Søk støtte
Søknadsfrist
apr
02
2025
Kl. 13:00
Formål
Tilskuddsordningens formål er å styrke forskning som er relevant for Kulturrådet, kulturpolitikken og kunst- og kultursektoren generelt. Tilskuddsordningen skal bidra til å frembringe ny kunnskap og rekruttere fremtidige forskere.
Ordningen gir tilskudd til masterprosjekter.
Kulturrådet har som formål å stimulere samtidens mangfoldige kunst- og kulturuttrykk og å bidra til at kunst og kultur skapes, bevares, dokumenteres og gjøres tilgjengelig for flest mulig. Aktuelle satsingsområder er beskrevet i Kulturrådets strategi og i områdeplanen for forskning. Disse ligger til grunn for tilskuddsordningen.
Åpne alleHvem kan søke?
Masterstudenter kan søke. Søker må allerede være tatt opp på et masterprogram, og masteravtale skal være signert. Anbefalingsbrev fra veileder skal vedlegges.
Studenter med minoritetsbakgrunn eller minoritetserfaringer – forstått bredt – oppfordres til å søke.
Hva kan få tilskudd?
Det kan søkes om masterstipend til gjennomføring av masterprosjekter med relevans for Kulturrådet, kulturpolitikken og kunst- og kultursektoren generelt. Søkere må selv beskrive og argumentere for relevansen. Prosjektene skal bidra til å realisere tilskuddsordningens formål.
Det kan søkes om støtte til:
- reiser i forbindelse med datainnsamling og lignende
- kjøp av nødvendig faglitteratur
- deltagelse på seminarer og annet
- andre nødvendige kostnader knyttet til gjennomføring av prosjektet
Hva kan ikke få tilskudd?
Denne ordningen gir ikke tilskudd til:
- aktiviteter som er gjennomført før søknadsfristen
- ordinære bo- og levekostnader for studenter
- innkjøp av utstyr av mer generell karakter
Kan du søke på nytt om det samme?
Det er ikke mulig å søke på nytt om tilskudd til det samme prosjektet.
Økonomi og forvaltning
Kulturrådet forvalter ordningen. Pengene kommer fra Norsk kulturfond.
I 2025 deler Kulturrådet ut inntil fire masterstipend.
Søkere som får tilskudd i 2025, må starte arbeidet med masteroppgaven senest vårsemesteret 2026, og arbeidet må avsluttes senest innen utgangen av 2026.
Om størrelsen på tilskudd
I denne ordningen blir det gitt inntil fire stipend à kr 20 000.
Kulturrådet får mange søknader. Også gode søknader kan få avslag.
Er dette riktig ordning?
Denne tilskuddsordningen retter seg mot masterstudenter og gir tilskudd til masterprosjekter og relaterte aktiviteter. Kulturrådet har andre tilskuddsordninger som dekker et bredere felt av kunst- og kulturfaglig arbeid. Blant annet gjelder dette:
- Tilskuddsordningen kunstfaglige publikasjoner og manusutvikling gir blant annet tilskudd til produksjon av publikasjoner som presenterer og/eller analyserer aktuelle problemstillinger innen samtidskunst og kunstteori.
- Tilskuddsordningen tidsskrift og kritikk gir blant annet produksjonstilskudd til tidsskifter og prosjekttilskudd til kritikk.
- Tilskuddsordningen faglitteratur kulturvern gir trykkestøtte til publikasjoner som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag.
- Tilskuddsordningen prosjektstøtte kulturvern til tilskudd til prosjektbasert arbeid med innsamling, dokumentasjon, bevaring og formidling som gir økt kunnskap om historie, kunst, kulturer og samfunnsliv i Norge fram til i dag.
- Tilskuddsordningen andre musikktiltak – prosjekttilskudd og virksomhetstilskudd gir tilskudd til kostnader ved utgivelse av faglitteratur av allmenn interesse.
- Tilskuddsordningen scenekunstfaglige tiltak og publikasjoner har som formål å styrke den faglige utviklingen og kompetanseutvekslingen i det profesjonelle scenekunstfeltet.
- Tilskuddsordningen utviklingstilskudd for kulturaktører har som formål å styrke kulturaktørers utvikling og endringskraft, og det er blant annet mulig å søke om tilskudd til kunnskapsutvikling, utprøving og nytenking.
Hvordan søker du?
Søknaden sendes på e-post til [email protected] innen søknadsfristen. Søknadsfristen er 2. april 2025. Søknaden merkes «Tilskuddsordning kunst- og kulturforskning – masterstipend».
Alle søkere skal benytte Kulturrådets søknadsskjema.
Søknaden skal sendes inn som ett samlet PDF-dokument. Den skal inneholde følgende elementer:
- utfylt søknadsskjema inkludert prosjektbeskrivelse
- anbefaling fra veileder
Kulturrådet ønsker ikke vedlegg ut over dette.
Om prosjektbeskrivelsen
Kulturrådet ønsker ikke vedlegg ut over dette.
Prosjektbeskrivelsen kan være på inntil 7000 tegn med mellomrom. Den skal presentere bakgrunn for masteroppgaven, redegjøre for tema og sentral problemstilling, kort presentere metode og teori, og beskrive relevans for Kulturrådet, kulturpolitikken og kunst- og kultursektoren generelt.
Prosjektbeskrivelsen skal også gjøre rede for hva stipendet skal brukes til, og den skal fortelle når arbeidet med masteroppgaven skal gjennomføres. Søkere som får tilskudd i 2025, må starte arbeidet med masteroppgaven senest ved oppstart av vårsemesteret 2026, og arbeidet må være avsluttet senest innen utgangen av 2026.
Søknaden skal inneholde et sammendrag av prosjektet. Sammendraget skal være på inntil fem hundre tegn med mellomrom. Sammendraget vil kunne bli offentliggjort.
Om anbefaling fra veileder
Anbefaling fra veileder skal være på maksimalt én side.
Hvis du søker eller har fått tilskudd fra andre ordninger i Kulturrådet til det samme tiltaket, må du nevne hvilke ordninger du har søkt eller fått støtte fra, inkludert søknads- eller tilskuddsbeløp.
Søknaden må være fullstendig når du sender den inn. Du kan ikke ettersende informasjon.
Søknad og vedlegg er offentlige dokumenter som andre kan be om å få se. Ved forespørsel om innsyn gjør vi en vurdering av om det er opplysninger som må unntas av person- eller konkurransehensyn. Sammendraget vil kunne bli offentliggjort.
Hvem vurderer søknaden?
Faglig utvalg for forskning vurderer søknadene. Utvalget blir oppnevnt av Kulturrådet for to år av gangen. Her finner du mer informasjon om hvem som sitter i utvalget, og hvilken kompetanse de har.
Kulturdirektoratet er sekretariat for Kulturrådet. Sekretariatet gir veiledning om ordningen, gjør en første vurdering av søknadene og støtter fagutvalget og rådet i deres arbeid.
Ved behov kan faglig utvalg for forskning innhente ekstern kompetanse for å vurdere søknadene.
Hvordan blir søknaden vurdert?
Faglig utvalg for forskning leser og diskuterer alle søknadene og fatter vedtak på grunnlag av faglig skjønn. Søknadene vurderes både individuelt og i sammenheng med øvrige søknader i samme søknadsrunde.
Prosjektbeskrivelse og anbefalingsbrev fra veileder vil ligge til grunn for vurderingen av søknaden. I vurderingen legges det vekt på relevans sett i lys av formålet for ordningen, kvalitet i prosjektbeskrivelsen, forskningsidé og prosjektets gjennomførbarhet.
I den helhetlige vurderingen av søknadene vil det blant annet bli tatt hensyn til mangfold i erfaringer og perspektiv.
Hvordan er saksgangen?
Se hvordan søknadene blir behandlet, fra søknaden blir sendt inn til vedtakene blir offentliggjort: Slik behandles søknaden til Kulturrådet.
Hvilke betingelser gjelder for tilskuddet?
Når søknaden er behandlet, får du et vedtaksbrev. Les brevet nøye og ta godt vare på det.
Vedtaksbrevet forteller om du har fått tilskudd eller avslag. Vedtaksbrevet beskriver også betingelsene for tilskuddet. Du må vurdere om du aksepterer betingelsene og tar imot tilskuddet eller ikke.
Når blir pengene utbetalt?
Stipendet blir utbetalt samlet når arbeidet med masteroppgaven starter. Vedtaksbrevet beskriver hvilke betingelser som gjelder for utbetalingen.
Kulturrådet kan holde igjen utbetalingen hvis rapport og regnskap for tidligere tilskudd ikke er levert, eller hvis betingelsene for tilskuddet ikke blir fulgt opp.
Hva skjer hvis du gjør endringer i prosjektet?
Hvis du gjør store endringer prosjektet sammenlignet med det som er beskrevet i søknaden, må Kulturrådet godkjenne endringene for at tilskuddet ikke skal bortfalle. Vedtaksbrevet beskriver du søker om godkjenning.
Rapport, regnskap og revisjon
Alle som får tilskudd fra Kulturrådet, må levere en enkel rapport og en beskrivelse av hva pengene har blitt brukt til. Dette må skje senest tre måneder etter at prosjektperioden er avsluttet. Vedtaksbrevet beskriver kravene til rapporten.
Reduksjon, bortfall eller tilbakebetaling av tilskudd
Hvis du lar være å gjennomføre det som er beskrevet i søknaden, eller bruker tilskuddet til noe annet, kan du miste retten til tilskuddet. Kulturrådet kan redusere tilskuddet, holde tilbake utbetalinger, eller kreve at utbetalt tilskudd tilbakebetales.
Evaluering
Kulturrådet evaluerer tilskuddsordningene sine med jevne mellomrom. I forbindelse med evalueringer kan du bli bedt om å svare på spørsmål eller legge fram dokumentasjon. Kulturrådet forventer at tilskuddsmottakere bidrar til dette.
Andre betingelser
Du skal vise at prosjektet ditt er støttet av Kulturrådet når det omtales eller formidles i publikasjoner, på nettsider og i sosiale medier, eller andre steder.
Lovgrunnlag og styringsdokumenter
Her finner du lenker til dokumenter som er viktige for Kulturrådets forvaltning av Norsk kulturfond:
Forskrift om tilskudd fra Norsk kulturfond