Sikring
Tilfredsstillende sikringsforhold er et nødvendig fundament for bevaring og formidling av museenes samlinger.
Les og last ned Veiledning for risiko- og sårbarhetsanalyse i norske museer.
Se utlysningen for programmet (PDF)
De fleste museene rapporterer om sikringsplaner. Imidlertid erfarer Kulturrådet at kvaliteten varierer betydelig. Kulturrådet ønsker gjennom dette programmet å stimulere til prosjekter som styrker museenes analyser og strategier, som grunnlag for god gjennomføring av sikringstiltak. Målet er å øke kompetansen om og bevisstheten rundt kunnskapsbasert sikringsarbeid, for å forebygge og redusere omfanget av ødeleggelser i forbindelse tyveri, ran, brann, hærverk og naturkatastrofer. Kulturrådet inviterer derfor til prosjekter som arbeider systematisk med risiko- og sårbarhetsanalyser for å utarbeide og oppdatere sikringsplaner.
For å utarbeide strategier og handlingsplaner er det viktig å kjenne eget trusselbilde. Museene varierer i størrelse, plassering, utforming og organisering. Trusselbildet varierer og endrer seg over tid. En risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS) er i hovedsak en kvalitativ risikovurdering, som bygger på faglig skjønn og erfaring. Det har vist seg å være et effektivt verktøy for å identifisere og prioritere risikoområder og definere forbedringsområder, som grunnlag for å planlegge sikringstiltak.
Programmet ønsker å samle prosjekter som bidrar til å heve kompetansen om museenes trusselbilde gjennom gjennomføring av ROS-analyser og utarbeiding av sikringsplaner, og programmet skal fungere som en faglig møteplass. Kulturrådet inviterer til prosjekter som prøver ut og implementerer Veiledning for ROS-analyse i norske museer eller andre relevante standarder for risikovurderinger (Norsk standard - NS5814:2008, NS3901:2012). Gjennom aktive prosesser og felles samlinger skal deltakerne i samarbeid med Kulturrådet bidra til å heve kompetansen om og bevisstheten rundt museenes arbeid med sikring.