Hopp til innhold

Søk støtte

Utlysning - Kulturdirektoratet

En mangfoldig kunst- og kultursektor – Kulturdirektoratets masterstipend

Se vedtakslister

Formål

Utlysningen gir tilskudd til masterprosjekter som berører mangfoldsrelevante tematikker. Utlysningens formål er å bidra til mangfoldsrelevant kunnskapsutvikling og stimulere til forskningsinteresse blant studenter. Det er et mål å utvikle nye forskerstemmer og forskermiljøer som kan artikulere, belyse og besvare aktuelle spørsmål knyttet til likestilling og mangfold i kunst- og kultursektoren.

Kulturdirektoratets samfunnsoppdrag er å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig. Som nasjonal koordinator for økt mangfold, inkludering og deltakelse i kultursektoren, forholder Kulturdirektoratet seg til et bredt mangfoldsbegrep, men legger særlig vekt på arbeid overfor

  • synlige minoriteter og grupper som representerer flerkulturelt og etnisk mangfold
  • den samiske befolkningen
  • nasjonale minoriteter
  • personer med funksjonsnedsettelser

Prosjekter som omhandler andre grupper eller mangfoldsdimensjoner kan også være av interesse. Relevante tematikker kan for eksempel knytte seg til

  • forutsetninger og rammebetingelser for mangfold i kunst- og kultursektoren
  • fenomener og trender i samfunnsutviklingen som påvirker politikk og praksis i kunst- og kultursektoren
  • skapermangfold i kunstneriske og kulturelle praksiser
  • mangfoldsbegreper og -forståelser
  • mangfold, maktstrukturer og ledelse i kunst- og kultursektoren
  • solidaritet og aktivisme i kunst- og kultursektoren
  • mangfold i arenaer for produksjon og formidling

Merk at listen ovenfor kun er eksemplifiserende. Andre temaområder og problemformuleringer med relevans for mangfold i kunst- og kultursektoren ønskes også velkommen. Både kvalitative og kvantitative tilnærminger kan være relevante.

Rammene og satsingsområdene for Kulturdirektoratets koordinatoroppdrag ligger til grunn for denne utlysningen. Les mer om oppdraget her.

Åpne alle

Om størrelsen på tilskudd

Kulturdirektoratet tilbyr masterstipend på 15 000 kroner (se punkt om økonomi og forvaltning).

Stipendmottakere vil i tillegg inviteres til et felles arbeidsseminar, der de vil få mulighet til presentere og diskutere prosjektene sine. Det forventes at stipendmottakere deltar på seminaret. Kulturdirektoratet dekker reisekostnader.

Hvem kan søke?

Masterstudenter kan søke. Søker må allerede være tatt opp på et masterprogram. Anbefalingsbrev fra veileder skal vedlegges.

Studenter med minoritetsbakgrunn eller minoritetserfaringer – forstått bredt – oppfordres til å søke.

Hva kan få tilskudd?

Det kan søkes om masterstipend til gjennomføring av masterprosjekter med relevans for utlysningens formål. Søkere må selv beskrive og argumentere for prosjektets relevans. Prosjektene skal bidra til å realisere utlysningens formål.

Det kan søkes om støtte til

  • reiser i forbindelse med datainnsamling og lignende
  • kjøp av nødvendig faglitteratur
  • deltagelse på seminarer og annet
  • andre nødvendige kostnader knyttet til gjennomføring av prosjektet.

Hva kan ikke få tilskudd?

Denne utlysningen gir ikke tilskudd til:

  • aktiviteter som er gjennomført før søknadsfristen
  • ordinære bo- og levekostnader for studenter
  • innkjøp av utstyr av mer generell karakter

Kan du søke på nytt om det samme?

Det er ikke mulig å søke på nytt om tilskudd til det samme prosjektet.

Økonomi og forvaltning

Kulturdirektoratet forvalter utlysningen. Pengene vi deler ut kommer fra koordinatoroppdragets budsjett.

I 2025 deler Kulturdirektoratet ut inntil 6 masterstipend à 15 000 kroner.

Hvordan fyller du ut søknaden?

Søknaden sendes på e-post til [email protected] innen søknadsfristen. Søknaden merkes «En mangfoldig kunst- og kultursektor – Kulturdirektoratets masterstipend».

Alle søkere skal benytte Kulturdirektoratets søknadsskjema.

Last ned Kulturdirektoratets søknadsskjema her. 

Søknaden skal sendes inn som ett samlet PDF-dokument. Den skal inneholde følgende elementer:

  • utfylt søknadsskjema inkludert prosjektbeskrivelse
  • anbefaling fra veileder

Kulturdirektoratet ønsker ikke vedlegg ut over dette.

Prosjektbeskrivelsen kan være på inntil 7000 tegn med mellomrom. Den skal presentere bakgrunn for masteroppgaven, redegjøre for tema og sentral problemstilling, kort presentere metode og teori, og beskrive prosjektets relevans for utlysningens formål (beskrevet øverst i dette dokumentet).

Prosjektbeskrivelsen skal også gjøre rede for hva stipendet skal brukes til, og den skal fortelle når arbeidet med masteroppgaven skal gjennomføres. Søkere som får tilskudd i 2025, må starte arbeidet med masteroppgaven senest ved oppstart av vårsemesteret 2026, og arbeidet må være avsluttet senest innen utgangen av 2026.

Søknaden skal inneholde et sammendrag av prosjektet. Sammendraget skal være på inntil fem hundre tegn med mellomrom. Sammendraget vil kunne bli offentliggjort.

Anbefaling fra veileder skal være på maksimalt én side.  

Våren 2025 er det mulig å søke masterstipend både gjennom denne utlysningen (altså Kulturdirektoratets utlysning) og gjennom Kulturrådets tilskuddsordning «Kunst- og kulturforskning – masterstipend», se mer informasjon her. Du må angi i søknadsskjemaet hvis du også søker masterstipend fra Kulturrådet.

Merk: Søkere som får innvilget stipend av Kulturrådet, vil ikke bli prioritert innenfor Kulturdirektoratets utlysning.

I søknaden må du også bekrefte at du ønsker å delta på et felles arbeidsseminar for stipendmottakere. Merk at seminaret vil finne sted i Kulturdirektoratets lokaler i Oslo, og at Kulturdirektoratet vil dekke eventuelle reisekostnader.

Søknaden må være fullstendig når du sender den inn. Du kan ikke ettersende informasjon.

Søknad og vedlegg er offentlige dokumenter som andre kan be om å få se. Ved forespørsel om innsyn gjør vi en vurdering av om det er opplysninger som må unntas av person- eller konkurransehensyn. Sammendraget vil kunne bli offentliggjort.

Hvordan blir søknaden vurdert?

Kulturdirektoratet fatter vedtak på grunnlag av faglig skjønn. Søknadene vurderes både individuelt og i sammenheng med øvrige søknader i samme søknadsrunde.

Prosjektbeskrivelse og anbefalingsbrev fra veileder vil ligge til grunn for vurderingen av søknaden. I vurderingen legges det vekt på relevans sett i lys av formålet for utlysningen, kvalitet i prosjektbeskrivelsen, forskningsidé og prosjektets gjennomførbarhet.

I den helhetlige vurderingen av søknadene vil det blant annet bli tatt hensyn til mangfold i erfaringer og perspektiv.

Hvilke betingelser gjelder for tilskuddet?

Når søknaden er behandlet, får du et vedtaksbrev. Les brevet nøye og ta godt vare på det.

Vedtaksbrevet forteller om du har fått tilskudd eller avslag. Vedtaksbrevet beskriver også betingelsene for tilskuddet. Du må vurdere om du aksepterer betingelsene og tar imot tilskuddet eller ikke.

Når blir pengene utbetalt?

Stipendet blir utbetalt samlet når arbeidet med masteroppgaven starter. Vedtaksbrevet beskriver hvilke betingelser som gjelder for utbetalingen.

Kulturdirektoratet kan holde igjen utbetalingen hvis betingelsene for tilskuddet ikke blir fulgt opp.

Hva skjer hvis tiltaket endrer seg?

Hvis prosjektet endrer seg mye fra det som er beskrevet i søknaden, må Kulturdirektoratet godkjenne endringene for at tilskuddet ikke skal bortfalle. Vedtaksbrevet beskriver hvordan du søker om godkjenning.

Rapport, regnskap og revisjon

Alle som får tilskudd fra Kulturdirektoratet, må levere en enkel rapport og en beskrivelse av hva pengene har blitt brukt til. Dette må skje senest tre måneder etter at prosjektperioden er avsluttet. Vedtaksbrevet beskriver kravene til rapporten. 

Reduksjon, bortfall eller tilbakebetaling av tilskudd

Hvis du lar være å gjennomføre det som er beskrevet i søknaden, eller bruker tilskuddet til noe annet, kan du miste retten til tilskuddet. Kulturdirektoratet kan redusere tilskuddet, holde tilbake utbetalinger, eller kreve at utbetalt tilskudd tilbakebetales.

Evaluering

Kulturdirektoratet evaluerer tilskuddsordningene sine med jevne mellomrom. I forbindelse med evalueringer kan du bli bedt om å svare på spørsmål eller legge fram dokumentasjon. Kulturdirektoratet forventer at tilskuddsmottakere bidrar til dette.

Andre betingelser

Du skal vise at prosjektet ditt er støttet av Kulturdirektoratet når det omtales eller formidles på i publikasjoner, på nettsider og i sosiale medier.

Last ned Kulturdirektoratets logo her.