Om søknadsrunden
171 konsertarrangører er bevilget et samlet tilskudd på 37,8 mill.
Den siste tildelingsrunden i 2024 er da det behandles flest søknader og bevilges mest penger på ordningen arrangørstøtte musikk. 2024 har vært nok et rekordår når det gjelder antall søkere til ordningen, hvor mange nye søkere som har søkt og hvor mange som har fått tilsagn for 2025.
Om tildelingene og utvalgets vurderinger og prioriteringer
Det kan se ut som at det er færre som søker kun for et halvår av gangen, og at flere søker for hele kalenderår. Det er ingen konkret statistikk som bekrefter dette, men er likevel et inntrykk. Det er et åpent spørsmål om dette er et resultat av omleggingen til færre søknadsfrister. Det er satt ny rekord når det gjelder antall innkomne søknader i 2024, som er en del av en klar trend fra og med 2022:
Det antas at det vil komme inn færre søknader i 2025 grunnet redusert antall søknadsfrister. Den overordnede målsettingen er at ordningen mottar mest mulig relevante søknader. Det er likevel fortsatt viktig å understreke at flere søknader etter all sannsynlighet også er et uttrykk for større tilskuddsbehov i feltet generelt.
60 av søkerne denne runden er nye søkere til ordningen. Kvaliteten på disse søknadene er som regel ikke så høy, og flere synes også som ikke relevante for ordningen. 15 av disse søker kun for konserter i 2024. Tre av de nye søkerne er bevilget støtte.
Arrangørfeltet står overfor en rekke utfordringer som endrede publikumsvaner og et generelt økt kostnadsnivå. Opp mot to tredjedeler av søkerne oppgir 12 eller færre konserter i søknaden. Arrangører med moderat til liten arrangementsfrekvens utgjør derfor en stor del av søknadsbunken. Det har tidligere vært stilt spørsmål ved om antall planlagte konserter er synkende blant søkerne, men det er ikke utarbeidet statistikk som nødvendig bekrefter dette. Det kan se ut som at det er færre som søker kun for et halvår av gangen, og at flere søker for hele kalenderår. Det er ingen konkret statistikk som bekrefter dette, men er likevel et inntrykk. Det er et åpent spørsmål om dette er et resultat av omleggingen til færre søknadsfrister. Det er satt ny rekord når det gjelder antall innkomne søknader i 2024, som er en del av en klar trend fra og med 2022.
Det antas at det vil komme inn færre søknader i 2025 grunnet redusert antall søknadsfrister. Den overordnede målsettingen er at ordningen mottar mest mulig relevante søknader. Det er likevel fortsatt viktig å understreke at flere søknader etter all sannsynlighet også er et uttrykk for større tilskuddsbehov i feltet generelt.
Arrangørfeltet står overfor en rekke utfordringer som endrede publikumsvaner og et generelt økt kostnadsnivå. Opp mot to tredjedeler av søkerne oppgir 12 eller færre konserter i søknaden. Arrangører med moderat til liten arrangementsfrekvens utgjør derfor en stor del av søknadsbunken. Det har tidligere vært stilt spørsmål ved om antall planlagte konserter er synkende blant søkerne, men det er ikke utarbeidet statistikk som nødvendig bekrefter dette.
Utvalgets vurderinger
Som vanlig er det særlig vektlagt bevisst tenkning i programmeringen, omfang, geografisk spredning, historikk og gjennomføringsevne, realistisk budsjettering av utgifter og finansieringsplan.
Utvalget bemerket i flere saker at det var få konkrete navn på utøvere, band, ensembler og artister i søknadene. Flere av søkere med lang historikk leverte også svake søknader. Noen av bevilgningene ble derfor gitt på grunnlag av historikk som ikke nødvendigvis kom klart frem av søknadene. Færre søknadsfrister vil naturlig nok føre til at en større andel av konsertene det søkes støtte til, ikke vil være klare på søknadstidspunktet. Administrasjonen og utvalget skal se på både retningslinjer og nytt søknadsskjema i 2025, for å gjøre det enklere for søkere å redegjøre for og for utvalget å vurdere programprofil.
I år er det første gang det ikke er en søknadsfrist i desember. Det er også første gang det ikke er mer midler å fordele til konserter inneværende år, til søknader som kom inn til fristen i september.
Bevilgningene for 2025 utgjør i denne runden 64,4% av avsetningen, og totalt er 79% gitt i tilsagn. Dette er en del av en bevisst prioritering og strategi når det gjelder langsiktighet:
Administrasjonen har klart å identifisere så mange som 131 søkere som har mottatt støtte i 2024, men som ennå ikke har søkt for 2025. Disse søkerne mottok ca. 13. mill. i bevilgning inneværende år. Det gjenstår ca. 11,2 mill. av avsetningen for 2025, noe som tilsier at det vil bli nødvendig med klare og strenge prioriteringer også i 2025.
Tall fra søknadsrunden:
- Antall søknader behandlet: 353
- Søknadssum: 131 815 466
- Antall tildelinger: 171
- Tildelingssum: 37 844 500
Søknader som kommer inn til Arrangørstøtte musikk blir behandlet i Musikkutvalget for arrangør- og festivalstøtte.
Prosess
- Søknadsfrist: 03.09.2024 kl. 13:00
- Vedtak i fagutvalg: 27.-29.11.2024
Prosess:
-
Søknadsfrist: 3.9.2024 kl. 13:00
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | År | Tilskudd | Fylke | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak |
---|