– Vi er mange freaks, geeks og outcasts
– Prøv å motvirke skammen i deg. Den er nesten alltid grunnløs. Tenk at livet ditt tilhører deg, og at det er du selv som skal sette målestokker for hva som er ditt gode liv, sier forfatter og kritiker Bjørn Hatterud. Han kommer til Kulturrådets årskonferanse.
Bjørn Hatterud (f. 1977) er forfatter, kritiker, musiker og kurator. Han er funksjonshemmet og homofil, og er aktuell med den selvbiografiske essaysamlingen «Mot normalt».
– Utenforskap er smertefullt og unødvendig. Å være annerledes eller avvikende trenger ikke nødvendigvis å føre til utenforskap. Blir man satt utenfor er dette oftest et resultat av skam, sosiale utfrysningsmekanismer eller for strenge normer i samfunnet. Problemet med utenforskap er sånn sett aller mest et samfunnsproblem, sier Hatterud.
Hatterud har selv opplevd å bli mobbet, forteller han. Og han har et godt råd til de som føler seg utenfor.
– Prøv å motvirke skammen i deg. Den er nesten alltid grunnløs. Tenk at livet ditt tilhører deg, og at det er du selv som skal sette målestokker for hva som er ditt gode liv. Du er faktisk bra nok slik du er, sier han. – De du møter som ikke vil forstå at du er bra nok slik du er må du prøve å drite i. Vi er mange freaks, geeks og outcasts og vi er klare for å gi deg en klem.
Kultur kan gi rollemodeller som er annerledes
På Kulturrådets årskonferanse i Trondheim 22. oktober skal han fortelle sin historie til en sal full av kunst- og kulturinteresserte mennesker fra hele landet. Hatterud har tro på at kulturen kan spille en viktig rolle i kampen mot utenforskap.
Meld deg på årskonferansen her
– For mange kan kunst, bøker, musikk, filmer, teater eller spill være med på å gi rollemodeller som er annerledes, slik at man ikke føler seg så alene og utenfor, sier han. – Sangkor, korps, lagsport, tro- eller organisasjonsliv kan gi tilhørighet og venner. Samtidig kan strenge normer for språk, klær, oppførsel og meninger i for eksempel billedkunstverdenen, religiøse organisasjoner eller musikalske subkulturer gjøre at noen føler seg utenfor.
Essaysamlingen «Mot normalt» kom ut på Samlaget i 2018, og forteller Hatteruds historie som funksjonshemmet, overvektig og homofil – «om å vekse opp i Brumunddal og vere avvikar og skeiv på alle vis», som det står i forlagsomtalen.
– Boka handler mye om det å føle seg utenfor fordi man er annerledes, men at det å være annerledes også kan være selve gullbilletten til et godt liv, sier han. – Musikken min, utstillinger jeg har kuratert og tekster jeg skriver handler ofte om å løfte fram det som er annerledes, avvikende, smalt, sært eller stigmatisert - og påpeke at det jo egentlig er helt fantastisk.