Okta: Kunst og friksjonsfylte fellesskap i Sápmi
Med utgangspunkt i analyser av kunstens rolle og funksjon på Festspillene i Nord-Norge i Harstad, festivalen Márkomeannu i Gállogieddi og Vintermarkedet i Jokkmokk søker prosjektet å arbeide frem ny kunnskap om hvordan kunst kan åpne opp for at samisk kulturkunnskap og kunstneriske uttrykk kan artikuleres og forhandles i felles offentligheter.
Medvirkende
Mathias Danbolt, Københavns universitet
Hanne Ellen Guttorm, Universitetet i Helsinki
Britt Kramvig, UiT – Norges arktiske universitet
I samråd med Christina Hætta, Samerådet
Prosjektbeskrivelse
Forskningsprosjektet Okta: Kunst og friksjonsfylte fellesskap i Sápmi undersøker hvordan kunst inngår i og virker på kulturfestivaler i Sápmi. Med utgangspunkt i analyser av kunstens rolle og funksjon på Festspillene i Nord-Norge i Harstad, festivalen Márkomeannu i Gállogieddi og Vintermarkedet i Jokkmokk søker prosjektet å arbeide frem ny kunnskap om hvordan kunst kan åpne opp for at samisk kulturkunnskap og kunstneriske uttrykk kan artikuleres og forhandles i felles offentligheter. Prosjektet retter søkelyset mot kulturfestivaler som arena for disse utvekslingene, ettersom disse både fungerer som viktige mulighetsrom for kunstnerisk utfoldelse og eksperimentering, og fordi dette er fora hvor samiske kulturelle offentligheter skapes, møtes og brytes med nordiske majoritetsoffentligheter.
Med bakgrunn i et urfolksmetodologisk fokus på kunnskap som kollektiv praksis vil en viktig ramme for både innsamling og formidling av viten i prosjektet finne sted i form av offentlige kunnskapsdialoger på de tre festivalene. Prosjektet søker således ikke bare å undersøke festivalene som møtested for dialog og diskusjon, men ønsker aktivt å bidra til å videreutvikle fora for utveksling og vitensdeling.