Nye impulser ved norske kunst- og kulturarenaer
Slik bruker søkerne Kulturrådets gjesteoppholdsstøtte for arenaer.
Kulturrådets gjesteoppholdsstøtte for arenaer skal gi kunst- og kulturarenaer i Norge mulighet til å invitere kuratorer, programskapere, frittstående arrangører eller kunstnere til samarbeid om programutvikling og kunstproduksjon. Formålet er å styrke arenaenes muligheter for utvikling av innhold og kompetanse på programmeringsarbeid og programutvikling.
Gjesteoppholdsstøtten ble etablert som en forsøksordning i 2014, og ble en fast tilskuddsordning i 2019. Ordningen har bidratt til at en rekke arenaer har styrket sine faglige program, engasjert nye publikumsgrupper, dannet internasjonale og nasjonale nettverk, utforsket og utviklet formidlingskonsepter, og mye mer.
På denne siden kan du lese mer om noen av gjesteoppholdsprosjektene som har blitt støttet av Kulturrådet.
Utenforskap og representasjon i kunsthåndverksfeltet
Arena: Norwegian Crafts
Gjest: Kurator Zoe Black
Norwegian Crafts har mottatt tilskudd til å invitere kurator Zoe Black (Aotearoa/New Zealand) til gjesteopphold i 2020 og 2021. Black har i samarbeid med galleriet Objectspace i Auckland utviklet kuraterings- og formidlingsprosjekt The Maukuuku Project. Prosjektet undersøker ulike modeller for samarbeid og strategier for kuratering, produksjon og formidling av kunsthåndverk, design og arkitektur av underrepresenterte grupper fra Oceania/Moana, med spesielt fokus på Maori.
Gjennom til sammen tre oppholdsperioder i Norge, i både Oslo, Tromsø og andre steder i Sápmi, skal Black bl.a. ha en rekke internseminar med staben i Norwegian Crafts, i tillegg til at hun skal møte og dele sine erfaringer fra The Maukuukuu Project med lokale aktører – institusjoner, kunstnere, kuratorer og museer. Prosjektet er en del av Norwegian Craft sitt arbeid med strategi, teoriutvikling, utstillingsformater og kuraterings- og programmeringspraksiser knyttet til urfolkskunst. De har tidligere mottatt støtte fra Kulturrådet til to andre gjesteopphold som også inngår i denne satsingen, for Namita Gupta Wiggers i 2017 og Joar Nango i 2019.
Etablering av utendørsarena for lydkunst
Arena: 1110 – arena for lydkunst på Klosterøya i Skien
Gjest: Kurator og forfatter Lars Mørch Finborud
1110 vil bli en permanent utendørsarena for avantgardistisk og eksperimentell elektronisk lyd og musikk på Klosterøya i Skien. Initiativtakerne har engasjert Lars Mørch Finborud som gjestekurator for arenaen i etableringsfasen. I perioden 2020–2022 vil han utvikle et program fordelt på åtte innholdsperioder, med verk av kjente og ukjente norske og internasjonale lydkunstnere og komponister. 1110 – arena for lydkunst er et samarbeid mellom Spriten kunsthall, musikklinjen ved Skien vgs, kunstner Eirin Støen, Rintala/Eggertson arkitekter, NOTAM og eiendomsutvikler og grunneier Steinar Moe.
Les mer her:
Hjemmeside for 1110 – arena for lydkunst
Jazzmusikk og formidling i klosterruiner
Arena: Fortidsminneforeningen Den trønderske avdeling
Gjest: Jazzmusiker og -komponist Maren Mørreaunet Selvaag
Da Fortidsminneforeningen i Trøndelag fylte 175 år i 2019, inviterte de jazzmusiker og -komponist Maren Mørreaunet Selvaag til et gjesteopphold i klosterruinene på Munkeby og Tautra for å utvikle et nytt formidlingskonsept. I en toukers periode bodde Selvaag i Mariaklosteret, på Klostergården på Tautra og på Munkeby herberge. Der tok hun del i klosterlivets rutiner, fikk kjennskap til eiendommene, hentet inspirasjon og komponerte ny musikk. I etterkant holdt hun også flere konserter i klosterruinene. Prosjektet er ledd i et større arbeid med å profesjonalisere og utvikle formidlingen ved og bruken av Fortidsminneforeningens eiendommer.
Les mer her:
«Middelalderhistorien fortelles gjennom nykomponert jazzmusikk»
Kunstneriske strategier for medborgerskap
Arena: Kunsthall Stavanger
Gjester: En rekke kunstnere og designere tilknyttet prosjektet Mobilizing Citizenship
I Kunsthall Stavangers prosjekt Mobilizing Citizenship samarbeider ungdommer i alderen 12–16 år med internasjonale kunstnere og designere, som innholdsskapere i kunsthallens program. Prosjektet tar sikte på at ungdommene skal lære seg å bruke kunstneriske strategier til å delta i det offentlige ordskiftet og til å ta eierskap til egne omgivelser, blant annet gjennom å gå i dybden på temaer som lokalitet, visuelle omgivelser og teknologi. Mobilizing Citizenship har et overordnet mål om å innhente kunnskap og utvikle kompetanse om hvordan man skaper gode møter mellom ungdom og kunst. Prosjektet er femårig og avsluttes med et symposium i 2022. Kulturrådet har bevilget gjesteoppholdsstøtte til en rekke internasjonale og norske gjestekunstnere og fagpersoner tilknyttet prosjektet i 2018–2020.
Les mer her:
«Ungdom skal lære kunstneriske strategier»
«Kunsthall Stavanger vil fremme morgendagens stemmer»
Ny kunst i gamle bygg
Arena: Kongsvinger kunstforening
Gjest: Kurator Helga-Marie Nordby
I 2018–2021 gjester kurator Helga-Marie Nordby Kongsvinger kunstforening. Sentralt for gjesteoppholdet er utforskning av nye steder for formidling av samtidskunst. I 2019 åpnet samtidskunstutstilling Festningen i det gamle våpenarsenalet på Kongsvinger festning. Utstillingen er den første i en trilogi, og vil følges av utstillingene Elven og Skogen. Nordby bidrar også inn i kunstforeningens utvikling av kunstfaglig strategi og rammeverk.
Les mer her:
«Stiller ut ny kunst i gamle bygg»
Utvikling av helårig litteraturprogram
Arena: Sentralbadet litteraturhus i Odda
Gjest: Litteraturviter og -formidler Elise Winterthun
For å styrke sin kunstneriske profil, profesjonalisere sin faglige kompetanse, løfte og igangsette litterær aktivitet på helårsbasis, engasjerte Sentralbadet litteraturhus i Odda litteraturviter Elise Winterthun som programskaper for 2018 og 2019. I perioden utviklet Winterthun formidlingsstrategier, programmerte og la til rette for egenprodusert helårsaktivitet med litteratur- og debattarrangementer ved litteraturhuset. Hun sto også for etablering, planlegging og gjennomføring av en rekke nye programserier og enkeltarrangementer.