksjon i form av for eksempel dokumentarfilm, podcast og fysiske og digitale utstillinger.
Til denne runden kom det inn i alt 56 søknader. I vurderingen er det lagt overordnet vekt på prosjektenes historie- og kulturvernfaglige forankring og kvalitet. Tiltakenes relevans i forhold til rådets strategi og gjeldende fagområdeplan er vurdert særskilt. Behandlingen munnet ut i vedtak om tilskudd til 21 av prosjektene. Dette gir tildelingsprosenter i runde 2-24 på hhv 38 % (søknadstall) og 27 % (søknadssum).
Prosjektene som har fått tilskudd er blitt prioritert i en situasjon med en stadig økning i søknadstallet og en stram budsjettramme til kulturverntiltak. Dette gir strenge prioriteringer som medfører at også mange gode prosjekter får avslag. Samtidig er det oppløftende å se at responsen på rådets og utvalgets hovedsatsingsområder fortsatt er svært god.
Ordningen er åpent innrettet idet den henvender seg til en stor og sammensatt målgruppe. Søknadsporteføljen er også sammensatt hva angår tiltakenes størrelse, rigging og tematikk, og det kommer inn søknader fra ulike aktører over hele landet. Den geografiske fordelingen er svært god, og kommer til syne også i inneværende runde. Alle fylker er ikke nødvendigvis representert i vedtakslistene fra hvert møte, men over tid bidrar ordningens formål og innretning til aktivitet i hele Norge.
Kort omtale av tre av prosjektene som har fått tilskudd:
Sunnaas sykehus har fått tilskudd til å etablere et digitalt sykehusmuseum, hvor målet er å inspirere og motivere også fremtidige brukere av sykehuset. Fortellinger om sykehusets rehabiliteringshistorie i form av faglige, personlige innlegg, fotografier og film/video vil gi et levende bilde av utviklingen. Aktuelle temaer er etableringen av handicapidrett, behandlingen av pasienter med ryggmargskade, betydningen av nevropsykologi i rehabilitering av ervervet hjerneskade og slag. Også endringene over tid i pasientrollen fra passiv til deltagende og aktiv vil bli løftet fram. Alt dette blir krydret med historier fra hverdagsliv i sykehuset, badeturer med rullestol, sitski i slalombakken, pølsebål i lavvoen og, ikke minst, morsomme historier ansatte imellom.
Vesterålen og omegn Sameforening har mottatt tilskudd til prosjektet «Gakti. Sjøsamisk kofte for Vesterålen og omegn», der samer i Vesterålen skal utarbeide en egen kofte for regionen. Koften vil bli laget på grunnlag av historiske, kulturelle, næringsmessige og naturgitte forutsetninger i regionen. Allerede på 1600-tallet måtte samer i denne regionen kle seg i "bumannsdrakt" på grunn av forordninger gitt av embetsverket. Foreningen legger vekt på at samer ble frarøvet sin rett til å kle seg i den klare identitetsmarkøren som en kofte/gakti er: «Nå er det vår tur å ta tilbake denne delen av identiteten og gå i en drakt som synliggjør den sjøsamiske historiske og kulturell identiteten til samene i regionen.»
Videre fikk Hill-Aina Steffenach tilskudd til prosjektet «Den folkemusikalske arven etter de reisende». Hun legger vekt på at vi ofte tenker på det flerkulturelle Norge som noe relativt nytt, og at rasisme og fordommer er noe som oppstod i forbindelse med immigrasjonen fra 1900-tallet. Norge har imidlertid vært flerkulturelt i mange hundre år, og storsamfunnet har drevet en til tider nådeløs jakt på folkegrupper som valgte å leve på en annen måte enn majoriteten. Romani er en av minoritetene som ble forfulgt og tvunget til å gi opp sin kultur og levemåte, men som heldigvis bevarte sin sterke og unike kultur. I prosjektet produseres en konsertforestilling som tar opp noe av materialet fra kjente spellemenn og sangere i Trøndelag som er av reisende slekt. Det skal også lages en utstilling om de reisende i det offentlige rom.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 56
Søknadssum: 13 567 841
Antall tildelinger: 21
Tildelingssum: 3 725 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 5.3.2024 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 15.5.2024
-
Vedtak i rådsmøte: 12. - 13.6.2024
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|