Skal styrke kunnskapen om det frie scenekunstfeltet
Illustrasjonsfoto fra oppsetningen "I Want To Be Traditional!" av og med Maritea Dæhlin. Foto: Hans Petter Eliassen
Telemarksforsking og teaterviter Ine Therese Berg har fått i oppdrag å fremskaffe ny kunnskap om fri scenekunst og formidling.
De senere årene har Kulturrådet igangsatt flere prosjekter for å styrke kunnskapen om det frie scenekunstfeltet. I april ble det lyst ut midler til et nytt prosjekt som skal kartlegge estetiske, økonomiske og strukturelle sider ved formidlingen av fri scenekunst. Oppdraget er nå gitt til Telemarksforsking, med en forskergruppe ledet av seniorforsker Ola K. Berge, i samarbeid med teaterviter Ine Therese Berg. Prosjektet skal etter planen være ferdig neste vår.
- I loven om Norsk kulturråd stadfestes det blant annet at Kulturrådet har som formål å gjøre samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk tilgjengelig for flest mulig, sier seksjonsleder for scenekunst Yrjan Svarva.
- På scenekunstområdet har vi jobbet systematisk med dette i mange år gjennom utvikling og forvaltning av våre tilskuddsordninger. Likevel erfarer vi at det hele tiden skjer endringer både når det gjelder infrastruktur for produksjon og formidling av fri scenekunst, men også endringer i scenekunstnernes kunstneriske praksis og strategier. Vi ser frem mot en utredning som redegjør for hvordan forholdene for formidling av fri scenekunst oppleves i feltet i dag, sier Svarva.
Bringer inn det estetiske perspektivet
Arbeidet som nå igangsettes, skal belyse og drøfte muligheter og utfordringer knyttet til visning av fri scenekunst, med særlig vekt på samspillet og relasjonene mellom kunstnere, visningsarenaer og støtteordninger. Som en del av prosjektet skal Ine Therese Berg følge et utvalg av enkeltproduksjoner fra planlegging til spilleklar produksjon og videre på vandring fra scene til scene. Målet er å beskrive hvordan prosjekter planlegges og formidles og hvilke vurderinger som gjøres underveis i et kunstnerisk prosjekt.
- Vi ønsker blant annet å undersøke om det er strukturer i virkemiddelapparatet som gjør at scenekunstnerne legger mer vekt på produksjon enn formidling, sier Ine Therese Berg. Hun har fulgt det norske scenekunstfeltet tett de siste årene og ser frem til å få mer kunnskap om temaet.
Hun er særlig interessert i å bringe inn det estetiske perspektivet og se på hvilke føringer de kunstneriske grepene har på mulighetene for formidling, og på hvordan de estetiske praksisene og formidlingsmulighetene påvirkes av de visningsarenaer og tilskuddsordninger som finnes.
- Det er interessant å se på hvordan aktørene selv tenker om hva som er lurt å søke støtte til eller ikke. Jeg er også interessert i om tendenser i tiden, som for eksempel stedsspesifikke forestillinger eller dokumentariske prosjekter knyttet til et geografisk område, kan legge begrensninger på mulige arenaer for formidling, sier Berg.
- Debatten om at produksjoner blir vist for få ganger har pågått i årevis. Nå ønsker vi å finne ut av hvilke strukturer som bidrar til å opprettholde dette, sier Berg.
Bred tilnærming
Prosjektet skal undersøke hvordan både scenekunstnere og arrangører opplever dagens situasjon. Andre problemstillinger som skal undersøkes er:
- Hva slags tiltak og tilskuddsordninger ligger til grunn for fri scenekunstprosjekter som blir vist på flere arenaer, nasjonalt og internasjonalt? Hvordan oppleves samspillet mellom de ulike tiltakene og tilskuddsordningene?
- Hvordan påvirker visningsmuligheter kunstneriske strategier og estetiske praksiser, samt kunstnernes arbeidsbetingelser? Hvordan endrer visningsmulighetene seg i henhold til endrede kunstpraksiser?
- Hva slags relasjoner til publikum muliggjøres av arenaer som i dag viser fri scenekunst og er disse tilfredsstillende sett fra henholdsvis kunstnernes og publikums perspektiv?
- Hvilke økonomiske, politiske, geografiske og estetiske forhold har betydning for ulike arenaers programmering av fri scenekunst?
Prosjektet skal også formulere et fremtidsscenario som skisserer utfordringer for nettverkene som den frie scenekunsten inngår i. Spørsmål her er: Hvilke virkninger kan potensielle kutt i kulturbudsjett både nasjonalt og internasjonalt, økte flypriser og mindre internasjonal reisevirksomhet som følge av koronaviruset og av miljøhensyn, ha for det frie scenekunstfeltet?
- Dette blir et nybrottsarbeid og jeg ser veldig frem til samarbeidet med Telemarksforskning, sier Ine Therese Berg.
Styrker kunnskapsgrunnlaget
- I stedet for å initiere en evaluering av en tilskuddsordning ønsket vi å rette blikket mot forholdene i feltet og få innsikt i samspillet mellom ulike virkemidler på den ene siden og samspillet mellom scenekunstnere og publikum på den andre. En undersøkelse av slike tematikker vil gi oss et godt kunnskapsgrunnlag for videre utviklingsarbeid med våre ordninger, sier Yrjan Svarva.
Et høyt faglig ambisjonsnivå og nyansert lesing av relevante problemstillinger bidro til at tilbudet fra Telemarksforsking og Ine Therese Berg skilte seg ut.
- Ved å tildele oppdraget til Telemarksforsking og Ine Therese Berg ser vi en anledning til å styrke den teoretiske og empiriske kunnskapen om fri scenekunst og samtidig fremskaffe kunnskap av relevans for tilskuddsforvaltningen, sier seniorrådgiver i Kulturrådet Melanie Fieldseth.