Statistisk sentralbyrå: Skaffer nasjonale tall på mangfold blant brukere og skapere i kultursektoren
Statistisk sentralbyrå innhenter nasjonal statistikk om de som skaper og bruker kunst- og kultur i Norge. Nå jobber de med å analysere demografien til de som jobber i kulturelle næringer.
Statistisk sentralbyrå (SSB) er den sentrale myndigheten for utvikling, utarbeiding og formidling av offisiell statistikk i Norge. Blant byråets årlige publikasjoner, finner vi Kulturstatistikk. Publikasjonen er et oppdrag fra Kultur- og likestillingsdepartementet.
– Det er mer enn 30 eksterne dataleverandører til denne statistikken, i tillegg til egne SSB-tall om for eksempel sysselsetting. Publikasjonen har vært utgitt siden 1970-tallet, noe som betyr at det er mange lange tidsserier. Samtidig gjør vi selvsagt revideringer i takt med at samfunnet endrer seg, for eksempel har vi fjernet raden for CD-rom og disketter i en tabell om pliktavlevering av materiale til Nasjonalbiblioteket, i og med at denne formen for lagringsmedier ikke er relevant lenger, forteller koordinator for Kulturstatistikk i SSB Line Gjermshusengen.
Ser på arbeidstakere innen kulturelle næringer
Kulturstatistikk er relevant i et mangfoldsperspektiv, for eksempel ved at den tallfester arbeidstakere etter innvandringsbakgrunn og kjønn innenfor kulturell og kreativ næring, og museer som er tilrettelagt for personer med nedsatt funksjonsevne. Innenfor kulturelle og kreative næringer i 2020, var andelen innvandrere størst innen drift av museum og drift av lokale knytta til kunstnerisk virksomhet, med henholdsvis 13 og 14 prosent. Næringen med lavest andel innvandrere var radio og fjernsynskringkasting, med 6 prosent. Når det gjelder tall for museene i 2020, rapporterte 93 prosent at de har en eller flere arenaer som er lagt til rette for personer med nedsatt funksjonsevne.
Men det er åpenbare utfordringen knyttet til innsamling av tall om mangfold i kultursektoren, mener Gjermshusengen.
– Statistikkloven setter krav til konfidensialitet, og det er ikke veldig mange som jobber i kultursektoren i Norge. Om vi går ned på de finmaskede næringsinndelingene, så blir det fort for lave tall og problematisk av hensyn til personvern. Det skaper en del utfordringer når man jobber med mindre utvalg og populasjon, og det fort blir såpass aggregert at det blir redusert informasjonsverdi.
Utfordringer til tross, SSB vil gjerne jobbe mer med å analysere kulturskapere og kulturbrukere.
– Kulturstatistikk er en deskriptiv publikasjon. Vi ønsker å gjøre mer analyse, og vi er i en fase hvor vi undersøker hva som kan være aktuelt å dykke dypere inn i. Generelt trengs mer kunnskap om de som jobber i kulturelle og kreative næringer, og her er også mangfoldsperspektivet relevant, sier Gjermshusengen.
Flere befolkningsgrupper inkludert i Norsk kulturbarometer
SSB står også bak publikasjonen Norsk kulturbarometer, som framover skal oppdateres annethvert år. Den bygger på kulturbruksundersøkelsen, hvor et representativt utvalg av befolkningen blir spurt om deres kulturvaner og bruk av ulike kulturtilbud. Årets publikasjon, som kommer 24. mai, har vært gjenstand for en større omlegging, hvor flere befolkningsgrupper er inkludert.
– For eksempel er den øvre aldersgrensen på 79 år fjernet, og alle over 9 år er representert. I undersøkelsen spør vi også om hvorvidt sykdom eller nedsatt funksjonsevne fører til begrensninger i hverdagsaktiviteter. I tillegg er foreldres utdanningsnivå inkludert, og digital kulturbruk er tatt inn som en følge av større kulturkonsum på internett under koronapandemien.
– Nytt i år er at det også skal publiseres en egen rapport om innvandreres kulturbruk, som kommer i juni. I 2023 vil også Norsk Mediebarometer, som publiseres hvert år, utvides med en egen rapport om innvandreres mediebruk, avslutter Gjermshusengen.
Fakta om Statistisk sentralbyrå og arbeidet med data om kultur og mangfold
- Statistisk sentralbyrå (SSB) er en faglig uavhengig institusjon og den sentrale myndigheten for utvikling, utarbeiding og formidling av offisiell statistikk i Norge. SSB har også omfattende forsknings- og analysevirksomhet, og er gjennom EØS-avtalen en integrert del av det europeiske statistikksystemet.
- Statistikk, forskning og analyse fra SSB er samfunnets felles faktagrunnlag, og skal bidra til innsikt om samfunnsutviklingen, danne grunnlag for det offentlige ordskiftet og gi mulighet for informerte beslutninger.
- Innenfor kultur utgir SSB publikasjonene Kulturstatistikk og Norsk kulturbarometer, i tillegg til en rekke andre statistikker.
- Se Kulturstatistikk hos SSB
- Se Norsk kulturbarometer hos SSB