Vedtaksliste for søknader til 2. september 2020
Tilbake til 2020 (Alle)Om søknadsrunden
Kulturrådet har denne runden gitt tilskudd til en rekke gjesteopphold for kuratorer, kunstnere og fagpersoner ved arenaer over hele landet. I alt er 30 søknader om gjesteopphold behandlet, med et samlet søknadsbeløp på litt over 6 millioner kroner. Om lag 2,5 millioner kroner er bevilget til i alt 17 gjesteoppholdsprosjekter.
Gjesteoppholdsprosjektene denne runden representerer en stor bredde – både estetisk og geografisk, i form og i innhold. Søknadsrunden preges blant annet av tverrfaglighet, relasjonelle kunstpraksiser, internasjonale samarbeid og en vilje til økt mangfoldskompetanse i arenaene. Flere av gjesteoppholdene legger til grunn et utvidet kunstbegrep, med prosjekter preget av aktivisme og sosiale praksiser. Koronasituasjonen påvirker også gjesteoppholdsprosjektene, både praktisk og kunstnerisk.
Selv om antall søknader til behandling ikke er høyt, representerer det en økning i søknadstallet på ordningen, sammenliknet med de siste årene. Kulturrådet mener også at kvaliteten på søknadene er gjennomgående solid. Gjesteoppholdsprosjektene som har blitt prioritert bidrar på ulike måter til styrket programinnhold, publikumsutvikling, utfordring av etablerte strukturer og etablering av nye praksiser ved kunst- og kulturarenaer i Norge.
Hovedtyngden av søknadene kommer fra det visuelle og tverrfaglige feltet. Like fullt har en rekke ulike arenaer søkt om gjesteoppholdstilskudd – kulturhus, kunstsentre, en kunsthall, gjestekunstnerarenaer, festivaler, kompetansemiljøer, foreninger, et museum, kulturnæringsaktører og turistarenaer. Av disse er det både flere nye og flere veletablerte initiativer. Søknadene er jevnt geografisk fordelt, bortsett fra at Agder ikke er representert. En interessant tendens er at flere arenaer på små steder har søkt gjesteoppholdsstøtte – her er blant annet Valevåg, Fenstad, Heggedal, Rjukan, Inderøy, Austmarka, Fall, Surnadal, Litløy og Evenskjer representert. Også i tildelingene er det en tydelig geografisk bredde.
Preget av koronasituasjonen
Så godt som alle gjesteoppholdsprosjektene forholder seg til koronasituasjonen, men på særs ulike måter. Noen vender blikket mot det stedlige og lokale, andre utforsker hvordan en internasjonal kulturarena kan drives under nye forutsetninger. I flere tilfeller utforsker de inviterte gjestene konsekvensene av pandemien kunstnerisk eller kuratorisk. Andre viser til nye behov for kompetanse i organisasjonen som følge av koronasituasjonen. Her kan tre eksempler på gjesteopphold som har fått støtte, trekkes fram:
- Kunstbanken Hedmark inviterer de polske performancekunstnerne og -kuratorene Malgorzata Sady og Barbara Luszawska som gjestekuratorer for Hamar performancefestival 2021. Kunstnerne vil bidra i programskapingen og til å styrke festivalens internasjonale nettverk, særlig opp mot det polske performancemiljøet. 2021-utgaven av festivalen har tittelen Nærhet på avstand, og vil vise performancer som utforsker hvordan pandemien endrer våre sosiale mønstre, ensomhet/nærhet og smittevernsregler.
- S12 galleri og verksted i Bergen har tilknyttet seg den kanadiske glasskunstneren Timothy Belliveau, som skal utvikle en Lokal AiR. I motsetning til det eksisterende internasjonale gjestekunstnerprogrammet ved arenaen, er Lokal AiR spisset mot kunstnere bosatt i Norge som i utgangspunktet ikke har forhåndskunnskap om tilvirkning av glass.
- Surnadal billag har fått tilskudd til gjesteopphold for kunstnerne og kuratorene Fabia Bürger og Jeremy Welsh, som skal omstrukturere arenaens utadrettede program i lys av koronasituasjonen. Programmet har sitt utspring i den internasjonale og tverrfaglige nysatsingen Billag festival, som skulle gjennomføres for første gang sommeren 2020. Planen var at 52 visuelle kunstnere, performancekunstnere og musikere skulle sette opp utstillinger, forestillinger, stedstilpassede installasjoner og konserter ved arenaen. På grunn av koronapandemien ble den planlagte festivalen avlyst, og programmet skal heller spres utover 2021. Gjesteoppholdet bidrar til et betydelig løft i arenaens utadrettede formidling.
13 av gjesteoppholdene dreier seg helt eller delvis om å invitere inn internasjonale kunstnere/kuratorer, som ikke bor i Norge. De fleste bor i Europa og Norden, men det er også gjestekuratorer bosatt i USA som har blitt invitert til opphold i Norge. Internasjonalt samarbeid og utveksling er et satsingsområde på ordningen, men flere av gjesteoppholdene med en internasjonal profil vil antakelig bli vesentlig endret eller utsatt i møte med karanteneregler framover.
Mangfoldsprosjekter som utfordrer institusjonene
Noen av de sterkeste søknadene denne runden inviterer inn gjestekuratorer og -kunstnere som bidrar til et større mangfold, utfordrer institusjonenes praksis og åpner opp for arenaene for en større bredde av publikummere. To eksempler på dette kan særlig løftes fram:
- Kunsthall Trondheim har fått gjesteoppholdsstøtte til å knytte til seg gruppa Oi!. Oi! er et normkritisk prosjekt av og med ei gruppe unge minoritetspersoner, ledet og initiert av kunstner Emma Wolokau-Wanambwa. Gruppa skal utvikle og gjennomføre en rekke utadrettede arrangementer og medvirkende prosjekter ved kunsthallen, og gjennom dette bidra til å styrke kunsthallens kompetanse når det kommer til programmerings- og utviklingsarbeid for unge med minoritetsbakgrunn.
- Kunstnerforbundets inviterer kurator Bassam El Baroni (EG/FI), kunstner Tanya Busse (CA/NO) og kunstner/arkitekt Joar Nango (NO) til å holde workshops, foredrag, delta i atelierbesøk, besøke samarbeidspartnere og delta i kollektive samtaler. Målet er å videreutvikle Atelier kunstnerforbundet som plattform, utforske programmets potensiale og utfordre institusjonen, i tillegg til å øke Kunstnerforbundets mangfoldskompetanse og relevans for et bredt publikum.
Fremdeles potensiale til å nå bredere ut med ordningen
Selv om søknadstallet er litt høyere enn de siste rundene, er inntrykket fremdeles at gjesteoppholdsordningen har potensiale til å nå ut til flere arenaer. Ordningen er åpen for de fleste type kunst- og kulturarenaer, som kulturhus, litteraturhus og bibliotek, spillesteder, klubber og konsertscener, kunsthaller, kunstforeninger og visningssteder, museer, organisasjoner, programmerende scener, arrangører og festivaler. Målet er å gi arenaene mulighet til faglig og kunstnerisk utvikling gjennom å støtte gjesteopphold for eksterne kuratorer, arrangører eller kunstnere som inviteres til samarbeid om programutvikling og kunstproduksjon ved arenaene. Kulturrådet ønsker seg flere søknader fra et bredt kunst- og kulturfelt, og jobber med å formidle ordningen til ulike søkergrupper.
Tall fra søknadsrunden
Antall søknader: 30
Søknadsbeløp: kr 6 143 867
Antall tildelinger: 17
Tildelingsbeløp: kr 2 491 50
Prosess:
-
Søknadsfrist: 2.9.2020 kl. 13:00
-
Vedtak i fagutvalg: 17. - 19.11.2020
-
Vedtak i rådsmøte: 15. - 16.12.2020
Søk i tabellen
Søk i tabellen
Søker | Prosjekttittel | Sjanger | Fylke | År | Søknadssum | Vedtaksdato | Vedtak | Tilskudd |
---|