Vedtaksliste for søknader til 2. desember 2021
Tilbake til 2022 (Alle)Om søknadsrunden
Kulturrådet har denne runden gitt tilskudd til 28 kunst- og kulturarenaer fra ARENA – tilskuddsordning for bygg og infrastruktur. I møtet ble 72 søknader behandlet, med et samlet søknadsbeløp på 57,3 millioner kr. I alt ble 9,3 millioner kr bevilget til arenaer over hele landet.
I vurderingen av søknadene har Kulturrådet lagt overordnet vekt på kunst- og kulturfaglig kvalitet og profesjonalitet, faglig begrunnelse og forankring for infrastruktur- og arenabehov, samt relevans for ordningens formål og Kulturrådets områdeplan for tverrgående ordninger. Driftsgrunnlag samt konkrete planer for program, formidling og produksjon har vært særlig vektlagt.
Utvalget har videre vært svært bevisste på geografisk fordeling av midlene, og har prioritert tilskudd til både store og små arenaer over hele landet. I sin vurderingspraksis har de også et sterkt fokus på sosial bærekraft, tilgjengelighet og inkludering for alle grupper kunstnere, utøvere og publikum.
Andre viktige perspektiver i vurderingen har bl.a. vært lokal/regional forankring, gjennomføringsevne, eiendomsforhold, publikums- og stedsbevissthet og ressurs- og kapasitetsutnyttelse.
Høyt antall søknader og flere nye søkere
Søknadstallet til ordningen fortsetter å holde seg på et relativt høyt nivå. Det er også et høyt antall nye søkere til ordningen, 31 stykker, og av disse er 15 søknader fra aktører som ikke har søkt tilskudd fra Kulturfondet tidligere heller.
Årsakene til økninger i både søknadstall og nye søkere kan være sammensatte, men det er nærliggende å tro at noe kan tilskrives koronapandemien. Som følge av bl.a. kompensasjons- og stimuleringsordningene Kulturrådet har holdt i på vegne av KUD har Kulturfondets ordninger gjennom pandemien fått større oppmerksomhet, og man ser at helt nye miljøer nå henvender seg til ARENA-ordningen. I tillegg skiftet ordningen navn i 2020, noe som kan ha bidratt til økt oppmerksomhet og til at flere aktører i kulturlivet har fått kjennskap til den.
Bredt nedslagsfelt
Arenaene som er støttet er varierte både i form, innhold og geografisk plassering. Det er gitt tilskudd til ombygginger og tilpasninger, tilbygg, investeringer i teknisk utstyr og annen infrastruktur, forprosjekter og utprøvingsprosjekter. Prosjektene omhandler både eksisterende arenaer og helt nye etableringer. De fleste gjelder fysiske bygg og lokaler, men det er også gitt tilskudd til for eksempel utendørsprosjekter.
En betydelig andel av søknadene kommer fra arenaer som definerer seg som tverrfaglige, og det er gitt tilskudd til flere arenaer med brede kunstneriske profiler og varierte program. Noen samler også flere miljøer og arrangører under samme tak. Samtidig er også spesialiserte arenaer innen de ulike kunstområdene musikk, litteratur, scenekunst og visuell kunst støttet. Mange av tilskuddene går til arenaer på mindre steder rundt om i landet, og tildelingene er fordelt over alle landets fylker, med unntak av Vestfold og Telemark.
Universell utforming
I denne runden er det 10 søknader som omhandler tiltak for å sikre universell utforming av infrastruktur og lokaler, og 8 av disse er prioriterte for tilskudd. Dette er bl.a. Forsamlingshuset Fram i Kvæfjord, Lysnes ungdomshus på Senja, Folken i Stavanger, Harpefoss kunstarena i Gudbrandsdalen, Ingebrigt Vik museum i Øystese og Nils Aas kunstverksted på Inderøya.
Utvalget ønsker i større grad å synliggjøre mulighetene som finnes i ARENA-ordningen for å gi tilskudd til universell utforming, og planlegger en særskilt satsing på dette innenfor ordningens rammer i løpet av 2022/2023.
Flere store forprosjekter
18 av søknadene omhandler for- eller utprøvingsprosjekter, hvorav de fleste er knyttet til forprosjekter for utvikling av både eksisterende og nye arenaer. 8 av disse er prioritert for tilskudd, blant dem tre større forprosjekter i Oslo: utviklings- og prosjekteringsfase for nye Kloden teater på Økern, forprosjekt for omorganisering og utvikling av fellesverkstedsvirksomhetene for stein- og bronseskulptur på Helsfyr og forprosjekt for videre utvikling av Fellesverkstedet på Grünerløkka. Det er også gitt tilskudd til et forprosjekt for utvidelse, rehabilitering og tilpasning av Trastad samlingers lokaler Paviljong 7 på Trastad gård i Kvæfjord, som ledd i Trastad samlingers pågående arbeid for å bli et nasjonalt senter for outsider-kunst.
Andre støttede forprosjekter er knyttet til nye arenaetableringer på mindre steder rundt om i landet, på initiativ fra, og med sterk forankring i lokalt kunst- og kulturliv. Dette gjelder for eksempel forprosjekt for etablering av nytt kulturhus i et av de gamle pakkhusene ved sjøen i Farsund sentrum, Backes Bu, i regi av Farsund Folk Festival. Et annet eksempel er forprosjekt for å kartlegge muligheter for å bevare bygget Gamle Hølen skole i Vestby kommune, og gjøre det til et levende, skapende hus for kunst, i regi av scenekunstfestivalen Sånafest.
Barn og unge
Til sammen 25 søknader gjelder arenaer som helt eller delvis er rettet mot barn og unge, og av disse er 10 prioritert for tilskudd. Dette er noe høyere tall enn i forrige søknadsrunde. I likhet med tendenser fra de siste årene er det relativt få av søknadene som gjelder helt rendyrkede barne- og ungdomsarenaer, men alle på lista har uttalte satsinger rettet mot målgruppen som del av sitt program.
Denne søknadsrunden rommer imidlertid bevilgninger til forprosjektering for to rendyrkede barne- og ungdomsarenaer i Oslo. Det største er allerede nevnte Kloden teater, som etter planen skal stå ferdig i Kabelgata 17 og 19 på Økern i Oslo i 2025. Kloden skal bli en kunstarena og programmerende scene for barn og unge i hele Oslo, og et ressurssenter for scenekunstfeltet for barn og unge nasjonalt. Prosjektet er tildelt et tilskudd på kr 500 000 til en utviklings- og prosjekteringsfase som skal lede fram til gjennomføring av selve byggeprosjektet.
Det andre er Holmlia kulturarena, som mottar kr 200 000 til et forprosjekt for etablering av en ny kulturarena på Holmlia i Oslo, som retter seg mot barn og unge som mangler tilrettelagte og tilgjengelig lokaler i nærmiljøet. Holmlia kulturarena skal legge til rette for utvikling av ny scenekunst, og samtidig fremme unge talenter fra Holmlia så vel som etablerte utøvere. Arenaen skal også være et samfunnshus med lav terskel for deltakelse, på lokalbefolkningens premisser.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 72
Søknadsbeløp: 57 253 680
Antall tildelinger: 28
Tildelingsbeløp: 9 310 000
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.12.2021 kl. 13:00
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|