12 tilskudd til utvikling av kulturinstitusjoner
Kulturrådets nye utviklingsprogram for kulturinstitusjoner gir nå tilskudd til 12 spennende prosjekter. Blant mottakerne er Midt-Troms Museum, Brageteateret i Drammen og Det Norske Teatret i Oslo.
12 søknader fikk innvilget totalt fem millioner kroner i denne runden, og prosjektene innebærer samarbeid mellom totalt 66 ulike institusjoner og kulturaktører. Mange av institusjonene ønsker å jobbe sammen med teknologibedrifter og kreative næringsaktører. Det er Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet, glad for.
– Samarbeid sikrer spredning av kompetanse og tettere samhandling institusjonene mellom. Det øker mulighetene for å lykkes med prosjektene, og gir ordningen et bredere nedslagsfelt, sier Danielsen.
– Søknadene har holdt høy kvalitet, ikke minst fra museumssektoren, og Kulturrådet har satt som krav at institusjonene som mottar tilskudd skal dele sine erfaringer i et nettverk. Slik vil erfaringer og metoder kunne deles med et større felt, og gi kunnskap og inspirasjon til flere enn de som mottar tilskudd i denne runden, forteller hun.
Fornøyd kulturminister
Utviklingsprogrammet er en del av Kulturrådets satsing på kulturelle og kreative næringer, et oppdrag som ble gitt av regjeringen i 2017. Programmet skal bidra til å styrke institusjonsfeltet og kunnskapen om kultur som næring. Mange av prosjektene har fokus på utvikling av nye digitale løsninger og formidlingsmodeller, og det er kulturminister Trine Skei Grande godt fornøyd med.
– Det er spennende å se hvordan mange av prosjektene har fokus på økt digitalisering og på utstrakt samarbeid med andre kulturaktører. Jeg er også glad for at programmet har fått søknader fra kulturinstitusjoner over hele landet, sier Skei Grande.
– Denne satsingen handler om å belønne gode ideer, og om å sikre at også de etablerte institusjonene får rom til å utvikle seg, finne nye løsninger og lære av hverandre. Disse tilskuddene vil gi ulike kulturinstitusjoner verktøy til å nå nye publikumsgrupper og finne kreative måter å formidle på. Det kommer hele kultursektoren til å dra nytte av, sier kulturministeren.
Fokus på nye besøksopplevelser
Utviklingsprogrammet retter seg mot aktører som ønsker å utvikle nye verktøy, metoder og modeller med vekt på det digitale markedet, for markedsføring, effektivisering av inntektsmodeller og tilrettelegging av informasjon til publikum. Til ordningen var det kommet inn 36 søknader da fristen gikk ut 3. september. 14 av landets 18 fylker var representert i søknadsbunken.
Blant de tolv prosjektene som fikk tilskudd i første runde finner vi Midt-Troms Museum, som skal utvikle en virtuell guide for ubemannede museumsanlegg. Museet opplever at flere av museumsanleggene og lokalmuseene først og fremst er i bruk ved noen få anledninger i sommersesongen, og for drop-in-besøkene ellers i året er det for kostbart å ha bemannede museer. Kulturrådet har lagt vekt på at prosjektet er både spennende og relevant, og kan ha resultater som andre norske museer vil kunne nyte godt av senere.
Det Norske Teatret har fått tilskudd til prosjektet PUBDATA, der teatret skal samarbeide med en rekke andre kulturinstitusjoner om et analyseverktøy som skal gjøre det enklere for både små og store institusjoner å nå ut til et større publikum. I tillegg til publikumsutvikling, formidling og kommunikasjon skal verktøyet også kunne brukes til å tilpasse programtilbud og formidlingsopplegg gjennom å gi institusjonene økt kunnskap om både eksisterende og potensielt publikum. Teatret anskaffer verktøyet sammen med Dansens Hus, Den Norske Opera & Ballett, Nationaltheatret, Oslo-Filharmonien og Munchmuseet, og samarbeidet omfatter også Kilden Teater og Konserthus, Bergen Filharmoniske Orkester, Bergen Nasjonale Opera, Nasjonalmuseet, Rogaland Teater, Den Nasjonale Scene i Bergen, Hordaland Teater, Arktisk Filharmoni, Hålogaland Teater, Riksteatret og Trøndelag Teater.
I Oslo har også Norsk Folkemuseum, sammen med Vikingskipshuset, Frammuseet, Kon-Tiki Museet, Norsk Maritimt Museum, HL-senteret, Bygdø Kongsgård og Oscarshall, fått tilskudd til et prosjekt som skal gi flere besøkende gode opplevelser og tydeliggjøre Bygdøy som reisemål og opplevelsesarena. Museene går sammen om å utvikle en digital rebusløype som skal øke barnefamilienes bruk av museene. Etter Kulturrådets vurdering vil prosjektet både kunne bidra til økt kulturturisme, øke egeninntjeningen til museene, samt utvikle løsninger som også kan være relevante for andre kulturaktører.
I tillegg har Brageteatret i Drammen og Teatret Vårt i Ålesund fått tilskudd til et samarbeidsprosjekt der de skal utvikle en digital løsning for et virtuelt dramaturgiat. Unge mellom 12 og 18 år skal bidra i prosessen med å velge tekster, tema og spørsmål for fremtidige produksjoner. Disse to institusjonene går dermed sammen om å utvikle en metode for å forankre sceniske prosjekter enda sterkere i målgruppa ved å invitere dem tidligere inn i kunstfaglige prosesser. Kulturrådet vurderer prosjektet som spennende og nyskapende, og med stort delepotensiale på sikt.
Neste søknadsfrist er 3. juni 2020.