Vedtaksliste for søknader til 2. mars 2018
Tilbake til 2018 (Alle)Om søknadsrunden
I denne runden ble 226 søknader behandlet og det er gitt 59 bevilgninger. Samlet søknadssum var kr 27 932 346. Ordningen er sortert i tre deler: utstillinger, diverse tiltak og søknader fra institusjoner:
Utstillinger
Kategorien omfatter søknader fra enkeltkunstnere og kunstnergrupper. 132 søknader ble behandlet og 37 prosjekter er tildelt midler, til sammen kr 1 585 000. Samlet søknadssum var kr 10 063 107.
Tildelingene viser at bredden i kunstneriske uttrykk er godt ivaretatt med stor variasjon av materialer og teknikker, gjerne kombinert i flermediale og stedsspesifikke installasjoner. Det er bevilget midler til prosjekter med fokus på maleri, fotografi, video, kunstfilm, installasjon, keramikk, tekstil, performance, tegning, grafikk, lyd, video og relasjonell praksis.
Gruppeutstillingen «Open Call» på Kristiansand Kunsthall/Kristiansand folkebibliotek med fokus på skriftlig praksis, boken og litteratur som en del av det visuelle kunstfeltet og «Juniutstillingen» på Kunstnerforbundet i Oslo satte sitt preg på søknadsrunden. Tre av syv prosjekter nådde opp i den endelige prioriteringen og ble tildelt midler.
I tillegg til generelle formale kunstneriske undersøkelser, gjenspeiles menneskets påvirkning på natur- og miljø i flere prosjekter på tvers av kunstneriske teknikker. Et eksempel er Jana Winderens stedspesifikke flerkanals lydinstallasjoner på Gyrud gård i Stange som er en del av «Mjøsa – et kunstprosjekt». Gjennom lydopptak av små undervannsskapninger med hydrofon og ultralyd av gnagere og flaggermus kombinert med opptak tatt inne i trær fokuserer Winderen på økosystemer knyttet til vann- og våtmarksområder, og knytter miljøendringer i Mjøsa til Taigaen og den smeltende permafrosten.
Videre favner tematikken vidt, fra det underbevisste via sanselighet, symbolikk, kjønn og makt. Ahmed Umar tar opp aktuell problematikk knyttet til kjønnsidentitet, etnisitet og religion gjennom fotografier og materialbaserte arbeider i utstillinger på henholdsvis KRAFT – Rom for Kunsthåndverk i Bergen og ved Kunstplass Contemporary Art og Galleri BOA i Oslo.
Det er også flere prosjekter som undersøker digitale muligheter og teknologi. I Øystein Wyller Oddens serie lydverk, «Mains Hum», tar kunstneren opptak av strømlyden i kirkebygg, eksempelvis lyden av kirkens sikringsskap, lys eller lydanlegg. Opptaket analyseres, transkriberes og blir så fremført på kirkens orgel. Prosjektet involverer Asker, Arendal, Seljord, Lillehammer og Sør-Fron kirke og lydverkene stilles ut på Østlandsutstillingen, Arendal Kunstforening, Seljord Kunstforening, Oppland Kunstsenter og Harpefoss Hotell.
Av søkerne som mottar støtte er det henholdsvis 18 kvinner og 19 menn. Søkerne har ofte bostedsadresse i de store byene, men aktiviteten foregår over hele landet. Det er for eksempel bevilget midler til utstillingsaktivitet i Kongsberg, Arendal, Seljord, Kristiansand, Kapp i Østre Toten, Slemmestad, Surnadal, Porsgrunn, Lillehammer, Nesbru, Lillestrøm, Bergen, Notodden, Svolvær, Molde og til de små bygdene Hå i Nærbø, Eidfjord i Hardanger og Leinesfjord i Steigen.
Søknader om utstillinger behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.
Diverse tiltak
Porteføljen omfatter forskjellige tiltak som ikke faller inn under de andre kategoriene og støtteordninger på området visuell kunst: seminarer, forsøksprosjekter, kurs og workshops, happenings, andre formidlingstiltak m.m.
Det er behandlet 40 søknader og gitt fem bevilgninger, til sammen kr 425 000. Samlet søknadssum var kr 7 383 559.
Antall søknader er ganske stabilt med 30 – 40 søknader per runde. I denne runden var det flere søknader til filmprosjekter og nettbaserte visningssteder. Det var fem barn og unge søknader hvor en fikk bevilgning.
Søknader om diverse tiltak behandles av Faglig utvalg for visuell kunst.
Søknader fra institusjoner
Prosjektstøtten for institusjoner omfatter forskjellige typer tiltak: utstillingsprogrammering, konferanser, formidlingstiltak og enkeltutstillinger. I denne runden kom det inn til sammen 54 søknader, og av disse ble 17 bevilget støtte, til sammen kr 1 515 000. Samlet søknadssum var kr 10 485 680.
Søknader fra festivaler setter sitt preg på søknadsbunken, med Bergen Art Book Fair, Arctic Movie Film Festival, Hvitsten Salong og Arctic Action Art. Sistnevnte er en festival som finner sted på Svalbard i september måned. Arrangementet fokuserer på performance, og en rekke nordiske og internasjonale performancekunstnere skal delta. Tematikken kretser rundt bærekraftig natur og miljø og menneskelig eksistens. Et viktig formidlingsgrep er å dokumentere de ulike performansene som foregår ute i naturen og publiserer verkene på nett og i sosiale medier.
En annen festival som allerede har etablert seg som en viktig arena for diskusjon og refleksjon omkring kunstfilmens posisjon og muligheter i Norge er Arctic Moving Image & Film Festival (AMIFF) i Harstad. Festivalen som går av stabelen i oktober, har som mål å øke bevisstheten om filmmediet som kunstform og samtidig belyse samfunnsaktuelle problemstillinger. Årets tema er periferier - som i spenningsforholdet mellom utkant og sentrum, eller mellom det avvikende og det sosialt aksepterte. Festivalen evner å engasjere både et faglig miljø av filmskapere og visuelle kunstnere i Nord-Norge og et lokalt publikum i Harstad.
Blant andre vitale tiltak finner vi kunstnerdrevne Destiny's Atelier i Oslo som ble bevilget støtte til høstens utstillingsprogram. Destiny's er et forholdsvis nytt initiativ, men har allerede utviklet seg til å bli et viktig visningssted i hovedstaden med interessant programmering og høy kvalitet i formidlingen.
Porteføljen inneholder også søknader til mindre enkeltstående formidlingstiltak. Lille Fokk Forlag, drevet av kurator Kari Skippervold, planlegger en podcast-serie med interessante kunstnerportrett. Tiltaket henvender seg til en bred målgruppe kulturinteresserte lyttere uten spesiell kompetanse om det visuelle kunstfeltet.
Den geografiske fordelingen viser at det fremdeles er en overvekt av søknader fra Hordaland. Litt overraskende er fraværet av søknader fra Trøndelag i denne runden, mens antall søknader fra Nordland og Troms er jevnt stigende. Fylkesvis fordeling av søknader: Akershus (5), Aust-Agder (2), Buskerud (1) Hedmark (1), Finnmark (1), Hordaland (15), Nordland (5), Oppland (4), Oslo (11), Rogaland (2), Svalbard (1), Telemark (1), Troms (3), Vest-Agder (1) og Østfold (1).
Prosjektstøttesøknader fra institusjoner behandles av Arrangørutvalget for visuell kunst.
Tall fra søknadsrunden
- Antall søknader: 226
- Søknadssum: kr 27 932 346
- Antall tildelinger: 59
- Tildelingssum: kr 3 525 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.3.2018 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 26.5.2018
-
Vedtak i fagutvalg: 30.5.2018
-
Vedtak i rådsmøte: 18. - 19.6.2018
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|